Politic

Ciolacu: „Fake-news-ul nu se combate prin vânătoare de vrăjitoare”

Un grup de lucru din cadrul Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), împreună cu Guvernul Ro­mâniei, CNA și mai multe organizații non-guvernamentale, au decis să pună la punct o platformă informatică, ce va analiza nu numai presa online, ci și blogurile sau rețelele de socializare, pentru a găsi „fake news”, adică  sursele de dezinformare și propagandă, în contextul conflictului din Ucraina, transmite profit.ro.

Se pare că echipa de comunicare a Guvernului a cerut departamentelor de relații publice din toate ministerele, într-un mesaj comun transmis pe email, să desemneze câte un reprezentant în grupul de lucru și să vină, până vineri, 11 martie, cu observații pe narativele și cuvintele cheie incluse în motoarele de căutare și în parametrii de analiză. Potrivit propunerilor transmise, prima dintre combinațiile de cuvinte care vor aprinde becuri roșii de „fake news” în algoritmii platformei este cea care ar asocia, în același text, Guvernul, premierul Nicolae Ciucă sau președintele Iohannis cu un context de „corupție” ori „incompetență”, având ca marker de dezinformare expresii precum „mizerie” sau ,,furtișag”.

Platforma, care are mai multe module, scanează mediul online (mainstream media, blog-uri, social media etc.), identifică și extrage – pe narativele stabilite – inclusiv folosind cuvintele cheie și grupuri de cuvinte cheie – elementele solicitate, într-o serie de formate: de la text scris, la statistici și elemente de interpretare, din care pot fi extrase trenduri, tendințe si potențiale direcții de acțiune ale agenților care pot genera ,,fake news” și elemente ,,specifice propagandei”, mai scrie aceeași sursă.

Aceasta ar însemna o cenzură a presei, după cum a catalogot-o președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, care a taxat aspru măsura într-o postare pe Facebook, spu­nând că PSD nu va sprijini niciodată un asemenea demers, care reprezintă un atac la libertatea presei. Social-democratul a mai declarat că singura metodă prin care se pot combate ști­rile de tipul „fake news” este printr-o „comunicare corectă și la timp”, nu prin „instrumente ale regi­murilor totalitare”.

„PSD nu va fi niciodată de acord cu propunerea făcută dlui Arafat de către <societatea civilă>! Cenzura, Ministerul Adevărului, Scânteia nu pot deveni armele democrației și ale statului de drept. Trebuie să luptăm cu dezinformarea, dar fără a suprima sub nicio formă li­bertatea de exprimare folosind instrumente ale regimurilor totalitare. Ca să fie clar, miniștrii PSD nu vor desemna niciun cenzor pentru propășirea cultului personalității niciunui tovarăș sau vreunui alt <geniu> al Carpaților. P.S. Fake-news-ul se combate printr-o  comunicare corectă și la timp, nu cu <experți> sau <consultanți> care să vâneze vrăjitoare”, a precizat Marcel Ciolacu.

Nu numai președintele PSD a văzut propunerea ca fiind un atac direct asupra presei, ci și alți politicieni, precum Ludovic Orban sau Dacian Cioloș au criticat aspru această tentativă de suprimare a libertății de exprimare, după cum au cataloga­t-o cei doi.

 

Un comentariu

  1. Cenzura este o monstruozitate. Orice feic ar trebui combătut doar cu argumente, nu cu pumnul în gură. Cui îi este teamă de dezinformare și propagandă, înseamnă că nu se simte stăpân pe argumentele sale sau și mai rău încearcă să-și impună propriile dezinformări și propria propagandă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker