Politic

Ciolacu cere anchetarea jafului din perioada stării de urgență

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a cerut instituțiilor statului instituții să ancheteze fraudele cu bani publici din timpul stării de urgență, semnalate de Curtea de Conturi.

„Vreau să amintesc doar de acel raport celebru din perioada pandemiei, când toți românii au putut să vadă din raportul Curții pe ce s-au cheltuit zeci de milioane de euro în timp ce ei erau ținuți închiși în case. Acela a fost un moment în care statul român, prin instituțiile sale, s-a protejat de toți cei care au vrut să profite de o pandemie pentru a-și umple buzunarele. Și sper că toate celelalte instituții ale statului vor face lumină în acest caz, pentru că oamenii au datoria să afle tot adevărul din acea perioadă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat a participat, alături de premierul Nicolae Ciucă, la Conferința internațională „Curtea de Conturi a României – Digitalizare în audit”, eveniment aniversar organizat cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la adoptarea legii de reînființare a instituției.

„Din punctul meu de vedere, cred că este timpul să trecem la nivelul următor. Este nevoie de o întărire a colaborării dintre Parlament și Curtea de Conturi, mai ales prin constituirea la nivel parlamentar a unor comisii care să analizeze rapoartele de audit și să determine principalele instituții implicate să pună în aplicare recomandările Curții. De asemenea, feed-back-ul primit în urma rapoartelor Curții de Conturi a României poate constitui o bază solidă de plecare pentru activitatea Parlamentului în ceea ce privește modificarea cadrului legislativ în care instituțiile își desfășoară activitatea”, a adăugat Ciolacu.

El încurajează reprezentan-ții Curții de Conturi să facă „în continuare ceea ce trebuie”: „Dumneavoastră sunteți cei care controlați banii publici. Iar asta este o datorie pe cât de grea, pe atât de onorantă. Pentru că banii publici sunt ai tuturor cetățenilor, din taxe și impozite, și tocmai de aceea avem datoria să ne asigurăm că ei sunt cheltuiți corect”, a mai spus Ciolacu.

Ce cuprinde raportul Curții de Conturi

Reamintim că raportul Curții de Conturi, dat publicității în august 2020, a fost întocmit în urma unei solicitări a Parlamentului, și arată că au existat 147 de abateri de la legislația achizițiilor publice, 200 de abateri privind realitatea și exactitatea datelor reflectate în evidențele financiare și 382 de abateri de la calitatea gestiunii economico-financiare. Impactul financiar constatat a fost că au existat abateri financiare de 659 de milioane de lei (aproape 137 milioane euro), un prejudiciu de peste 38 de milioane de lei, iar 647.000 de lei reprezintă venituri suplimentare care nu s-au încasat.

În categoria „cazuri flagrante” semnalate de Curtea de Conturi Parlamentului se regăsesc cele două acorduri cadru încheiate cu firma SC Romwine&Coffee SRL pentru achiziția de măști. Primul acord era în valoare de peste 22,8 milioane de lei, iar cel de-al doilea de peste 33,2 milioane de lei. Curtea de Conturi a constatat că firma respectivă nu avea dreptul să participe la procedura de achiziție deoarece nu avea calificarea necesară. Prețul mediu pentru achiziția unei măști era de 32 de lei.

De asemenea, Curtea de Conturi susține că a avut loc „favorizarea furnizorilor străini și discriminarea operatorilor români”. De asemenea, raportul subliniază că o serie de operatori economici au fost tratați cu indulgență, chiar dacă nu au mai livrat bunurile pentru care primiseră avans și au tergiversat livrarea acestora invocând forța majoră. La Societatea Națională a Apelor Minerale, Curtea de Conturi a găsit achiziții la prețuri supraevaluate. În cazul ROMARM, care a achiziționat utilaje pentru confecționare de măști chirurgicale, Curtea de Conturi precizează că este vorba de management defectuos, deoarece la finalul lunii iunie utilajele se aflau încă în faza de testare și instalare. Neregulile evidențiate la Ministerul Transporturilor se referă la penalități necalculate în valoare de 96.000 de lei și nerecuperarea unor avansuri de peste 10 milioane de lei pentru bunuri nelivrate.

Curtea de Conturi acuză Ministerul Sănătății de netestarea populației

Doar 1 la sută din suma prevăzută pentru testare din bugetul Ministerului Sănătății a fost pusă la dispoziția Direcțiilor de Sănătate Publică, se menționează în Raportul Curții de Conturi trimis Parlamentului. Din totalul prevederilor bugetare aprobate în valoare de peste 139 milioane de lei, s-a acordat finanțare DSP-urilor doar 1,57 milioane de lei.

Tot în Raportul Curții de Conturi se prezintă situația subfinanțării investițiilor în sectorul sanitar. Spre exemplu, Ministerul Sănătății a avut prevederi bugetare de 12,639 milioane lei pentru un număr de 32 aparate PCR/sistem automat PCR, însă, în perioada 1 ianuarie-15 mai 2020, s-au acordat finanțări pentru doar opt aparate în sumă de 2.595.000 lei, adică 21 la sută din programul repartizat pe anul 2020, pentru județele Mureș, Bihor, Botoșani, Mehedinți, Buzău, Vrancea și Municipiul București.

Ajutorul umanitar acordat  pentru Republica Moldova a fost acordat de statul român după ce UNIFARM SA a achiziționat la prețuri supraestimate măștii FFP2 de la un furnizor care nu avea calitatea de producător. Curtea de Conturi a descoperit că această achiziție s-a realizat cu un adaos comercial de 71 la sută, ceea ce a dus la angajamente suplimentare în valoare de peste 2,8 milioane de lei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker