Politic

Ciolacu: Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor! Guvernul Cîţu tace mâlc!

Liderul Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a acuzat Executivul că „tace mâlc” referitor la „acordul istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor”. Acesta îi solicită premierului Florin Cîţu să explice care va fi impactul acestei măsuri, mai ales asupra firmelor cu capital străin din România.

„Acord istoric pentru taxarea cu 15% a multinaţionalelor! Guvernul Cîţu tace mâlc! România se regăseşte printre ţările care susţin o reformă fiscală de amploare pe plan internaţional! Executivul condus de <primul economist al ţării>, Florin Cîţu, este… în tăcere! Domnule premier, ieşiti la tablă şi explicaţi-ne! Sau este o altă reformă de care fugiţi?! Ieri (joi, n.r.) s-a luat o decizie istorică de peste 130 de ţări care reprezintă nu mai puţin de 90% din PIB-ul mondial!  Toate s-au aliniat OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, Organisation for Economic Co-operation and Development, n.r.) şi România este printre ele. Reforma vizează ca în special companiile multinaţionale să plătească o parte echitabilă a impozitelor oriunde îşi desfăşoară activitatea!  Românii – şi mai ales firmele cu capital străin care ne susţin economia – doresc să ştie cum îi vor afecta această taxare cu 15% a companiilor mari!  Şi ce venituri estimaţi că vor veni la buget şi pe ce anume le veţi cheltui?!”, a scris Marcel Ciolacu, vineri pe Facebook.

Secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen, a anunţat joi că un grup de 130 de ţări s-au exprimat în favoarea adoptării unui impozit minim la nivel global pentru corporaţii, în cadrul unui acord mai larg de reformare a sistemului fiscal internaţional. Acordul ar include, de asemenea, un cadru pentru eliminarea taxelor pe serviciile digitale, care viza cele mai mari companii americane de tehnologie. În locul lor, oficialii au fost de acord cu un nou plan fiscal, care ar fi legat de locurile în care multinaţionalele îşi desfăşoară activitatea, mai degrabă decât de unde au sediul central.

 

Articole similare