Educație

Cine sunt profesorii buzoieni care au primit bani de grevă de la sindicat

Un număr de 246 de membri buzoieni – dintr-un total de 300 – ai Sindicatului Liber Învățământ Preuniversitar (SLIP), afiliat Federației Educației Naționale, au primit din fondul de grevă existent în contul acestei structuri sindicale, sume compensatorii pentru acoperirea unei părți din pierderile salariale cauzate de participarea la greva generală din învățământ.

Conform președintelui acestei structuri sindicale, profesorul Matei Ghelase, a fost alocat un procent de 25 la sută din salariul de bază, dar nu mai mare de 500 lei, pentru personalul didactic și didactic auxiliar. Pentru personalul nedidactic a fost alocat un procent de 35 la sută din salariul de bază. Pentru ambele categorii, sumele respective compensează zilele de grevă din luna mai 2023.

Pentru a beneficia de acești bani, mai spune sursa citată, sindicaliștii din SLIP Buzău au trebuit să îndeplinească următoarele condiții: pentru a beneficia de suma întreagă, persoanele cu norma didactică în două sau mai multe unități de învățământ au trebuit să cotizeze în contul acestei structuri sindicale în ambele școli. De asemenea, aceștia au trebuit să fi participat mai mult de trei zile la grevă.

În aceste condiții, i-am solicitat, luni dimineață, la ora 8.30, și liderului Sindicatului Învățământului Preuniversitar (SÎP), profesorul Ion Dobre, să ne informeze dacă structura sindicală pe care o conduce a acordat sau va acorda compensații bănești participanților la greva generală. Până la ora închiderii ediției (ora 17.00) nu am primit niciun răspuns. Normal, am spune, dat fiind că, după cum ne informează surse din interiorul SÎP Buzău, cel mai mare sindicat din învățământul buzoian se confruntă cu plecări masive, ale oamenilor nemulțumiți de rezultatele grevei și de faptul că nu primesc niciun fel de compensație materială pentru zilele cât nu au fost plătiți din cauza participării la grevă.

Discuții privind fondul de grevă al sindicatelor din învățământ s-au purtat la sfârșitul anului 2021, când o grevă a profesorilor fusese programată la începutul lunii ianuarie 2022. Atunci, o anchetă a „Newsweek România” arăta că fondul de grevă, din care ar fi putut fi plătiți profesorii care protestează, nu prea există. Liderii sindicali declarau atunci pentru sursa citată că nu le ajung banii strânși din cotizațiile profesorilor pentru a constitui acest fond.

La începutul anului 2022, profesorii păreau dispuși să intre în grevă din 10 ianuarie, după ce guvernul a decis o creștere nesemnificativă a veniturilor angajaților din învățământ. La finalul anului 2021, timp de trei zile, cele trei mari sindicate din educație au protestat în stradă. Ulterior, au trimis un chestionat membrilor de sindicat pentru a-i întreba dacă sunt dispuși să intre în grevă generală începând cu data de 10 ianuarie. În chestionar s-a strecurat o întrebare care, la prima vedere, pare ciudat formulată: „Având în vedere deciziile Guvernului, sunteți de acord cu declanșarea grevei generale, începând cu 10 ianuarie 2022? ATENȚIE! Trebuie să țineți cont că pe perioada grevei generale nu veți primi salariu!”.

De ce a fost nevoie de o astfel de precizare? Pentru ca nu cumva profesorii să ridice pretenția să fie plătiți din fondurile de grevă care ar fi trebuit constituite de sindicate.

„Newsweek România” a vorbit cu liderii sindicali care s-au arătat indignați de pretențiile profesorilor care au îndrăznit să întrebe de compensații bănești pentru perioada grevei.

  • „Nu există așa ceva, un fond de grevă. Sindicatele din alte țări au asemenea fonduri, asta pentru că plătesc cotizații consistente, care ajung și la 5 la sută din salariu. La noi, unde majoritatea sindicatelor au 0,5 la sută din salariu, nu se pot constitui astfel de fonduri”, preciza Simion Severel Hăncescu, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar, structură căreia îi este afiliat SÎP Buzău, condus de Ion Dobre. Sindicatul se recomandă drept „cea mai mare federație din învățământ”, care reprezintă „63 la sută din numărul total al angajaților din educație”.
  • „În unele locuri există, în altele nu. De regulă, fondul acesta este mic și nu poate acoperi plata salariilor în caz de grevă”, precizau și reprezentanții Alma Mater. Alma Mater are câteva zeci de alte sindicate afiliate din toată țara.

Cu toatea acestea, iată, un sindicat mic, cu doar 300 de membri la nivelul județului Buzău, a reușit.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker