Economic

Doi buzoieni cresc căpșuni în nuci de cocos într-o seră de un milion de euro

În anul 2016, pe când erau studenți la Facultatea de Agronomie, doi buzoieni, Andra Constantin și Cătălin Mihalcea, au decis ca după absolvire să rămână în România și să pună bazele propriei afaceri, în domeniul în care s-au pregătit. Aşa a luat naştere proiectul serei hidroponice în care cei doi tineri cultivă căpşuni pe care le cresc în nucă de cocos.

Andra Constantin și Cătălin Mihalcea

„Ţara noastră are un potenţial fantastic în domeniul agriculturii, iar ceea ce ne dorim noi este ca acest potenţial să fie valorificat la maxim. Ne dorim ca românii să consume fructe şi legume romaneşti, crescute de fermierii din România”, au spus cei doi tineri antreprenori din Buzău.

Pentru realizarea construcţiei, buzoienii au accesat fonduri europene. „Ideea ne-a venit după ce am vorbit cu un domn profesor de la facultate. Mai întâi am văzut mai multe sere de roşii şi de căpşuni din străinătate, ne-a plăcut foarte mult cum arătau serele de acest tip, fiind foarte spectaculoase prin modul de cultivare a plantelor, şi aşa am decis să construim o seră hidroponică în care să cultivăm căpşuni. Am căutat firme de consultanţă şi am citit mult despre ce înseamnă fonduri europene, domnul profesor fiind mereu lângă noi. Atunci eram în anul al doilea la facultate, dar am zis să nu mai aşteptăm pentru că ştiam că implementarea unui proiect durează. Implementarea proiectului a început în 2016, astfel că la absolvire puteam să ne numim deja antreprenori”, a spus Andra Constantin.

Investiţia totală s-a ridicat la un milion de euro, 90 la sută din sumă fiind asigurată prin proiect, în timp ce restul de 10 la sută au fost bani pe care cei doi tineri i-au primit de la părinţi. La fel şi terenul din comuna Săhăteni, pe care a fost construită sera de aproape 5.000 de metri pătraţi.

„Sera noastră se întinde pe o suprafaţă de 4.560 mp, cu o deschidere de 48 metri şi o lungime de 95 metri, înălţimea la jgheab este de 4,5 metri şi la culme de 7 metri (acest lucru ne ajută să controlam un volum de aer mai mare asigurându-se, un climat ideal pentru o perioadă mai lungă de timp, recolte în extrasezon), unde deţinem 45.000 de plante”, au explicat proprietarii.

Sera hidroponică este complet automatizată, construită după un model francez. Ea este dotată cu aparatură modernă ce le permite proprietarilor să controleze, de oriunde, printr-o aplicaţie, tot ce se întâmplă în seră, de la climă până la umiditate.

În sera de la Săhăteni, fructele pot fi produse tot timpul anului. Prima recoltă a fost gata de cules în aprilie anul acesta. Căpşunile sunt culese manual, una câte una, însă totul merge foarte repede pentru că plantele sunt cultivate la o înălţime de un metru şi jumătate, atât cât culegătorii să nu mai fie nevoiţi să se aplece pentru a aduna fructele. În total se culeg aproape 4 tone în fiecare lună. De asemenea, proprietarii serei intenţionează ca din fructele produse să pregătească anual şi 300 de tone de dulceaţă şi gem de căpşuni. Tinerii întreprinzători nu duc lipsă de clienţi şi spun că pentru a face faţă comenzilor vor mai înfiinţa o cultură de căpşuni şi pe sol, în câmp, iar în viitor vor să mai construiască o seră cu o suprafaţă dublă decât cea pe care deja o au.

„Cultura hidroponică reprezintă unul dintre noile curente din horticultură. Practic cultura hidroponică (denumită şi cultura fără sol) presupune creşterea plantelor cu rădăcinile în soluţie nutritivă. Această soluţie este realizată prin diluarea în apă a unor fertilizatori, în funcție de nevoile plantei, cu ajutorul unei aparaturi complexe, ce reglează automat concentraţia şi distribuirea nutrienţilor lichizi, în funcție de necesarul de elemente nutritive al căpşunilor. Sistemele de culturi hidroponice presupun amenajarea unui mediu de înrădăcinare a plantelor, altul decât solul, iar noi folosim pentru căpşuni nuca de cocos. Materialele sunt umezite, la intervale regulate de timp, cu soluţia nutritivă care trebuie să conţină, în anumite proporţii, toate elementele (minerale şi oligoelemente) pe care planta, în mod normal, le extrage din sol: calciu, magneziu, sodiu, potasiu, fier etc.”, a explicat Cătălin Mihalcea.

Căpşunile de la Săhăteni se vând în două magazine din municipiul Buzău, dar şi în supermarketuri din Buzău, Focşani, Ploieşti. Preţul unui kilogram este de 30 de lei. Căpşunile produse în sera de la Săhăteni sunt produse pe saltea de nucă de cocos, o altă particularitate cu care cei doi tineri au cucerit piaţa fructelor din Regiunea de Sud-Est.

Sera de la Săhăteni beneficiază de sisteme de automatizare de ultimă generaţie: ferestre ventilaţie, ecrane de umbrire, ventilatoare pentru climat ideal, folie dublu gonflabilă, şplincăre pentru controlul umidităţii, folie albă pe sol pentru împiedicarea creşterii altor plante în seră (mai puţini dăunători şi pesticide folosite), sistem de ecran orizontal pentru salvarea energiei şi pentru umbrire, hidroponie în saltele de nucă de cocos, sistem de irigare prin picurare, staţie artic dotată cu şase tancuri (două pentru acizi, patru pentru fertilizanţi), computer artic pentru două zone climatice care ne asigură controlul climatic prin staţie meteo şi controlul fertiligării în seră, sistem de încălzire pe trei niveluri (sol, jgheaburi de cultură, perimetral şi pentru topirea zăpezii).

Articole similare