Sănătate

Cine sunt primii buzoieni care s-au vaccinat cu doza a treia

Marţi, 28 septembrie, a început vaccinarea împotriva Covid-19 cu cea de-a treia doză. Această doză de rapel se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Astfel, cei care s-au vaccinat cu AstraZeneca vor primi doza trei cu unul dintre vaccinurile Pfizer sau Moderna. De asemenea, având în vedere faptul că în România imunizarea cu Johnson&Johnson a început pe 4 mai, pentru persoanele imunizate cu acest vaccin nu este necesară, în acest moment, administrarea dozei trei.

Toate persoanele care au mai mult de şase luni de la administrarea celei de-a doua doze de vaccin pot primi şi a treia doză. Doza trei este recomandată persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unei forme severe şi persoanelor cu risc mare de expunere (personal medical şi din învăţământ). Cei care vor să se vaccineze cu a treia doză se pot programa prin platforma online, dar se pot vaccina şi dacă se prezintă la centrul de vaccinare cu buletinul. Pentru persoanele din centrele medico-sociale şi rezidenţiale sau fără adăpost se va utiliza aceeaşi metodă de vaccinare, respectiv cu ajutorul echipelor mobile puse la dispoziţie de către direcţiile de sănătate publică.

La Buzău, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, vaccinarea a început ieri dimineaţă, iar 12 cadre medicale au primit deja doza a treia. „Astăzi, 28 septembrie, Centrul de Vaccinare din incinta S.J.U. Buzău şi-a reluat activitatea. A început vaccinarea cadrelor medicale cu doza 3, dar se pot vaccina şi cadrele medicale care nu s-au vaccinat până acum cu nicio doză de vaccin. Până la acest moment, 12 cadre medicale s-au vaccinat cu ser Pfizer”, a transmis Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău.

Articole similare