Politic

Cine sunt câștigătorii și perdanții alegerilor europarlamentare de la Buzău

Partidul Social Demo­crat a obținut, duminică, cel mai bun scor la nivelul județului Buzău, însă s-a situat pe locul al doilea în municipiul reședință de județ, fiind devansat de Alianța 2020 (USR-PLUS) cu un procent.

La nivelul județului, rezultatele sunt următoa­rele:

  1. Partidul Social Democrat – 33,46%;
  2. Partidul Național Liberal – 21,92%;
  3. Alianța 2020 (USR-PLUS) – 14,40 %;
  4. PRO România – 10,97%;
  5. Alianța Liberalilor și Democraților – 6,70%;
  6. Partidul Mișcarea Populară – 5,20.

În muncipiul Buzău, situația este diferită:

  1. Alianța 2020 (USR-PLUS) – 24,1%;
  2. Partidul Social Democrat – 23,1%
  3. Partidul Național Liberal – 18,05%.

Pe plan național, clasamentul arată în felul următor:

  1. Partidul Național Liberal – 27,98%;
  2. Partidul Social Democrat – 23,47%;
  3. Alianța 2020 (USR-PLUS) – 23,05%;
  4. PRO România – 6,71%;
  5. Partidul Mișcarea Populară – 5,97%;
  6. Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – 5,48%;
  7. Alianța Liberalilor și Democraților – 4,28%.

Fără îndoială, marele câștigător al alegerilor europarlamentare la nivelul județului Buzău este Partidul Social Democrat. Cu handicapul generat de votul negativ dat de români lui Liviu Dragnea și camarilei din jurul său, social-democrații conduși de către deputatul Marcel Ciolacu au obținut zece procente peste scorul partidului, situându-se pe locul al șaselea pe țară, după Teleorman (47,53%), Olt (44,57%), Mehedinți (43,07%), Dolj (40,84%) și Giurgiu (39,27%). Scorul bun obținut duminică de PSD Buzău se datorează atât poziției tranșante a parlamentarilor buzoieni conduși de Ciolacu vizavi de abuzurile lui Dragnea, atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia, dar și faptului că liderul social-democrat a reușit să atragă pentru județ fonduri guvernamentale pentru dezvoltare, cu precădere în perioada cât a fost vicepremier în guvernul lui Mihai Tudose. Mai mult, la Buzău social-democrații au avut o campanie electorală bazată exact pe proiectele susținute pentru finanțare de către Marcel Ciolacu.

Partidul Național ­Li­beral iese, la rândul său, foarte onorabil din confruntarea electorală de duminică, în ciuda bocitoarelor care cântau prohodul atât al organizației județene, cât și al liderului acestuia, deputatul Cristi­nel Romanescu, PNL Buzău obținând aproape 22 de procente. Dacă decizia lui Ludovic Orban de a-l susține necondiționat pe Romanescu la șefia organizației s-a dovedit de bun augur, nu același lucru se poate spune despre șeful organizației municipale PNL, consilierul local Constantin Ionescu, dat fiind că această structură nu a izbutit decât un scor mult sub scorul partidului la nivel național și la nivel județean, care i-a clasat pe liberali pe locul al treilea în ierarhia pe municipiul Buzău.

Sub scorul național al alianței s-au clasat membrii USR-PLUS, care, însă, au oferit surpriza județului, obținând cel mai bun scor la nivelul municipiului Buzău, surclasând PSD și PNL. Notabil este scorul obținut de această alianță formată din două partide noi, dintre care unul, PLUS, aflat la prima confruntare electorală. Alianța 2020 a beneficiat, însă, și la Buzău, de avantajul străzii, membrii acesteia derulând campania de strângere de semnături pentru inițiativa ,,Fără penali în funcții publice” și fiind văzuți la toate acțiunile de protest din Piața Dacia.

Alegerea lui Mihai Tudose drept ,,mascotă electorală” a organizației județene a PRO România s-a dovedit a fi cât se poate de inspirată, dat fiind că buzoienii conduși de Felix Rache au obținut un scor mult peste cel al partidului la nivel național.

 

 

Deși cvasi-invizibili pe durata campaniei electorale, buzoienii din Partidul Mișcarea Populară conduși de Dan Ivașcu au mers în umbra fostului președinte Traian Băsescu, obținând un scor comparabil cu cel al partidului pe plan național.

Fără putință de tăgadă, marii perdanți ai alegerilor europarlamentare de duminică sunt buzoienii de la Alianța Li­beralilor și Democraților, conduși de către deputatul Adrian Mocanu și de senatorul Dorin Bădulescu. Autointitulați ,,adevărații liberali”, aceștia, chiar dacă au obținut la Buzău un scor peste cel al partidului, s-au situat pe poziția a cincea la nivelul județului. S-a dove­dit că modul în care ALDE Buzău a înțeles să își conducă propaganda electorală, împroșcând cu noroi adversarii politici, a fost unul cât se poate de păgubos. Atacurile la adresa primarului Constantin Toma nu au îndreptat către ei voturile anti-PSD, ci către Alianța 2020 (USR-PLUS), iar cele la adresa PNL și a deputatului Cristinel Romanescu nu au avut niciun rezultat. Dat fiind că alegerile europarlamentare de duminică consemnează decesul politic al ALDE și al ­li­derului Călin Popescu Tăriceanu, este clar că Mocanu și Bădulescu  au pornit, deja – în fruntea cetei de atârnători din jurul lor -, în căutarea unei alte formațiuni politice care să le asigure, anul viitor, accesul în Parlament. În aceeași situație se află și o parte dintre noii veniți în ALDE, precum câteva figuri celebre de pe Valea Buzăului, respectiv din Pătârlagele și Nehoiu, a căror forță electorală s-a văzut duminică; astfel, ALDE a obținut la Nehoiu, de exemplu, un amărât de 6,42 la sută, în timp ce PNL a câștigat “en fanfare”, întrecând al doilea clasat, PSD, cu zece procente.

3 Comentarii

  1. Cind propun la Mun. Buzau ca viceprimar un consilier local al altui partid ( PSRO ) care fizic nici nu mai exista , in conditiile in care acest post le revine de drept , … ce mobilizare sa nai aiba in rindul propriilor membri ( la Mun. Buzau ma refer ) , Cum sa mai alerge proprii membri pentru sustinerea organizatiei Municipale ALDE cind aceasta nu-si sustine propriile interese in CLM BUZAU . Nu si-au numit nici macar consiler municipal in locul demisionarului NEDER . DEBANDADA !

  2. Cred că marele câștigător al evenimentelor din ultimele 48 de ore este – surpriză ! – chiar marele PSD ! Acest partid în loc să se ocupe de programul lor de guvernare, timp de 3 ani l-au apărat în fel și chip pe liderul lor – un politician toxic pentru PSD dar și pentru țară, ahtiat după putere în stil pur ceaușist – de problemele cu justiția… Iar, justiția – întâi s-a asigurat de unde bate vântul – și, în fine, a dat sentința cunoscută, scutindu-i pe pesediști de ceea ce trebuiau să facă ei înșiși în partidul lor… Mai curând, realul câștigător pare a fi Alianța USR+Plus căci PNL-ul cu 28% după 5 ani de opoziție stă cam subțire… Se anunță o luptă politică de amploare, cu mișcări-surpriză pentru noi, dar atât de … normale pentru politichia dâmbovițeană…

  3. Vad ca „adevaratii liberali” apar cu sigla unui alt partid, sper ca acestia nu vor face greseala de ai reprimi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker