Monden

FOTO – VIDEO / Odă pentru românce, cu Vunk și cu fetele de la Amadeus

O nouă colaborare extraordinară pentru frumoasele artiste de la Amadeus s-a materializat în melodia „Românca”, pe care au lansat-o împreună cu băieții de la Vunk la începutul lunii în care reprezentantele sexului frumos sunt cele mai răsfățate ființe.

Piesa „Românca” este lansată pe platformele de streaming sub forma unui EP, astfel încât fanii pot găsi mai multe variante ale piesei în afara celei originale, printre care se numără și cea acustică. Piesa face parte de pe albumul „Vernisaj”, album lansat la finalul anului 2022, care conține o colecție de duete, alături de unele dintre cele mai bune voci feminine din industria muzicală românească, și este primul album al trupei Vunk lansat pe vinil. Albumul a fost lansat la pachet cu un concert extraordinar organizat la Sala Polivalentă, intitulat tot „Vernisaj”, care a avut loc pe data de 13 decembrie, în cadrul căruia piesa „Românca” s-a auzit în premieră. Melodia este compusă de către Cornel Ilie, solistul trupei Vunk și produsă de către Gabriel Maga

Reamintim că trupa Amadeus, din care fac parte buzoiencele Andreea Runceanu și Patricia Cimpoiașu, este una dintre cele mai longevive trupe feminine din România, cu 22 de ani de activitate. Fetele sunt cunoscute pentru numeroasele stiluri muzicale pe care le pot interpreta. De cealaltă parte, băieții de la Vunk au adunat 28 de ani pe scena muzicală din România, find trupa inovației în rockul românesc. Primul videoclip 3D, primul concert multimedia, primul afiș exclusiv din GIF-uri sau primul videoclip filmat live pe Facebook. Single-uri precum „Pleacă” (Hit Gold), „Vreau o țară ca afară” (hit popular, devenit slogan național), „Așa și” sau „Numai la doi” au ocupat primul loc în topurile radio de-a lungul anilor, timp de mai multe săptămâni. În 2018, formația Vunk a devenit protagonista primului documentar al unui artist român – „Jur să spun adevărul”. Folosind tehnologia, show-urile spectaculoase și cântecele cu mesaj profund, Vunk își continuă viziunea de a conecta oamenii și de a le aduce bucurie, încredere și speranță.

*

Trupa Amadeus a fost fondată în luna noiembrie 2000 de compozitorul și producătorul muzical Adrian Ordean și managerul artistic Florin Ionescu, primele membre fiind Andreea Runceanu (vioară), Alexandra Chișe (vioară), Cristina Filotti (pian) și Grațiela Giolu (contrabas).

Amadeus a început înregistrările pentru albumul de debut, „Continental”, în 2001, album ce a fost produs de Adrian Ordean. Prima apariție publică a avut loc în data de 10 februarie 2001, la postul Acasă TV. În 2002, Amadeus a lansat primul album, „Continental” și videoclipul piesei Andaluzia. Pe 1 decembrie, Amadeus a concertat pentru militarii români din baza militară americană aflată în Afganistan. În 2003 au lansat albumul „Meridian” și videoclipul piesei „King of the Fairies”. În 2004, Amadeus a concertat în deschiderea spectacolului lui Jose Carreras din București. A urmat o serie de concerte în Cipru, Singapore, Italia, Israel, Franța, Spania, Germania, Turcia, Algeria. În același an, Amadeus a susținut un concert în Dublin, Irlanda, în cadrul evenimentului care a marcat aderarea României la Uniunea Europeană.

În 2004, Alina Dinică a adus un nou instrument în trupă, violoncelul, iar Grațiela Giolu a părăsit trupa.

În 2005, trupa a lansat un nou album, „Freedom”, și a concertat în cadrul evenimentului Formula 1 Awards din Viena.

În 2007, Patricia Cimpoiașu a înlocuit-o pe Alina Dinică, cea din urmă alegând să își continue studiile muzicale la Academia de Muzică din Milano, Italia. Patricia se afla, la acea dată, în ultimul an la liceul de muzică George Enescu din București. La sfârșitul anului 2007, Amadeus a lansat un album nou, „The Island”, și primul featuring cu o cântăreață, Roxana Iacob, cea care a compus și a interpretat piesele „Up into the Sky”, „My Eden is You” și „Love in Sicilia”. Noile piese au fost interpretate în anul 2008 în Piața San Marco din Veneția, în timpul Carnavalului de la Veneția.

În 2009 au lansat albumul „24 de ore”.

În 2010, Amadeus a încheiat colaborarea cu Adrian Ordean și cu orice casă de discuri și devine artist independent. Amadeus începe colaborarea muzicală cu compozitorul și producătorul Xenti Runceanu. Amadeus a reprezentat România în cadrul World Expo Shanghai, printr-un concert.

În 2011 lansează piesa „Up” pentru care filmează un videoclip în Sicilia, Italia.

În 2014, trupa se rupe în două, iar Andreea și Patricia continuă activitatea muzicală sub același nume, cu două noi colege, Bianca Gavrilescu (vioară) și Naomi Anelis (pian). Începând cu anul 2014, Amadeus a început să cânte și muzică vocală, iar celor patru membre li s-au alăturat în formula de scenă încă doi instrumentiști: Xenti Runceanu (clape) și Radu Moldovan (tobe). Trupa a lansat noi piese precum Unstoppable, Earth Song, E ziua noastră și coveruri ale unor piese românești și internaționale precum Fericirea are chipul tău (Mihaela Runceanu), Derniere Danse (Indila), She’s The One (Robbie Williams), November Rain.

În 2014 și 2015, Amadeus a concertat în cadrul unor evenimente internaționale precum Horyou Village – Festivalul Internațional de Film de la Cannes, Bienala de Artă de la Veneția, balul Caritabil al St. George Lodge, Nigeria, dar și la alte evenimente din Istanbul, Cairo, Londra, Casablanca, Sardinia, Soma Bay, Astana. În August 2015, Amadeus a concertat în Bălți, Republica Moldova, alături de Orchestra Națională din Moldova. În 2015, Amadeus a fost premiată cu trofeul „Cea mai de succes trupă românească la nivel internațional“. În 2017, Naomi Anelis a fost înlocuită de pianista Laura Lăzărescu, alături de care fetele au lansat în anul 2018 videoclipul piesei „Perfect”.

Din anul 2018 Amadeus poartă titlul de Yamaha Music Europe Artist. În anul 2019 au lansat videoclipul reinterpretării după piesa lui „Rock Me Amadeus” a lui Falco, iar în 2020 „Esperanza”, „Oasis”, „Aether”, în colaborare cu percuționistul maldivian Faizan. La finalul anului 2020 au lansat un album aniversar, „Joy”, și și-au anunțat implicarea în lupta contra violenței domestice.

Articole similare