vineri, 25 septembrie 2020

Cine i-a permis lui Batman să-i măscărească pe candidații la prezidențiale? / Forțele de ordine au jucat hora incompetenței în Piața Dacia

Incident (pre)electoral fără precedent la Buzău, înregistrat în noaptea de sâmbătă spre duminică în plin centru al municipiului. Corturile amenajate în Piața Dacia pentru strângerea semnăturilor de susținere a candidaturilor Vio­ricăi Dăncilă (PSD), a lui Klaus Iohannis (PNL) și a lui Mircea Diaconu (PRO România-ALDE) au fost vandalizate și inscripționate cu expresii obscene în noaptea de sâmbătă spre duminică. De un tratament similar s-a „bucurat” și o prismă – conținând imaginea și mesajul electoral al candida­tului social-democrat-, amplasată tot în Piața Dacia. |n mod miraculos, cortul alianței USR-PLUS, aflat în aceeași zonă, a scăpat intact, fapt care a creat, printre cei afectați, suspiciunea că în spatele “atacului” ar sta chiar susținătorii prezidențiabilului Dan Barna. Numai că, surpriză!, ceva mai târziu s-a descoperit că  a fost vandalizat și un mesh al acestuia, amplasat însă într-un loc extrem de greu accesibil, semn că autorii acțiunii nu s-au uitat la resursele pe care le-au consumat pentru a-și face damblaua. Aceasta dacă nu cumva autorii fac parte din galeria super-eroilor copilăriei…

PSD: „ Este revoltător faptul că anumiți competitori politici se pretează la acte de vandalism, violență și ură”

Organizația PSD Buzău condamnă, printr-un comunicat de presă, incidentul petrecut în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona centrală a municipiului: „Organizația PSD Buzău condamnă incidentul petrecut în zona Pieței Dacia din Municipiul Buzău. Mai exact, cortul amenajat pentru strângerea de sem­nături pentru susținerea candidatului PSD la alegerile prezidențiale, dar și o prismă aparținând unei cunoscute agenții de pu­blicitate care prezenta imagini ale aceluiași candidat, au fost vandalizate și au fost inscripționate expresii licențioase cu vopsea galbenă. Vom depune plângere penală la Poliția Municipului Buzău și vom solicita Poliției Locale imaginile de pe camerele de supraveghere pentru prin­derea și sancționarea făptuitorului. Este revoltător faptul că anumiți competitori poli­tici se pretează la acte de vanda­lism, violență și ură, și cerem să se ia măsuri urgente în acest caz! |n mod legitim ne punem întrebarea cum a fost posibil să fie vandalizate corturile candidaților PSD, PNL și PRO România, iar cortul candidatului USR-PLUS, aflat în aceeași locație, în imediata vecinătate, să rămână intact?… |n final, lansăm un apel către colegii din celelalte partide pentru respectarea tuturor competitorilor politici așa cum procedăm și noi. Asemenea derapaje nu trebuie să mai aibă loc!”, se arată în comunicatul de presă al organizației județene a Partidului Social Democrat.

PNL: „Un demers dezamăgitor de a condamna o întreagă clasă politică”

La rândul lor, liberalii buzoieni condamnă incidentul și spun că așteaptă demersurile organelor competente: „Un demers dezamăgitor de a condamna o întreagă clasă politică. Mai mult decât vandalismul în sine, acest act vorbește despre un nivel scăzut de creativitate și inteligență, lucru cu atât mai trist. PNL nu încurajează astfel de comportamente și nici răspunsuri pe măsură; lăsăm organele competente să găsească făptașul și să ia măsuri. Continuăm să ne facem treaba, să organizăm perioada care va veni și ne îndreptăm atenția și energia spre lucruri care contează și care fac diferența”, se arată într-un comunicat de presă al organizației județene a Partidului Național Liberal.

Barna și Dăncilă, “atacați” de Batman?

După Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal, a fost rândul Uniunii Salvați România să reclame vandalizarea materialelor de promovare a prezidențiabilului alianței USR-PLUS, Dan Barna. Este vorba, de această dată, de un mesh care acoperă primul și al doilea etaj al unui bloc de pe Aleea Trandafirilor, tot în imediata vecinătate a Primăriei.

„Alianța USR-PLUS Bu­zău își exprimă indignarea față de vandalizarea afișului candidatului la președinția României Dan Barna, din Piața Dacia, de pe strada Aleea Trandafirilor, vis-a-vis de primăria Buzău. Vom face cu siguranță demersurile legale pentru identificarea și pedepsirea autorilor. Am aflat de asemenea, cu dezamăgire, că și corturile electorale ale altor competitori au fost vanda­lizate. PSD a vandalizat țara și este datoria noastră, a oamenilor cinstiți și corecți, să luam atitudine prin vot!”, se arată în comunicatul de presă al organizației județene a Uniunii Salvați România.

Dacă în cazul vandalizării corturilor electorale din Piața Dacia aparținând PSD, PNL și PRO România-ALDE este clar că avem de-a face cu niște autori în carne și oase, unii chiar puerili în mesaj și în “actul artistic”, în cazul meshului USR – situat la aproximativ zece metri de sol, cu posibilități extrem de reduse de acces pe căi normale -, dar și a prismei conținând imaginea și mesajul premierului Dăncilă, și acela înalt de peste trei metri, lucrurile se complică. Pare că autorul ar fi însuși Batman sau oricare altul dintre super-eroii copilăriei, pe care cei în drept sunt acum chemați să îi găsească și să tragă la răspundere.

 

Lăsând gluma la o parte, incidentul din Piața Dacia din noaptea de sâmbătă spre duminică este, fără doar și poate, încă o măsură a incompetenței forțelor de ordine a căror îndatorire este de a asigura liniștea și siguranța cetățeanului și protecția bunurilor de pe domeniul pu­blic indiferent de forma de proprietate a acestora. |n plin centru al municipiului, la câțiva metri de intrarea în Palatul Comunal, unde teoretic ar trebui să fie măcar un polițist local, într-o zonă în care în nopțile de week-end ar trebui să întâlnim la tot pasul patrule ale Poliției Locale, ale Poliției Naționale și ale Jandarmeriei, a fost posibil acest incident, despre care nu se poate spune că s-a derulat în câteva secunde (doar dacă nu dăm, din nou, vina pe Batman). |n afară de mâzgălirea corturilor, cineva a trebuit să ajungă la o înălțime de peste trei metri pentru a o picta pe Viorica Dăncilă și la peste zece pentru a-i îmbogăți portretul lui Dan Barna.

Este încă o dovadă că ultimele incidente, chiar tragedii, care au pus în posturi care mai de care mai jenante forțele de ordine nu au reprezentat ni­mic pentru acestea. Jandarmii stau în continuare cu o mână pe bâtă și cu una pe sprayul lacrimogen, polițiștii de respirație națională fug de vreun dosar ca dracul de tămâie, iar localii, mai nou, se visează agenți secreți de când au pri­mit misiunea de a patrula undercover, doar-doar vor prinde vreun dușman al poporului care aruncă un muc de țigară pe jos.

loading...
error: Content is protected !!