Cultură

Cine este buzoianul care a creat trofeele Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”

Buzoianul Ionuț Marin (Mota), pictor și sculptor în metal, este creatorul trofeelor festivalului  „Săptămâna Teatrului Tânăr”.

Buzoienii l-au văzut pe scena Teatrului „George Ciprian” cu trofeele, dar l-au mai întâlnit și  la prima ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură din Buzău, 2022 (Buzău International Sculpture Symposium – BISS), un eveniment unic în peisajul cultural național, dedicat atât sculpturii clasice  și sculpturii în metal. Despre acest eveniment, Ionuț Marin spunea: „Este foarte interesant că simpozionul are loc în Buzău. Mă bucur foarte tare că am ocazia să ofer orașului meu natal o lucrare; ea va fi amplasată undeva în oraș și sunt foarte mândru. Pentru mine, personal, este o mare realizare. Drumul meu în sculptură este la început. A început de ceva timp, dar mai sunt multe de făcut și mai am multe de spus. Nu exclud  să mai am și alte lucrări amplasate în Buzău și în alte orașe din țară, în viitor”.

El  este și creatorul brand-ului „MOTA” din pasiune pentru design și piele, chiar dacă este specializat pe metal.  El a reușit transformarea unui accesoriu banal într-un semn distinctiv, într-o operă unică la purtător, într-o marcă a personalității.  S-a gândit  să combine metalul, un element „rece”, „dur”, cu pielea, care este cumva în contrast perfect, un material maleabil și care inspiră căldură, dar și o anume prestanță.

Maestru al sculpturilor „prêt-à-porter”, gențile sale lucrate manuaal au fost obiectul unei expoziții  în Capitală. Pe lângă activitatea cu studenții pe care o desfășoară în cadrul Universității de Arte Decorative și Design,  Ionuț Marin reușește să aducă arta în viața de zi cu zi în diferite modalități. Una dintre acestea a fost transformarea acestui accesoriu banal într-un semn distinctiv, într-o operă unică la purtător, într-o marcă a personalității.

Creatorul digital Silviu Țolu povestește despre  creațiile buzoianului, în domeniul „prêt-à-porter” că „Franco” a fost primul model de geantă „MOTA”. Cu el a început John, plecând, ca inspirație, de la design-ul caroseriei unui Ferrari 166 MM Touring Barcetta din 1950, în care metalul este modelat să dea formă genții, iar partea de piele vine în plan secundar pentru a completa estetic și funcțional obiectul. Tot el spune că  geanta „Monaco”, o creație ceva mai recentă, a artistului buzoian, continuă ideea genții Franco. De data aceasta, sursa de inspirație este „Ferrari 458 Italia, pentru că John recunoaște că cel mai mult îl inspiră mașinile italiene, mai ales cele din perioada anilor ’50-’60.

Articole similare