Cultură

Au fost desemnați câștigătorii Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”

Iubitorii de teatru  au avut parte de o săptămână culturală  în care au avut  ocazia să asiste la spectacole care i-au provocat să exploreze diferite universuri artistice și să analizeze, alături de actori, teme dificile și subiecte grele. Au fost reprezentații montate și jucate clasic, cât și modern. Este vorba despre ediția aniversară a Festivalului „Săptămâna Teatrului Tânăr”, care a avut ca  noutate o secțiune competițională în cadrul căreia au fost acordate trei premii: „Cel mai bun spectacol”, „Cel mai bun actor” și „Cea mai bună actriță”.

De desemnarea câștigătorilor s-a ocupat un juriu internațional  de profesioniști și  un juriu de amatori, format din liceeni și studenți pasionați de arta teatrală. Evaluatorii profesioniști au fost actrița Alina Leonte,  coordonatorul relații internaționale artistice pentru statul turc Anxkhela Bregu și teatrologul Ariana Paul, iar evaluatorii amatori au fost Mihaela Filip, studentă la Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Scenografie, Georgiana Pătrașcu, elevă a Liceului de Arte „Margareta Sterian”, și Antonia-Ana Ardeleanu, elevă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”. Aceștia au decis în favoarea spectacolului care îi invitădă frâu visării, cu armele teatrului clasic.

Astfel, „Cel mai bun spectacol” a fost desemnat „Naufragiat. „Fantasticele aventuri al lui Louis Rougemont”,  regizor Andrei Huțuleac, producție Teatrul “Maria Filotti” Brăila.

Acest sepctacol a dat și cel mai bun actor. Este vorba despre Ciprian Chiricheș, pentru rolul Louis de Rougemont din acest spectacol, “Naufragiat”  în regia lui Andrei Huțuleac. Chiricheș este actorul care joacă o singură partitură în spectacol, însă  foarte solicitantă, cea a lui Louis de Rougemont. Restul actorilor au multiple roluri, fiind și ei într-o călătorie, însă printre personaje. Ciprian Chiricheș ține practic în frâu întreaga poveste. Personajul lui trece de la o vârstă la alta, cu  inocență și  candoare,  prin nenumărate  lumi, supraviețuind naufragiului, dar și… progresului, civilizației care produce grămezi de gunoaie.

Premiul pentru „Cea mai bună actriță” a fost acordat Oanei Mogoș, pentru rolul Ema din spectacolul „Vrabia” (r. Leta Popescu, producție Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker