Sănătate

Cinci comune buzoiene, în topul național al ratei de incidență a infecțiilor Covid-19

Numărul cazurilor noi de infectare cu noul coronavirus scade de la o zi la alta; cu toate acestea, însă, rata de incidență din cinci localități buzoiene depă­șește 6 la mia de locuitori.

Duminică, 21 noiembrie, situația de la nivel național indica 193 de unități administrativ-teritoriale din România care aveau o rată de infectare cu noul coronavirus mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori, respectiv 11 localități din mediul urban și 182 de comune. Numărul comunităților care depășesc această rată de infectare la mia de locuitori este în scădere, având în vedere că sâmbătă, 20 noiembrie, 241 de localități din România aveau rata de infectare mai mare sau egală cu 6 la mia de locuitori.

Orașul Curtici, din județul Arad, este localitatea urbană cu cea mai mare rată de incidență a infectărilor cu SARS-CoV-2 (8,56). Pe al doilea loc se află orașul Vașcău, din Bihor, cu o rată de incidență de 7,99 la mie. Comuna Valea Ierii, județul Cluj, este loca­litatea cu cea mai mare rată de incidență din țară (19,46 de cazuri la mia de locuitori), fiind urmată de Titești, județul Vâlcea (18,71 la mie), și de Bul­zeștii de Sus, județul Hunedoara (15,5 la mie).

La Buzău, cazurile noi de Covid-19 se mențin pe un trend descendent, luni fiind înregistrate 22 de cazuri noi de infectare cu Sars-Cov-2 și un deces. Cu toate acestea, rata de incidență din cinci localități buzoiene depășește 6 la mia de locuitori. La Săpoca, comună cu 3.479 de cetățeni, rata de incidență este de 7,46 cazuri la mia de locuitori. Nici la Tisău lucrurile nu stau mai bine. Cu 31 de cazuri confirmate la 14 zile, rata de incidență din această localitate buzoiană este de 7,18 cazuri la mia de locuitori. A treia comună buzoiană cu rata cea mai mare de incidență este Lopătari, o comună cu 3.430 locuitori (6,41 cazuri la mia de locuitori), urmată de Breaza (6,37 cazuri la mia de locuitori) și Murgești (6,13 cazuri la mia de locuitori).

O nouă variantă virală, catastrofă pentru România

La nivel național, situa­ția cazurilor de Covid-19 se menține în scădere, la fel și numărul deceselor. Cu toate acestea, autoritățile îndeamnă populația să se vaccineze în continuare pentru că această scădere a numărului de cazuri nu înseamnă că a trecut pericolul.

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare, a vorbit, duminică, ­des­pre existența unui pericol catastrofal în care nici persoanele vaccinate, nici cele care au luat contact cu virusul nu ar mai putea fi protejate de o nouă îmbolnăvire, și anume apariția unei noi tulpini a coronavirusului. O astfel de variantă este posibilă, mai ales că în Europa virusul continuă să se răspândească într-un ritm destul de accelerat, iar România are o rată de vaccinare foarte mică. „Nimeni nu este în siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a precizat, duminică seară, la Digi24, Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID din România.

România, Bulgaria și celelalte țări cu rate mici de vaccinare în Europa pot, la un moment dat, să reprezinte „potențialul bazin de generare a noilor cazuri, dar și a noilor variante virale, pentru că, să nu uităm, de fapt acesta este un alt lucru extrem de important, și anume că pe măsură ce vom avea în continuare un număr foarte important de cazuri la nivel glo­bal, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale”, a explicat Valeriu Gheorghiță.

„Cu siguranță această decizie este de natură politică”, a spus Valeriu Gheorghiță, referindu-se la legea pentru certificatul verde, blocată în prezent în Parlament. „Mi-aș dori să existe dezbateri serioase și să se ajungă într-un final la un consens, încât să se implementeze cât mai repede. Trebuie să înțelegem că noi suntem parte a țărilor europene, facem parte din țările membre UE, că infecția cu SARS-CoV-2 este infecție transmisibilă, contagioasă și nu se limitează la teritoriul unei țări și Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate țările bine. Practic, nimeni nu este în siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”, a punctat Valeriu Gheorghiță.

Prin urmare, un pericol pentru România nu ar putea însemna o nouă tulpină, la fel cum este Delta, ci ar putea fi o variantă virală care ocolește imunitatea, iar acest lucru ar putea deveni catastrofal.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker