Actualitate

Centrul de carantinare a suspecților de coronavirus Arbănași, motiv de dispută între Casa Albă și Garda de Mediu

Disputa între Casa Albă și Garda de Mediu pe tema „cât de potrivită este sau nu locația  Arbănași pentru a asigura în condiții de siguranță carantinarea persoanelor suspecte de coronavirus” continuă. Tabăra şcolară din localitatea Arbănaşi, comuna Beceni, a fost desemnată, pe 10 februarie, de către Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Buzău drept locaţie pentru carantinare a pacienţilor suspecţi de coronavirus.

În ședința Colegiului Prefectural din data de 24 februarie, prefectul Leonard Damian  a spus că „tabăra de la Arbănaşi nu este destinată persoanelor bolnave, ci doar persoanelor carantinizate, provenite din zonele calamitate sau doar intrate în contact cu persoanele bolnave. Acestea sunt ţinute sub strictă supraveghe medicală, iar în momentul primelor simptome vor fi transferate la Institutul Matei Balş”. În cadrul aceleiași ședințe, șeful Gărzii de Mediu, comisarul-șef Carmen Ichim a atras atenția că Tabăra de la Arbănaşi, unde a și fost dusă o buzoiancă suspectă de coronavirus, nu are autorizaţie de alimentare cu apă,  iar poluanţii ajung direct în cursul de apă Slănic; condiţiile nu ar fi, astfel, normale pentru o asemenea destinaţie. Biroul de Presă al Instituției Prefectului a reacționat la aceste afirmații și a trimis un comunicat în care preciza că Tabăra Arbănași are autorizație de mediu (nr. 114 din 2015 emisă de către APM Buzău),  considerând ca nefondate precizările aduse de Carmen Ichim, șeful Gărzii de Mediu.

După precizările făcute de Biroul de Presă al Instituției Prefectului, din data de 24 februarie, în care se aprecia drept eronată problema ridicată de șeful Gărzii de Mediu, comisar șef Carmen Ichim, cu privire la faptul că Arbănași nu are autorizaţie de alimentare cu apă și că poluanţii ajung direct în cursul de apă Slănic, Garda de Mediu a revenit cu un comunicat prin care explică rezultatele controlului efectuat la această unitate de agrement, ce probleme au fost sesizate, ce măsuri de remediere au fost cerute și ce termene de realizare s-au stabilit.

Astel, se susține că rezultatele controlului efectuat de Garda de Mediu la Tabăra de la Arbănași în data de 20 februarie contrazic explicațiile oferite de Biroul de Presă al Instituției Prefectului cu privire la  cele relatate de șeful acestei instituții, Leonard Dimian, în ședința Colegiului Prefectural din data de 25 februarie. Cel puțin așa reiese din comunicatul trimis de Garda de Mediu cu privire la punctul de vedere formulat de Instituția Prefectului – Județul Buzău referitor la discuțiile pe tema centrului de carantină pentru persoane suspecte de infectare cu Coronavirus de la Arbănași în care face următoarele precizări:  „În data de 20 februarie 2020, o echipă a Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Buzău s-a deplasat pe raza localității Beceni la Centrul de Agrement Arbănași aparținând Direcției Județene pentru Sport și Tineret Buzău, în vederea efectuării unui control neplanificat pentru verificarea unei sesizări cu privire la: disconfortul creat de amenajarea în această locație a unui centru de carantină pentru persoanele cu risc înalt de transmitere a infecției cu Coronavirus; faptul că acest centru este într-o stare avansată de degradare; faptul că rețeaua de alimentare cu apă potabilă nu este dimensionată la necesitățile unui astfel de centru, iar apele uzate sunt deversate necorespunzător, putând ajunge în pânza freatică sau în apele de suprafață și existând pericolul poluării factorilor de mediu”.

Ce a constatat echipa de control a Gărzii de Mediu

„În cursul verificărilor, echipa de control a constatat următoarele aspecte: 

Centrul de Agrement Arbănași deține autorizația de mediu nr. 114 / 10.09.2015 valabilă 5 ani, până la data de 10.09.2020, dar în cuprinsul acesteia la capitolul evacuare ape uzate, este greșit reglementată evacuarea apelor fecaloid-menajere într-o viroagă, pe terenul învecinat doar cu o decantare în prealabil, lucru interzis prin art. 58 lit. f din OUG 195/2005 privind protectia mediului și art. 28-30 din OMS 119/2014 pentru aprobarea normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei ;

  • La momentul controlului, băile și grupurile sanitare nu erau racordate la rețeaua de alimentare cu apă (bateriile dușurilor erau scoase din perete, iar furtunurile de alimentare cu apă a chiuvetelor și bazinelor de la toalete nu erau racordate);
  • Pentru evacuarea apelor fecaloid-menajere, există 8 decantoare amplasate în cascadă cu tuburi de beton, dirijarea apei făcându-se gravitațional, iar din ultimul decantor apele uzate cu încărcare se scurg, conform celor de la Administrația Bazinală de Apă Buzău – Ialomița și directorului DJST Buzău, într-o viroagă de pe un teren învecinat taberei având alt proprietar, iar de aici în râul Slănic, contrar prevederilor legale privind protecția mediului; 
  • Împrejmuirea taberei nu este realizată în totalitate, existând riscul ca orice persoană sau animal sălbatic să intre/iasă în/din perimetrul taberei; DJST Buzău nu deține autorizație de gospodărire a apelor din partea ABA Buzău – Ialomița”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu”.

Ce a cerut Garda de Mediu administratorului taberei  de la Arbănași

Garda de Mediu  interzice desfășurarea activității în condițiile existente, „întrucât apele fecaloid-menajere ajung pe terenurile din jurul taberei”, solicită să se blindeze țeava de scurgere a apelor uzate, acestea urmând a fi vidanjate și evacuate, conform Ord. 119/2014 al Ministerului Sănătății, art. 29-30 și cere notificarea APM Buzău cu privire la schimbarea condițiilor din autorizația de mediu deținută de DJST Buzău – Centrul de Agrement Arbănași. Toate aceste trei măsuri au avut ca termen  de realizare  data de 24 februarie. Centrul de Agrement Arbănași a fost sancționat de Garda de Mediu cu  avertisment conform OUG 195/2005 privind protecția mediului, coroborată cu OG 2/2001 privind regimul juridic al contravențiilor.

 

Un comentariu

  1. Ce vrea să demonstreze doamna Ichim? A dormit în bocanci ani de zile, acum vrea să candideze și a apucat-o hărnicia? Abatorul lui Tony B, finu.. l-a controlat vreodată? Firmele care comercializează butan gaz, respectă legislația de mediu? Întreb și eu, ca un fidel cititor al Opiniei….

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker