Actualitate

Centrul Antidrog, program de reintegrare a consumatorilor din evidența Serviciului de Probațiune

„Serviciul de Probațiune Buzău, ca instituție de supraveghere și reabilitare socială, are în evidența sa un procent de aproximativ 3% persoane condamnate ori sancționate pentru comiterea de infracțiunii privind consumul sau traficul de droguri. Reducerea riscului de recidivă în cazul acestora se referă atât la măsuri de control și asistare, cât și la intervenții individuale și de grup, angrenând în acest proces o întreagă rețea socială menită să susțină demersurile lor de a reduce sau opri consumul de drog și de a-și îmbunătăți comportamentul”, se arată într-un comunicat de presă al acestei instituții.

Conform sursei citate, în procesul de asistare a persoanelor care au experimentat consumul de substanțe psihoactive, Serviciul de Probațiune Buzău beneficiază de un important suport social oferit actului de probațiune de către Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău, iar colaborarea existentă între aceste două instituții este o parte importantă a rețelei de instituții locale care se implică în reintegrarea persoanelor sancționate penal. Astfel, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău a continuat să se implice activ prin implementarea, în perioada 7-18 iunie, a programului de reintegrare socială FRED GOES NET care s-a adresat consumatorilor de drog aflați în evidența Serviciului de Probațiune. Scopul programului l-a reprezentat reducerea riscului dependenței de substanțe psihoactive prin încurajarea consumatorilor ,,începători” de  drog sau de substanțe psihoactive de a reflecta asupra propriului comportament de consum și asupra situațiilor care conduc la acest comportament, precum și la motivarea acestora în vederea schimbării comportamentului prin conștientizarea problemelor sociale și personale generate de consumul acestor substanțe.

„Implicarea continuă a acestei institiții în depășirea dependențelor și actul de reintegrare este evidențiată și prin faptul că, în perioada 10-30 iulie, CPECA Buzău va continua să aplice pentru aceste persoane programul FRED GOES NET ca intervenție timpurie pentru consumatorii care au fost identificați/depistați pentru prima oară. În același scop, profesioniștii sistemului de probațiune Buzău și ai centrului antidrog vor dezvolta colaborarea prin organizarea și aplicarea de intervenții specializate și programe de reintegrare socială care au ca scop menținerea abstinenței față de consumul de substanțe psihoactive. Prin activitățile concertate se realizează îmbunătățirea actului profesional al consilierului de probațiune manager de caz, îndeplinirea  obligațiilor stabilite prin sentințele penale de condamnare și acoperirea nevoilor persoanelor condamnate stabilite în planul de supraveghere. În concluzie, se poate aprecia că profesionistul din probațiune beneficiază de un ajutor semnificativ în demersurile sale adresate problemei dependenței persoanelor sancționate penal prin valorificarea resurselor instituționale oferite de Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Buzău”, spune Nicoleta Bîsceanu, specialist în relații publice al Serviciului de Probațiune Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker