Cultură

Centru cultural dedicat meșteșugurilor de prelucrare a lânii, la Pătârlagele

Aluniș Art Center va deschide la Pătârlagele, în cadrul proiectului „Țesem legături”, un centru cultural, unde iubitorii de tradiții și de meșteșuguri tradiționale românești pot face popas. Vor putea vedea aici un darac manual, vechi de aproximativ 100 de ani, și o mașină de cardat. Aceste mașinării tradiționale erau folosite de oamenii locului la prelucrarea lânii. Ele s-au aflat până nu de multă vreme în atelierul de tors al domnului Ghinea din Pătârlagele, unde reprezentanții Aluniș Art Center au văzut cum se prelucrează lâna semi-industrial. „Am găsit acolo mult drag de meserie și am admirat mașinile construite de cel care făcea lâna fir pentru toate satele și comunele din împrejurimi, și am fost convinși că această poveste trebuie spusă”, spun reprezentanții organizației buzoiene.

Pentru realizarea acestui obiectiv, respectiv pentru deschiderea acestui centru cultural în care să fie promovate meșteșugurile tradiționale legate de prelucrarea lânii, Aluniș Art Center are susținerea Primăriei din Pătârlagele, partener în acest proiect. Astfel, două mașini de prelucrare a lânii au fost recondiționate și vor face parte din expoziția permanentă care va fi deschisă la noul centru cultural din Pătârlagele în perioada următoare. „Este vorba despre un darac manual vechi de aproximativ 100 de ani și o mașină de cardat. Acestora li se vor alătura în expoziție instrumente și unelte de prelucrat tradițional lâna, de la fus, vârtelniță, perii, furcă, la războiul de țesut, precum și țesături diverse din lână, care se găseau în casele țărănești, de la covoare, macate, scoarțe și preșuri”, spun reprezentanții Aluniș Art Center.

Reamintim că „Țesem legături” este un proiect de cercetare, documentare și revitalizare a tradiției prelucrării lânii pe Valea Buzăului, și este construit de reprezentanții Aluniș Art Center în parteneriat cu Primăria Pătârlagele ca premisă pentru crearea unui brand cultural local, impulsionarea turismului responsabil în zonă și conservarea moștenirii culturale locale pentru generațiile următoare.

Mai exact, „Țesem legături” este un proiect organizat de Asociația Centrul de Artă Aluniș și finanțat din fonduri europene prin Planul Național de Redresare și Reziliență al României, Pilonul IV / Componenta 11 – Turism și cultură, INVESTIȚIA I5 „Creșterea accesului la cultură în zonele defavorizate din punct de vedere cultural”, „PNRR: Fonduri pentru România modernă și reformată!”.  Proiectul  este cofinanțat de Primăria Orașului Pătârlagele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker