Administrație

Centre de colectare deşeuri cu „puţ sec” inclus, în cinci comune buzoiene

Breaza, Ghergheasa, Verneşti, Smeeni şi Cătina au depus documentaţii, iar proiectele au finanţare

Ministerul Mediului, Apelor  şi Pădurilor (MMAP) a postat pe site-ul oficial o listă cu echipamentele (conteinere) ce urmează să fie achiziţionate în baza acordurilor de asociere cu beneficiarii apelului de proiecte PNRR/2022/C3/SI1.A – Înfiinţare centre de colectare prin aport voluntar, Componenta 3 – Managementul deşeurilor. În cazul judeţului Buzău, este vorba despre cinci comune care au depus documentaţiile pe programul respectiv, în iarna anului trecut. Toate au fost declarate eligibile şi au fost incluse pe lista de finanţare cu fonduri europene nerambursabile.

Conform comunicatului, „MMAP, în calitate de autoritate contractantă, prin Direcţia Generală Economică, Investiţii şi Administrativ, va derula procedura de achiziţie pentru următoarele tipuri de echipamente (conteinere) prevăzute în proiectul tip: Conteiner frigorific, Conteiner cu funcţiunea de birou, Conteiner colectare deşeuri periculoase, Conteiner compactor deşeuri textile, Conteiner colectare deşeuri electrice şi electrocasnice mici, Conteiner colectare obiecte de uz casnic, Conteiner compactor hârtie şi carton, Conteiner compactor deşeuri plastice, Conteiner colectare lemn, mobilier, Conteiner colectare sticlă, Conteiner colectare anvelope, Conteiner colectare metal, Conteiner colectare deşeuri grădină, Conteiner colectare deşeuri construcţii diverse, Conteiner colectare deşeuri construcţii moloz, Manoperă plus utilaj”.

În fiecare din cele cinci comune implicate în acest program vor fi construite, pe bani europeni, platforme betonate, pe care vor fi amenajate viitoarele centre de colectare, prin aport voluntar. Documentaţiile au fost depuse în decembrie 2022, şi au fost declarate eligibile. Platformele de colectare vor deservi doar zonele comunelor amintite. Valoarea investiţiei este de 3,8 milioane de lei (700.000 euro).

De la şefii administraţiilor locale implicate în proiect, aflăm că principiul de funcţionare este simplu: cetăţenii vor aduce la centrele de colectare deşeuri care pot fi încadrate în cele 15 categorii listate şi la nivel de minister. Ca noutate, platformele de colectare vor dispune şi de câte un conteiner de colectare a cadavrelor de animale, dispozitiv ce va funcţiona în regim frigotehnic. De asemenea, deşeurile considerate periculoase vor avea rezervate conteinere speciale. Din păcate, spun primarii buzoieni, la această oră în judeţ nu funcţionează niciun agent economic autorizat pe domeniul distrugerii deşeurilor periculoase, de aceea ei consideră că o colaborare cu un agent economic din alt judeţ va fi mai costisitoare, în raport cu previziunile.

În ceea ce priveşte regimul de funcţionare a noilor centre de colectare a celor 15 tipuri de deşeuri, s-ar părea că primarii celor cinci localităţi au convenit şi asupra unui program de lucru. Astfel, o parte dintre angajaţii actualelor servicii de salubrizare vor asigura serviciile de colectare în zilele de luni şi vineri, dar dacă va fi nevoie vor fi şi angajări noi.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker