Economic

Cele mai importante sfaturi pentru îngrijirea ochilor în timpul iernii

Sezonul rece poate aduce cu el o serie de alergii și infecții, care provocară durere și disconfort ocular. Dintre acestea amintim:

  • Alergii la frig, infecții de tip viral sau bacterian, cum este conjunctivita (umflarea vaselor de sânge din conjunctivă)
  • Alergii care apar și în restul anului, nu doar iarna și care declanșează simptome alergice – tuse, strănut, edem la ochi, mâncărime, roșeață la ochi, sau alt tip de disconfort
  • Infecții la cornee cauzate de infecții virale sau bacteriene
  • Probleme cu sistemul imunitar (care luptă de obicei împotriva invadatorilor dăunători – virusuri și bacterii) și infecții ori inflamații la ochi (de tip irită sau uveită) ce includ și simptome de durere, roșeață, vedere deteriorată
  • Sinuzită sau infecție a sinusurilor, care provoacă o presiune în spatele ochilor și poate cauza senzație de disconfort și durere.

Pentru toate aceste probleme este indicat un control la medicul oftalmolog, care va prescrie un tratament în funcție de diagnostic, ce va ajuta și în ameliorarea simptomelor (vedere redusă, stări de greață și vărsături, dureri de cap, dureri de ochi și altele).

Alergiile la ochi apar în mod frecvent în lunile de primăvară, toamnă și iarnă, ele pot fi diagnosticate și de un medic alergolog.

Alte probleme, care trebuie evitate iarna, sunt:

  • Lăcrimare excesivă a ochilor
  • Senzație de disconfort creată de gerul puternic, care poate face ca ochii să-și piardă umiditatea naturală și să se usuce
  • Inflamații la ochi – caz în care se recomandă un consult medical pentru că există o serie de afecțiuni oculare ce pot produce un astfel de simptom
  • Sensibilitate la lumină, spasme ale pleoapelor și vedere neclară din cauza condițiilor meteorologice extreme, iarna.

Purtarea de ochelari de soare cu protecție UV în timpul iernii poate ajuta ochii să facă față la lumina puternică și la vântul rece din acest sezon. Razele reflectorizante din cauza zăpezii pot cauza probleme de sănătate ochilor, cum ar fi cataracta. Zăpada reflectă aproximativ 80% din razele soarelui. Pentru a preveni asta se recomandă ochelari de protecție împotriva radiațiilor ultravioletele (UV).

Atunci când apar diferite probleme sau sensibilități oculare, este recomandat să se folosească mai puțin calculatorul, pentru că lumina acestuia poate fi obositoare pentru ochi. Pentru protejarea ochilor sunt recomandați, de specialiști, ochelarii de protecție care au lentile împotriva luminii albastre.

Sindromul de ochi uscat apare la mulți oameni, din cauza utilizării excesive a calculatorului. Aceștia suferă de diferite simptome, precum sunt: oboseală oculară, senzație de arsură, iritație, roșeață, vedere încețoșată, senzație de ochi uscat.

Alți factori ce contribuie la apariția acestei afecțiuni sunt:

  • Lucrul prea mult timp la calculator, expunerea mare la lumina albastră
  • Reducerea filmului lacrimal pe suprafața oculară, din cauza frecvenței reduse a clipitului; specialiștii spun că frecvența clipitului scade la o persoană, care lucrează la calculator, cu 60%
  • Aerul uscat, aerul condiționat, dar și anumite afecțiuni oculare cum este blefarita.

Purtarea ochelarilor de calculator poate ajuta în eliminarea unei mari părți din lumina albastră, pe care ecranul acestui gadget o emite.

De obicei iarna, oamenii sunt mai sensibili la infecții și din cauza lipsei de vitamina D. Aceasta crește capacitatea sistemului imunitar de a proteja organismul de diferite boli și afecțiuni. Oamenii sunt mai vulnerabili iarna la răceli, iar acestea pot duce la răceală oculară, care se manifestă prin disconfort la ochi, mâncărime și roșeață.

Un alt lucru frustrant este lăcrimarea ochilor, care se poate reduce prin purtarea ochelarilor de soare. Lăcrimarea excesivă poate face ca vederea să devină neclară, iar în plus apare și tendința de a duce mâna la ochi, ceea ce crește riscul de dezvoltare a germenilor și infecțiilor.

Iarna, zilele sunt mai scurte, iar lipsa luminii solare determină creierul să producă melatonină – un hormon ce creează senzație de somn. Asta face ca ochii să fie grei și să apară acea senzație de oboseală în mod frecvent. Pentru a reîmprospăta ochii obosiți sunt recomandate picăturile ochi (recomandate de medic) și aportul de vitamina A și D.

Nu uitați iarna să purtați o pereche de ochelari de soare cu protecție UV, pentru a vă proteja vederea de ger și lumină intensă. În plus, aceștia pot preveni și apariția altor probleme, de ochi obosiți sau iritați, din cauza factorilor de mediu. Ochelarii pot avea lentile rezistente la zgârieturi, lentile antireflex cu efect polarizant și lentile anti-ceață, care nu se aburesc la schimbările bruște de temperatură.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker