Economic

Cele mai comune 3 greșeli care te împiedică să faci bani la bursă

Care este secretul pentru a face bani investind în acțiuni la bursă? Păstrează pe termen lung investiția, în momente bune și rele. Iată cum să o faci.

Randamentul mediu al pieței de valori este mai bun decât poți obține pe baza unui cont bancar sau obligațiuni. Totuși, de ce atât de mulți oameni nu reușesc să câștige acest randament (aproximativ 7%), în ciuda faptului că investesc la bursă? Mulți nu păstrează suficient de mult investiția.

Cheia pentru a face bani în acțiuni este rămânerea la bursă. Perioada de „timp de stat pe piață” este cel mai bun predictor al performanței tale totale. Din păcate, mulți oameni se mută adesea pe bursă în cel mai rău moment posibil, pierzând randamentele anuale.

O investiție păstrată mai mult timp înseamnă mai multe șanse ca investiția să crească. Cele mai bune companii tind să-și mărească profiturile în timp, iar investitorii recompensează aceste câștiguri mai mari cu un preț mai mare al acțiunilor. Acest preț mai mare se traduce într-un profit pentru investitorii care dețin acțiunile.

Mai mult timp pe piață îți permite și să încasezi dividende, dacă compania le plătește. Dacă tranzacționezi și ieși de pe piață zilnic, săptămânal sau lunar, poți să îți iei la revedere de la acele dividende, deoarece probabil că nu vei deține acțiunile în punctele critice din calendar pentru a pune mâna pe plăți.

Cu cât păstrezi mai mult timp investiția, cu atât te vei apropia mai mult de rentabilitatea medie anuală istorică.

Trei scuze care te împiedică să faci bani din investițiile la bursă

Bursa este singura piață în care mărfurile deși își reduc prețurile de vânzare, tuturor le este prea frică să le cumpere. Poate părea prostesc, dar este exact ceea ce se întâmplă atunci când piața scade chiar și cu câteva procente, așa cum se întâmplă adesea. Investitorii se sperie și vând panicați acțiunile. Cu toate acestea, atunci când prețurile cresc, investitorii se aruncă cu capul înainte.

Pentru a evita ambele extreme, investitorii trebuie să înțeleagă greșelile pe care le fac ei singuri. Iată trei dintre cele mai mari:

1. „Voi aștepta până când piața de valori devine sigură pentru investiții”

Această scuză este folosită de investitori după ce acțiunile au scăzut și le este prea frică să cumpere pe piață. Poate că acțiunile au scăzut câteva zile la rând sau poate că au fost într-un declin pe termen lung. Dar când investitorii spun că așteaptă să fie în siguranță, înseamnă că așteaptă ca prețurile să crească. Așadar, așteptarea (percepția) siguranței este doar o modalitate de a ajunge să plătești prețuri mai mari și, într-adevăr, este adesea doar o percepție a siguranței pentru care plătesc investitorii.

Ce determină acest comportament?

Frica este emoția călăuzitoare, dar psihologii numesc acest comportament mai specific „aversiune la pierdere”. Adică, investitorii preferă să evite cu orice preț o pierdere pe termen scurt decât să obțină un câștig pe termen lung. Altfel spus, când simți durere că pierzi bani, este posibil să faci orice pentru a opri durerea. Așa că ajungi să vinzi acțiuni sau să nu cumperi chiar și atunci când prețurile sunt ieftine.

2. „Voi răscumpăra săptămâna viitoare când prețul va fi mai mic”

Această scuză este folosită de potențialii cumpărători în timp ce așteaptă ca acțiunile să scadă. Dar, după cum arată datele oficiale, investitorii nu știu niciodată în ce direcție se vor mișca acțiunile într-o zi dată, mai ales pe termen scurt. O bursă sau o piață ar putea crește la fel de ușor ca săptămâna viitoare. Investitorii inteligenți cumpără acțiuni când sunt ieftine și le păstrează în timp.

Ce determină acest comportament?

Ar putea fi frica sau lăcomia. Investitorul înfricoșat se poate îngrijora că acțiunile vora scădea înainte de săptămâna viitoare și așteaptă, în timp ce investitorul lacom se așteaptă la o scădere, dar vrea să încerce să obțină un preț mult mai bun decât cel de astăzi.

3. „M-am plictisit de acest stoc, așa că vând”.

Această scuză este folosită de investitorii care simt nevoia să se entuziasmeze de investițiile lor, cum ar fi acțiunea într-un cazinou. Dar investițiile inteligente sunt de fapt plictisitoare. Cei mai buni investitori stau pe acțiunile lor ani și ani, permițându-le câștiguri compuse. Investiția nu este un joc rapid, de obicei. Toate câștigurile vin în timp ce aștepți, nu în timp ce tranzacționezi și ieși din piață.

Ce determină acest comportament?

Dorința de entuziasm a investitorului. Această dorință poate fi alimentată de ideea greșită că investitorii de succes fac tranzacții în fiecare zi pentru a obține câștiguri mari. În timp ce unii traderi fac acest lucru cu succes, chiar și ei sunt concentrați rațional asupra rezultatului. Pentru ei, nu este vorba de entuziasm, ci mai degrabă de a câștiga bani, așa că evită luarea deciziilor emoționale.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker