ActualitateCultură

Cel mai vârstnic locuitor din Mânzăleşti, personaj într-un scurtmetraj selectat în Slovacia

Scurtmetrajul realizat de Buzău Land Productions „Bătrânul şi iarba”, care îl are ca protagonist pe nea Gică, un locuitor al Ținutului Buzăului ajuns la venerabila vârstă de 100 de ani, care este surprins în timp ce cosește și strânge fânul, a fost selecţionat la cel mai mare festival de film rural din  Slovacia, Europa.

Gică Baciul, în vârstă de 100 de ani, la coasă

„Agrofilm” este un festival de filme și programe video care vizează în special teme din agricultură și dezvoltare rurală. Obiectivul festivalului este de a informa publicul cu privire la ultimele constatări în domeniul agriculturii, producției alimentare, alimentației populației, problemelor din mediul rural și ale locuitorilor acestora, conservarea resurselor naturale și îmbunătățirea calității vieții. Filmele festivalului  aduc exemple bune, soluții inovatoare, promovează rezultatele cercetării în domeniul agriculturii.

La acest festival, buzoienii au prezentat pe o peliculă de 6 minute, în mod  comprimat, un ritual ancestral, care se mai păstrează în mediul rural, și anume cositul şi strânsul fânului. Aici această activitate rurală este realizată de   un personaj devenit  deja legendar, nea Gică, care are 100 de ani. „Vigoarea incredibilă şi pofta de viaţă contagioasă a buzoianului nostru au cucerit comitetul de selecţie”, spun realizatorii lui.

Reamintim că la finele lunii iunie, nea  Gică sau Gică Baciul, cel mai vârstnic locuitor din comuna Mânzăleşti și unul dintre veteranii buzoieni, și-a deschis ograda pentru participanții la primul reality show în social media din România – Treasure Games in The Park: Ținutul Buzăului. În luna mai, la început el și-a sărbătorit cei 100 de ani împreună cu Cecilia Petrescu, custode al Muzeului Timpul Omului și cu ansamblul folcloric pe care aceasta îl îndrumă. Mai multe amănunte, AICI.

Buzău Land Productions şi-a propus să realizeze filme legate de inepuizabilul, dar şi prea puţin cunoscutul Ţinut al Buzăului, inspiraţi de oamenii, tradiţiile, locurile şi gastronomia sa folosindu-se de bugete mici, dar cu energie, imaginaţie şi profesionalism ridicate. De aceea, realizatorii scurt metrajului spun că e foarte important  ca munca lor să ajungă cât departe, să ajungă la cât mai multă lume.

Ideea organizării unui festival internațional de film care se ocupă de problemele agroalimentare a apărut în 1981. Cu tot mai multe filme din sfera agriculturii, alimentației locuitorilor și industriilor alimentare înregistrate la festivalul Technofilm din Pardubice și Ekofilm din Ostrava, organizatorii acestor festivaluri au propus în Krátký film Praha să organizeze un festival independent sub titlul „Agrofilm”. Orașul Nitra a fost ales ca locație datorită caracterului său de centru emergent de științe agricole, educație specializată și expoziție. Singura facilitate adecvată, în ceea ce privește încăperile și echipamentele tehnice, a fost găsită în Institutul de Cercetare pentru Producția Animală, care a fost considerat atunci doar o soluție temporară. Institutul a creat condițiile și a dezvoltat astfel de activități pentru cursul de succes al „Agrofilm” încât a devenit organizatorul permanent al acestuia.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker