Economic

O mare investiție amplasată la Buzău va produce energie verde „europeană”

Este vorba despre cel mai mare proiect eolian din România

Ministerul Energiei a elaborat un proiect de act normativ care transpune în practică legislația europeană ce permite transferul static între țări de energie electrică produsă din surse regenerabile. Cu alte cuvinte, România își poate vinde resursa de vânt sau de soare, iar producția de energie se va contabiliza în contul unui stat membru al Uniunii Europene.

Fiecare stat membru UE are de îndeplinit ținte de utilizare a energiei regenerabile care, pe măsură ce trec anii, vor deveni tot mai ambițioase în contextul Pactului Verde European, care prevede atingerea neutralității climatice în 2050. Este posibil ca nu peste tot să se poată instala, în condiții de eficiență economică, capacități noi de generare a energiei verzi astfel încât fiecare țară să își atingă țintele. De aceea, se poate face acest transfer statistic, care acum, iată, va deveni legal și în România, după ce legea va fi aprobată. O companie din țara care nu își poate atinge ținta dezvoltă proiecte în alt stat membru, urmând ca energia produsă (sau o parte din ea) să fie socotită pentru calculul țintei în dreptul primei țări.
Energia produsă poate fi vândută pe orice piață, inclusiv în țara-gazdă, în condiții de piață.

Un astfel de proiect ar fi putut fi realizat în anul 2018, atunci când Buzăul era ținta unui proiect mare în energie regenerabilă. Dacă acest proiect ar fi fost realizat, ar fi adus două parcuri gigantice în România, cu o putere instalată totală de peste 1.000 MW. Această investiție urma să fie derulată de NERO Renewables: 362 de turbine eoliene, cu o capacitate de circa 1.000 MW, amplasate în două zone din ţară. Primul ar urma să fie în judeţul Buzău, în care ar fi fost vorba despre 120 de turbine, de 4 MW fiecare, iar al doilea, în sudul Dobrogei: 242 de turbine, cu o capacitate de 2 MW fiecare.

Ne-Ro înseamnă, de fapt, prescurtarea pentru Netherlands-Romania, şi era mai mult decât un proiect comercial: dacă investiția se realiza, energia era într-adevăr livrată în rețeaua românească, dar noii MW instalați urma să se calculeze în „contul” Olandei. La acea dată, România era clar că își  îndeplinea „ținta” de energie regenerabilă asumată în fața Comisiei Europene pentru 2020, dar nu și Olanda, potrivit economica.net.

Legislaţia comunitară îi permitea, însă, Olandei să i se „transfere” în contul producţiei sale de energie verde producţia pe care ea o susţine în alt stat al Uniunii Europene, conectat la reţeaua europeană. La acea vreme se demarase procedura de achiziție a turbinelor, dar nu a fost semnat  un acord interstatal între România și Olanda care să permită acel „transfer” pur statistic. Și, mai important, nu a fost atunci solicitat, de către
NERO, ATR la Transelectrica.

O parte din vechiul proiect NERO va prinde contur la Buzău

Acest proiect este continuat acum printr-un altul care valorează jumătate de miliard de euro și are drept țintă județul Buzău. Este vorba despre un aviz tehnic de racordare pentru ceea ce va deveni, dacă de data aceasta se va finaliza, unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din România. Data estimată de punere în funcțiune este finalul anului 2025. Datele sunt publice, pe site-ul Transelectrica.

Conform ATR-ul eliberat în ajunul Crăciunului, beneficiar este firma First Look Solution SRL. Noul parc ar urma să fie racordat la linia de 400 kV Stâlpu- Gura Ialomiței. Firma First Look Solution S.R.L este beneficiarul acestui proiect, iar cel mai important acționar al acestui proiect este Emanuel Babici.

Buzăul a devenit un adevărat magnet pentru investițiile în energia verde, iar multe proiecte sunt în desfășurare în zona localității Stâlpu.

 

 

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker