Politic

Cei patru care au speriat învățământul buzoian

Agitație mare, luni după-amiază, în învăță­mântul din municipiul Buzău și din alte 15 unități administrativ-teritoriale din județ, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a adoptat o hotărâre privind închiderea școlilor de pe raza acestora, pentru două săptămâni. Cadrele didactice din res­pectivele unități administrativ-teritoriale, unde rata de incidență a infecțiilor Covid-19 a depășit 7,5 cazuri la mia de locuitori – municipiul Buzău (10,72), Ulmeni (7,52), Cernătești (7,52), Stâlpu (7,73), Măgura (7,86), Glodeanu Siliștea (7,93), Mihăilești (8,05), Poșta Câlnău (8,08), Vintilă Vodă (8,13), Mărăcineni (8,15), Blăjani (8,51), Vernești (8,53), Unguriu (9,94), Săpoca (10,68), Brădeanu (12,24) și Rușețu (16,26) – au fost înștiințate că începând de a doua zi își vor desfășura activitatea în sistem on-line; la rândul lor, diriginții și învățătorii au comunicat această decizie părinților și elevilor. Surpriză, însă: după nicio oră, inspectorul școlar general, profesorul Ionel Meiroșu, a comunicat că hotărârea respectivă, adoptată la propunerea Direcției de Sănătate Publi­că, nu se aplică. Deci, la loc comanda!

Ce a evitat însă Meiroșu să spună este următorul lucru: decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu s-a aplicat pentru că este complet ilegală, adoptată cu ignorarea tuturor actelor normative în vigoare.

Precedentul județului Ilfov

Decizia Comitetului Ju­dețean pentru Situații de Urgență a fost luată, conform documentului oficial care a fost făcut public, în baza solicitării Direcției de Sănătate Publică și a unor acte normative din anii 2004, 2005, 2016, 2020 și 10 octombrie 2021, ultimul fiind legat de prelungirea stării de alertă, hotărâre emisă de un guvern demis, care nu a schimbat nimic la capitolul restricții.

Așadar, s-a ingnorat cu desăvârșire singurul act normativ în vigoare în baza căruia este permisă trecerea școlilor la sistemul de învățământ on-line, res­pectiv ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, care prevede doar două cazuri în care se poate adopta o asemenea măsură:

Art. 3, alin. 2: „În situații justificate de infrastructură și resursele existente, uni­tățile de învăță­mânt/ uni­tățile conexe pot desfă­șura activități didactice în sistem on-line cu aprobarea ISJ/ ISMB, chiar și în situația în care nu se impune suspen­darea cursurilor cu prezență fizică în condițiile art. 6”;

Art. 6, alin. 9: „La apariția cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 în rândul cadrelor didactice, didactice auxiliare sau nedidactice, acestea au obligația de a anunța conducerea unității de învățământ care va informa DSP/DSPMB. DSP/DSPMB, în urma anchetei epidemiologice, va stabili care sunt contacții direcți ai acestora și va decide împreună cu conducerea uni­tății de învățământ dacă se impune suspendarea activi­tăților didactice la nivelul grupei/clasei sau unității de învățământ, înainte de îndeplinirea condițiilor de la alin (2). Măsura suspendării la nivelul unității de învă­țământ este dispusă prin hotărârea CJSU/CMBSU, la propunerea conducerii unității de învățământ/instituției – conexe, cu avizul ISJ/ISMB și al DSP/DSPMB”.

Aceasta în condițiile în care, la sfârșitul săptămânii trecute, un caz similar, dar care nu s-a lăsat cu o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, s-a înregistrat în județul Ilfov, și a fost comentat de însuși ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Aici, DSP a recomandat Inspectoratului Școlar în­chiderea școlilor și trecerea în on-line, iar ministrul demis al Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că Direcția de Sănă­tate Publică Ilfov își depășește atri­buțiile, solicitarea fiind în afara cadrului legal.

„Nu există cadru legal pentru trecere gene­raliza­tă/ nediferențiată în online la nivelul unui județ. Decizia se ia analizând situația la nivelul fiecărei unități de învățământ. DSP nu se poate substitui nici școlilor, nici ISJ, nici CJSU. DSP Ilfov își depășește atribuțiile legale, încalcă Hotărârea CNSU nr. 76 și Ordinul comun 5338/2021 și se substituie CJSU, ISJ și tuturor unităților de învățământ din Ilfov”, a spus ministrul Educației pentru digi24.ro. Cîmpeanu a  mai afirmat că nu știe ca DSP să fi făcut anchetă epidemiologică în fiecare dintre cele 270 de unități de învățământ din Ilfov. „În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfășurării procesului de învățământ și perturbând funcționarea mecanismelor administrative de gestionare a situației în starea de alertă”, adaugă Cîmpeanu pentru sursa citată.

Ce s-a întâmplat, de fapt

După un an și jumătate în care cadrele didactice din România au cârcotit împotriva sistemului de învățământ on-line, anul școlar 2021-2022 a adus o schimbare de opinie din acest punct de vedere. Mai ales că s-a tot vorbit despre posibilitat.ea ca profesorii nevaccinați să fie obligați să se testeze pe cheltuiala proprie pentru a se putea prezenta la școală. Astfel că profesorii au început să facă presiuni, pe diverse căi, folosind inclusiv pă­rinții, asupra autorităților județene în legătură cu trecerea în sistem on-line.

Bineînțeles că direcțiunile școlilor au la dispoziție o prevedere legală facilă pentru a lua o asemenea măsură: articolul 3, alinia­tul 2 din ordinul comun despre care am făcut vorbire mai sus. Numai că acest articol are capcana sa: o cerere în baza acestuia înseamnă o recunoaștere, din partea direcțiunii școlii, a incapacității de a asigura condiții de siguranță sanitară în instituțiile de învățământ respective. Chestiune care cade cam greu în condițiile în care concursurile de directori de școli sunt în plină desfășurare.

Drept pentru care, a fost mai lesnicioasă exercitarea de presiuni către alte instituții, care să scoată castanele din foc. Așa s-a întâmplat la Buzău, unde conducerea Direcției de Sănătate Publică a acceptat să facă o asemenea propu­nere fără bază legală, și, mai grav, unde Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a consimțit să o transforme într-o hotă­râre. Spre cinstea lui, ins­pectorul școlar general Ionel Meiroșu nu a acceptat să fie părtaș la o asemenea ilegalitate crasă și a tăiat elenul revoluționar al DSP și al membrilor CJSU.

Nu putem încheia fără să îi numim pe cei cărora părinții și elevii din municipiul Buzău și din cele 15 unități administrativ-teritoriale le datorează bulibășeala prin care au trecut luni seara: Cristina Ungureanu, director executiv al Direcției de Sănătate Publică, subprefectul cu atribuțiuni de prefect Marieta Boloș, președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, și inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, colonel Nicolae Tudoroiu, ultimii doi vicepreședinți ai CJSU.

3 Comentarii

  1. Putem sa-l intrebam pe fiecare din cei 4 ce atributiuni si competente are cf. fisei postului ?
    Mai bine intrebam ce va recomanda pentru functia pe care o ocupati ? Cred ca vor da o replica celebra : „vocea si talentul” !
    Cred ca ordinul comun al celor 2 ministere a fost tinut la mare secret!
    Ce sa mai zic ? S-au facut de …

  2. COMENTARIU EDITAT: O singură soluție- demisiile tuturor celor implicați! A, vă rog să mă scuzați, mai puțin cea a dlui Neagu, era la Chișinău să taie panglici….și a fost dezinformat de subordonați (…) Rușine, rușine, rușine….oare vreunul dintre cei care au bulversat învățământul buzoian, are copil în clasa a VIII, copil ce trebuie să se pregătească pentru admiterea în clasa a IX a și care are nevoie de prezenta fizica la școală, nu de surogatul de școală on line?

    1. Dl Neagu nu avea nevoie sa fie dezinformat, trebuia sa stie normele legale in materie. Asa ca, fara exceptii. Pana cand isi vor da demisiile cei de mai sus, urmeaza o vacanta de doua saptamani. Timp in care se poate merge la vaccinare, inca este fara coada, ca la ulei si zahar, pe vremuri, si, apropo, este gratis, moca, de pomana,

Articole similare