Economic

Ceapa și usturoiul de Buzău se vând la târgul de produse autohtone din curtea Ministerului Agriculturii

„Târgul de lăsatu‘ secului” este organizat miercuri, în curtea Ministerului Agriculturii în vederea sprijinirii produselor românești și a producătorilor locali. Aici, ministrul Florin Barbu a precizat că „își dorește foarte mult ca locuitorii din Bucureşti să poată cumpăra produse româneşti”.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) găzduiește  în perioada 15-19 noiembrie 2023, în curtea instituției, „Târgul de lăsatu’ secului”. Organizat cu sprijinul Asociației „Produs de Cluj”, evenimentul reprezintă o oportunitate pentru producătorii și procesatorii români de a-și promova produsele agroalimentare, dar și un bun prilej de informare a consumatorilor cu privire la proveniența și modul de preparare al produselor.

„Aici putem găsi produse agroalimentare făcute de producătorii noştri. Sunt produse de calitate pentru că sunt sigur că trebuie şi producătorii încurajaţi să îşi valorifice marfa. Noi am dat această posibilitate, prin curtea Ministerului Agriculturii de a fi amenajate aceste târguri. Şi doi, ne dorim foarte mult ca locuitorii din Bucureşti, vorbim de această zonă, să poată cumpăra româneşte şi mai ales să cumpere produsele româneşti”, a afirmat miercuri, Florin Barbu.

Printre produsele care se vând la acest târg se află și ceapa și usturoiul de Buzău.

Ce produse se găsesc în curtea Ministerului Agriculturii?

Din zona Moldovei sunt aduse produse cu atestate de produse tradiționale din categoria patiserie și panificație, dar și alte produse cum ar fi miere, miez de nucă, prune afumate de Vrancea, struguri, mere, pere și gutui, astfel:

 • Din Botoșani, Sat Tocileni, comuna Stăuceni, cumpărătorii pot alege produse atestate tradițional, precum Cozonac Domnesc, Poale în Brâu cu brânză dulce sau brânză sărată, alivenci moldovenești, dar și alte produse de patiserie. De asemenea, Crama Jitar va aduce o gamă variată de vinuri.
 • Din Suceava, marca „Gustul de Altădată” va oferi vizitatorilor produse de panificație și patiserie, prăjituri, plăcinte și cozonaci.
 • Regiunea Oltenia va fi reprezentată de un producător de legume din comuna Vădăstrița care va expune legume de sezon: varză, castraveți, usturoi, ceapă, vinete, ardei gras și kapia etc.
 • Din Banat, județul Caraș-Severin va fi prezent un producător cu o varietate de produse procesate din legume și fructe.
 • Din București-Ilfov, se vor regăsi preparate atestate tradițional din carne sub marca „Gusturi Meșteșugite”: mușchi file de porc afumat, ceafă de porc afumată din podul bunicii, piept de porc afumat, slănină, caltaboș țărănesc, tobă țărănească, cârnați măcelărești, cârnați țărănești, lebăr țărănesc și alte preparate din carne.

Din Ardeal:

 • Produse atestate tradițional din localitatea Șimleul Silvaniei, județul Sălaj, sub denumirea „CORDIȘ”: cârnăciori picanți afumați, cârnați de casă afumați, pecie lungă, peștișor afumat, clisă afumată, șuncă afumată, piept afumat, costiță afumată, pecie afumată și alte preparate din carne
 • Din județul Mureș, comuna Albești: produse tradiționale ca pită de casă cu cartofi, chec de casă, colac cu nucă, dar și alte produse de patiserie, cu specific local, de la Boianu.
 • Din Brașov, Fundata vor fi aduse preparate din carne și lapte, atestate tradițional ale Fermei Istrate: telemea de vacă , brânză de burduf, cașcaval, telemea de oaie, caș, urdă, brânză de burduf în coajă de brad, slănină afumată, pastramă de porc, pastramă de berbecuț, cârnați de porc și vițel, cârnați de oaie și vițel, pastramă de vițel.
 • Din județul Sibiu vor fi prezenți trei producători: din comuna Șura Mare va fi adusă o gamă variată de mezeluri și produse autentice locale, iar din localitățile Săcel și Săliște, vor fi expuse produse apicole și preparate din lapte.
 • Din Maramureș, localitatea Baia Mare, producătorul va prezenta produse locale și povestea tăiețeilor de casă și a altor produse făinoase. Din comuna Remetea Chioarului, vor fi comercializate gemuri, dulcețuri, zacuști și sosuri pentru paste.
 • Ferma Bârsan din județul Alba va veni la târg cu produse din lapte.
 • Județul Covasna va fi reprezentat la târg de măcelăria Kovacs din Sfântu Gheorghe, cu produse locale din carne și brânză maturată marca Arkase.
 • Din Turda, județul Cluj, vom regăsi produsele familiei Tudor, precum: cașcaval, brânzeturi maturate, caș și brânză de burduf din lapte de oaie.
 • Din orașul Blaj, județul Alba, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație Blaj va aduce o colecție de vinuri albe, roze, DOC din podgoria Târnave, una dintre cele mai vechi podgorii din Transilvania.

Din Muntenia:

 • Județul Argeș: pe lângă „Magiunul de prune Topoloveni” – recunoscut IGP, se va alătura o colecție variată de gemuri, dulcețuri și zacuscă, conserve din fructe și legume;
 • Producători din județul Giurgiu, comuna Stănești vor aduce legume proaspete de sezon;
 • Vizitatorii își vor putea face provizii de ceapă și usturoi din județul Buzău;
 • Nu în ultimul rând, la târg se vor regăsi produse înregistrate în Registrul Național al Produselor Montane (RNPM), din județele Cluj, Covasna, Ilfov și Prahova din categoriile pește, produse din lapte, miere și produse ale stupului și fructe procesate. „Târgul de lăsatu‘ secului” va fi deschis în perioada 15-19 noiembrie 2023, între orele 9-19, precizează MADR. 

Barbu, bucuros că au început ploile

De la târgul organizat în curtea Ministerului Agriculturii, ministru Florin Barbu s-a arătat bucuros de faptul că a început sezonul ploilor, lucru benefic pentru agricultorii români, având în vedere deficitul de apă din sol.

„Ne bucurăm foarte mult că au început și ploile. Ăsta e un lucru foarte bun pentru fermierii noștri. Am văzut și pe prognoză că în perioada următoare precipitațiile vor crește. Ne bucurăm de acest lucru și sunt convins că trebuie să luptăm în continuare, pe de o parte cu sistemele de irigații pentru a încerca să aducem deficitul de apă din sol”, a adăugat ministrul Barbu.

Articole similare