Cultură

Ce vedete naționale și internaționale aduce Buzău International Arts Festival

Festivalul debutează în acest week-end

Buzăul se pregătește să îmbrace o frumoasă haină culturală în perioada 20 august – 20 septembrie, pentru că, în aceste 30 de zile, vom avea ocazia să trăim la intensitate europeană evenimentele deosebite pe care le-au pregătit pentru ei organizatorii Buzău International Arts Festival, aflat la cea de-a doua ediție. Astfel, începând cu acest week-end, zilnic,  locuitorii Buzăului și cei ce vor veni în vizită vor avea ceva interesant de făcut și de văzut, fie că vor ieși la plimbare pe străzile și în parcurile orașului, fie că vor merge la teatru, la concerte ori la film, pentru că organizatorii festivalului au menținut formatul de  la prima ediție.

Adică se păstrează asocierea celor două festivaluri de tradiție – Festivalul Internațional de film Buzău BUZZ IF și Festivalul Internațional de teatru independent Comic 7 B, ambele aflate la a șaptea ediție -, care vor avea competiții internaționale și jurii internaționale cu foarte multe surprize; organizatorii păstrează din formatul de anul trecut și, faptul că festivalul se întinde cu evenimentele culturale pe parcursul unei luni întregi  și are evenimente pregătite și în alte comunități de buzoieni, în afara orașului. De asemenea, Buzău International Arts Festival a pregătit multe evenimente în Crâng și la Conacul Marghiloman, acestea fiind gândite pentru toate vârstele, de la copii la vârstnici.

Mihai Mărgineanu

Festivalul va  aduce însă buzoienilor și zeci de evenimente care vor marca Anul European al Tineretului. În prim plan se vor afla în mod deosebit tinerii buzoieni. Prin urmare, Buzău International Arts Festival este în continuare evenimentul care pune Buzăul pe harta festivalurilor internaționale, oferind publicului o lună întreagă de întâlniri unice cu vedete din România și de talie internațională, o paletă largă de evenimente, multe dintre ele în premieră. Este vorba despre film, teatru, concerte, expoziții, spectacole stradale, lansări de carte, evenimente pentru copii, întâlniri cu oameni de cultură, conferințe și  workshop-uri.

Festivalul debutează sâmbăta aceasta cu o mulțime de evenimente stradale, ce vor acapara Bulevardul Nicolae Bălcescu și Parcul Crâng, începând cu orele 17.00. Cei mici și cei mari se vor putea bucura de momente speciale alături de trupa de toboșari și suflători Superchill, trupa de jongleuri și dansatori cu foc Drum’n’Fire, statui vivante, artiști stradali, jonglerii pe sârmă, personaje din filme pentru copii și supereroi care vor împânzi bulevardul, o paradă a motocicliștilor de la clubul B-Zones RC Buzău, automobile retro expuse de pasionații lor proprietari, plus sute de baloane ce vor colora străzile. Deschiderea oficială va fi însă în data de 21 august, cu un concert susținut de Mihai Mărgineanu & BANDA, în Parcul Crâng, zona Obelisc, de la orele 19.30.

Ce noutăți aduce ediția a doua a Buzău International Arts Festival

Festivalul vine însă și cu multe noutăți la această a doua ediție. Menționăm în acest sens faptul că propune activități și locații inedite unde se vor petrece evenimente culturale de excepție. „De anul acesta vom folosi ca spațiu expozițional locația de la Iazul Morilor, extraordinar de frumoasă și de promițătoare pentru astfel de evenimente. Vom avea acolo o expoziție de fotografie a faimosului fotojurnalist Vadim Ghirdă. El și-a petrecut foarte mult timp în Ucraina fotografiind ororile războiului și expoziția sa  ne va arăta lucrurile acesta; nu sunt neapărat frumoase, dar noi considerăm că e foarte important ca publicul să le vadă”, spune Mihaela Constantinescu, organizator Buzău International Arts Festival și director al Festivalului Internațional de Film Buzău, BUZZIF.

Tot la capitolul noutăți putem înscrie o serie de  evenimente care vor fi dedicate tinerilor. Este vorba despre concerte cu trupe de tineri sub 26 de ani, dar și expoziții și spectacole realizate de adolescenți. „Este Anul European al Tineretului și BIAF își dorește să ofere o rampă de lansare acestor tineri; de asemenea, ne dorim să îi scoatem în evidență și pe cei care s-au lansat deja, pentru ca publicul să-i cunoască și să-i aprecieze, iar ei să poată deveni artiști de succes”, precizează Mihaela Constantinescu, care enumeră câteva dintre numele de referință din zona de tineret cu care buzoienii se vor întâlni în festival. „Vom avea concerte susținute de Bianca Milea, trupa «Utopia» (cu membri buzoieni) și trupa bucureșteană «The Groovy Bastards». Vom mai avea și o expoziție de artă grafică și artă plastică a elevilor și absolvenților Liceului de arte «Margareta Sterian». Avem și un  spectacol realizat de elevii Liceului de «Arte Margareta Sterian»”, a spus Mihaela Constantinescu.

Colaborarea cu artiștii buzoieni, în special cu tinerele talente este mult mai amplă decât la precedenta ediție a festivalului.  „Colaborăm cu artiștii buzoieni. Concertele trupelor din Buzău au loc în Crâng; Bianca Milea, «Trupa Cinci» și «Hangar 6» vor concerta pe 4 septembrie, iar în ziua dedicată tinerilor, în Crâng vor concerta Anthony Andrei (buzoian), trupa «Utopia» și «The Groovy Bastards».

Vom avea și o expoziție de artă plastică a unor pictori buzoieni. La conacul «Marghiloman» vom avea și  o lansare de carte a unui scriitor din Buzău.  Cartea este semnată Cătălin Marius Negoiță și se numește «Piruete în sensul acelor de seringă». Cătălin Marius Negoiță este și pictor va avea și tablouri în cadrul unei expoziții de artă pe care o vom organiza cu  artiștii plastici buzoieni. Ne dorim să punem în evidență și artiștii din Buzău, mai ales că publicul nostru nu este doar alcătuit doar din buzoieni; cu ocazia aceasta, ei au parte de expunere la nivel național; Buzăul are multe de oferit și chiar ne dorim să participăm la promovarea artiștilor buzoieni”, mai spune Mihaela Constantinescu.

Michele Placido, pentru prima oară în Buzău și a doua oară în România

Michele Placido

Componenta internațională a festivalului este și în acest an una de excepție. Principalul punct de atracție la acest capitol îl prezintă, desigur, prezența la Buzău, în festival, a actorului italian Michele Placido, care şi-a câştigat faima graţie rolului comisarului Corrado Cattani din serialul TV „La Piovra–Caracatiţa”. Cu peste 100 de apariţii în filme şi seriale TV, recunoscut drept un regizor şi producător renumit de teatru şi film, actorul italian este invitat de onoare al festivalului și va sosi la Buzău pe 17 septembrie, ceea ce va însemna pentru el a doua vizită pe care o face în România. Organizatorii spun că se va întâlni cu această ocazie și cu publicul buzoian, care va putea să urmărească la Teatrul „George Ciprian” unul din filmele sale recente. „Michele Placido reprezintă cu succes cinematografia  europeană. A avut un film prezentat recent cu mult succes la festivalul de la Veneția. Este unul din motivele pentru care am ales să-l invităm la Buzău. Din fericire am putut să-l aducem  la Buzău anul acesta. În fiecare an ne dorim  să avem  o prezență de impact, pentru că ne ajută  în promovarea festivalului, cât și în promovarea Buzăului ca spațiu, ca hub cultural; în ultima vreme s-au petrecut foarte multe evenimente culturale în Buzău și orașul merită expunere, iar prezența unor artiști de această talie asigură vizibilitate tuturor evenimentelor pe care ne străduim cu toții să le implementăm în orașul nostru. Încercăm să aducem artiști foarte valoroși care să nu fi fost de foarte multe ori în țară, dar chiar dacă au mai fost cu siguranță prezența lor la Buzău este de  bun augur.

Michele Placido a mai fost o singură dată prezent în România, în 2011. Cei mai mulți îl știu din serialul <Caracatița>, care a marcat generații întregi de români la începutul anilor ’90 și chiar atunci când a fost reprogramat în urmă cu câțiva ani de TVR publicul a fost interesat de el”, precizează Mihaela Constantinescu.

Ce vedete din Grecia sunt anunțate în festival

Dimitris Koutsiabasakos este unul dintre cei mai cunoscuți regizori din Grecia și va fi prezent, de asemenea, în festivalul de la Buzău. El este anunțat ca făcând parte din juriul festivalului de film. „Ne  străduim de mult să-l aducem în juriu și iată anul acesta, din fericire, am reușit să îl aducem”, afirmă Mihaela Constantinescu. Tot ea ne anunță în festival prezența unei alte vedete din Grecia. Este vorba despre  actrița Georgia Tsangaraki, care o să vină cu un proiect absolut deosebit de teatru.

Lansare de carte, în premieră, a actriței Olimpia Melinte

Olimpia Melinte

Va fi prezentă în juriul festivalului și Olimpia Melinte, una dintre cele mai în vogă actrițe românce de film ale momentului. A jucat deja roluri principale în cinci lungmetraje românești și europene. Rolurile care au lansat-o au fost cele din filmele „Cele ce Plutesc”, în regia lui Mircea Daneliuc, și „Draft 7”, regizat de Luiza Pârvu. Printre titlurile importante din filmografia ei se regăsesc „Șapte fapte de milostenie/Sette opere di misericordia”, în regia lui Gianluca și Massimiliano di Serio (o co-producție Italia-Franța-România) și „Canibal”, regizat de Martin Cuenca (Spania-Franța-România), care a avut premiera internațională la prestigioasele festivaluri de film de la Toronto și San Sebastian. Trebuie să amintim și faptul că actrița a fost nominalizată la Premiile Goya – echivalentul spaniol al Oscarurilor -, în 2014, la categoria „Revelația anului”, pentru dublul rol din filmul Canibal. Ea vine însă la Buzău ca actriță, dar și într-o calitate cu totul nouă, și anume aceea de scriitoare.

„Va avea în Buzău și o lansare a cărții sale pentru copii și ne bucură foarte tare lucrul acesta, fiind una dintre cele mai cunoscute actrițe din România și foarte îndrăgită de public. Lansarea cărții va avea loc la <Marghiloman>,  în data de 15 septembrie, în aceeași zi în care va avea loc și o piesă de teatru pentru copii. Este prima ei carte pentru copii. Le recomandăm părinților să își aducă copii la această lansare, pentru că sigur că o să le placă cartea”, afirmă Mihaela Constantinescu.

Un festival care se bucură de susținerea Ministerului Culturii

Festivalul de la Buzău este un festival mare ca întindere în timp a evenimentelor, ca diversitate a ofertei culturale, ca exprimare internațională, pentru că reprezintă o ofertă culturală unică în această regiune a țării și nu în ultimul rând pentru că are susținerea Ministerului Culturii și a administrației locale, a partenerilor buzoieni, dar și ai celor de nivel național.  „Este cel mai mare proiect de genul acesta din această regiune a țării și ne bucurăm că avem susținerea autorităților la nivel local.  Primăria municipiului Buzău și Centrul Cultural <Alexandru Marghiloman> sunt principalii noștri parteneri la nivel local. Avem și susținerea Muzeului Județean și a Teatrului <George Ciprian>, care ne ajută foarte tare oferindu-ne spații pentru dezvoltarea activităților festivalului. Avem și sprijinul Ministerului Culturii, care este foarte important pentru noi, și oferă  festivalului această dimensiune națională; am reușit să aducem alături de noi parteneri și sponsori tradiționali, dar și sponsori noi, și mă bucură foarte tare că festivalul a reușit și reușește să atragă sponsori importanți, cărora le mulțumim pe această cale. Noi am avut întotdeauna și susținerea agenților economici din Buzău”, mai spune directorul Festivalului Internațional de Film Buzău, Mihaela Constantinescu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker