Administrație

În ce va investi Compania de Apă 37 de milioane de euro

Compania de Apă și-a propus să înfăptuiască o serie de proiecte anul acesta, printre care se numără și înlocuirea vechilor țevi de apă și canalizare din oraș. Cinci asocieri de firme deja au depus oferte, urmând ca, în zilele următoare, să fie anunțată firma câștigătoare.

Conductele vechi de pe 43 de străzi din oraș vor fi schimbate, iar mai multe localități rurale, membre ale Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,Buzău-2008”, vor avea parte, de asemenea, de o serie de investiții. ­Va­loarea totală a investițiilor pentru anul 2022 se ridică la 37 de milioane de euro, bani proveniți din fonduri europene. „Programul Opera­țional Infrastructură Mare (POIM) este un proiect investițional de mare anvergură, așteptat de întregul județ Buzău, de acele unități admistrativ-teritoriale în care Compania de Apă ope­rează serviciul de apă și canalizare. Săptămâna trecută am avut deschiderea ofertelor la Contractul de Lucrări Nr.1, cel care vizează Municipiul Buzău și care are ca obiect investiții pentru înlo­cuirea și extinderea rețelei de apă și de canalizare, pe 43 de stăzi din oraș. Am avut bucuria să constatăm că, din cele 24 de firme, care pe parcursul procedurii de achiziție fie au participat la vizita în teren, fie au cerut clarificări, deci au manifestat interes, avem cinci oferte care au intrat deja în evaluare, pentru selectarea unui contractant”, a declarat Simona Săvulescu, directorul Companiei de Apă.

Una dintre problemele cu care s-a confruntat Compania de Apă anul trecut a reprezentat-o construirea mai multor case în comuna Vernești, ceea ce s-a răsfrânt și asupra distribuției apei, înregistrându-se un procentaj de pierderi foarte mare. Astfel, numărul suplimentar de consumatori a necesitat o serie de investiții în conducte, pentru a putea face față cererii. „Pierderile au fost generate de faptul că dezvoltarea acestei zone s-a făcut nu neapărat după o strategie anume. Care, cum a dorit să construiască o casă în zona respectivă a obținut autorizația de construire, dar nimeni nu și-a pus ­pro­blema dacă conducta principală de furnizare a apei poate să asigure o creștere exponențială a consumului. Ca urmare, a trebuit să redimensionăm conducta principală de distribuție, dar și să rezolvăm o serie de ­pro­bleme, create de branșamente făcute fără toate avizele necesare sau fără a fi îndeplinite condițiile”, a mai declarat directorul Companiei de Apă.

Tot anul acesta, Compania de Apă și-a propus și investiții într-un proiect-pilot, axat pe energia regenerabilă, ce va fi destinat, în primă fază, unităților cu consum energetic ridicat, iar, în funcție de rezultat, va fi implementat la scară largă în 2023. „Ne propunem ca în 2022 să realizăm un proiect-pilot, de investiții în energia regenerabilă, iar aceste investiții vor fi realizate pentru furnizarea de surse alternative acolo unde avem consumatori de energie mari. Mă refer la stațiile de epurare sau de pompare. Facem acest proiect-pilot în 2022 pentru a putea defini și dimensiona foarte corect un proiect investițional mai amplu în energie alternativă, în 2023”, a mai declarat Simona Săvu­lescu.

Articole similare