Educație

Ce universitate din țară organizează cursuri de blogger, vlogger şi influencer

Este de netăgăduit că meseriile copiilor noștri nu vor mai fi aceleași cu ale noastre, iar lumea lor se schimbă într-un ritm mult mai alert decât a noastră. În timp ce unele ocupații dispar din nomenclatorul „Clasificarea ocupaţiilor din România – COR”, altele vin din urmă și se etalează în meserii de viitor.

Universitatea „Dunărea de Jos” Galați

Astfel, în curând, viitorii tineri vor avea trecute în cartea de muncă ocupații precum cele de blogger, vlogger sau influencer. Dezvoltarea pe un trend ascendent a paltformelor de social media a fost sesizată și de către Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Departamentul de formare continuă şi transfer tehnologic, care va organiza, în premieră, cursuri de blogger, vlogger şi influencer.

Cât costă cursurile și cine le va preda

Cursurile se adresează tuturor absolvenţilor de liceu şi de studii universitare interesaţi să îşi formeze sau să îşi dezvolte abilităţi şi competenţe de blogger, vlogger şi influencer. Taxa aferentă acestor programe de studii este de 300 de lei, corespunzătoare celor 20 de ore prevăzute în planurile de învăţământ.

„Ideea de a înfiinţa cursuri de blogger, vlogger şi influencer vine în întâmpinarea unor necesităţi de formare profesională calificată – accentuate semnificativ de transferarea totală, în mediul online, a numeroase activităţi specializate – căutate de tot mai mulţi tineri. Mediul virtual s-a dovedit a fi, fără îndoială, la fel de important ca cel real, mai ales în ultima perioadă, iar la nivelul Universităţii, şi mai ales la nivelul Departamentului de formare continuă şi transfer tehnologic, se are în vedere oferirea de programe de formare profesională/de perfecţionare compatibile cu cerinţele concrete ale pieţei muncii”, explică conducerea Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi, citată de adevărul.ro.

Cursurile prevăzute în structura acestor programe de studii vor fi susţinute de bloggeri, vloggeri şi influenceri cu vizibilitate în mediul online, precum Gina Bradea – blogger culinar; Gabriel Coveşeanu „Cove” – actor, prezentator de televiziune, influencer; Radu Alexandru – blogger, vlogger; Dan-Cătălin Predescu – jurnalist, blogger şi influencer gălăţean, precum şi de profesori de la Facultatea de Litere a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Cum vor fi structurate cursurile

Disciplinele prevăzute în planurile de învăţământ şi competenţele corespunzătoare sunt:

Blogger

Discipline:

 1. Strategii de comunicare în mediul online.
 2. Bloggerul sau creatorul de conţinut. Aplicaţii practice: ştire, poveste, interviu, reportaj. Advertorialul.
 3. Bloggingul – ghid educaţional, recenzie. Jurnal online. Platforme de blogging.

Competenţe:

 • Recunoaşterea şi descrierea oricărui tip de text.
 • Purtarea unui dialog cu persoane/personalităţi aflate în spaţiul public.

Vlogger

Discipline:

 1. Strategii de comunicare în mediul online.
 2. Vloggerul – formator de opinie în mediul digital. Scenarist, editor, specialist post-producţie.
 3. Entertainment şi educaţie prin vlogging.

Competenţe:

 • Recunoaşterea şi descrierea oricărui tip de text.
 • Purtarea unui dialog cu persoane/personalităţi aflate în spaţiul public.

Influencer

Discipline:

 1. Strategii discursive şi de persuasiune în comunicarea de masă.
 2. Tipologia influencerului.
 3. Forme de limbaj specializat: awareness, engagement, content interactiv.

Competențe:

 • Recunoaşterea şi descrierea oricărui tip de text.
 • Purtarea unui dialog cu persoane/personalităţi aflate în spaţiul public.

Începând de anul trecut, Universitatea funcționează și la Buzău, cu trei facultăți, care le-au oferit tinerilor peste 150 de locuri cu taxă. Astfel, la Educație fizică și sportivă au fost 50 de locuri, la Drept 60 de locuri și la Agricultură alte 50 de locuri la taxă, iar admiterea s-a realizat pe bază de dosar, ponderea mediei de Bacalaureat oscilând între 50 și sută la sută, în funcție de fiecare facultate.

Articole similare