ActualitateCultură

Ce trupe intră în competiție la Festivalul BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU

Teatrului „George Ciprian” Buzău vine în fața publicului buzoian la cea de-a 17-a ediție a Festivalului „BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU”  cu o selecție de spectacole și evenimente notabile din spațiul teatral național, care se vor avea loc în perioada 11-18 iunie. Este vorba despre spectacole pe scenă,  activități și spectacole în aer liber, dar și o expoziție de costume elisabetane în foyerul teatrului.

„Remarcându-se drept o tradiție a spațiului cultural buzoian care împlinește 19 ani de la debut, Festivalul de teatru din Buzău este cea mai amplă manifestație culturală cu specific teatral din zonă. Acesta numără 16 ediții încheiate cu succes, care au unit și au bucurat iubitorii de teatru din Buzău și din împrejurimi.

BUZĂU / IUBEȘTE / TEATRU și-a reinventat imaginea și a fost redenumit astfel în anul 2017. Așadar, celebrăm împreună cea de-a patra ediție în formula actuală, păstrând iubirea drept temă principală a ediției, exprimată în special prin dragostea de teatru a spectatorilor Teatrului <George Ciprian>”, transmit reprezentanții teatrului buzoian.

Teatrul „George Ciprian”, pregătit pentru festival

Și ediția din acest an, va lansa, așa cum ne-am obișnuit, o competiție de spectacole, care vor fi jurizate și premiate  de două jurii:   unul   alcătuit   din   specialiști   ai   artelor spectacolului: conf. prof. univ. dr. Maria Zărnescu (critic de teatru), prof. univ. dr.  Ștefania Cenean (scenograf) și Horia Suru (regizor), și unul din rândul publicului, ai cărui membri urmează să fie selectați prin tragere la sorți la începutul festivalului.

Selecția  spectacolelor pe care le vor vedea buzoienii  este   realizată   de   teatrologul   Carmen   Stanciu și    cuprinde montări reprezentative pentru scena de teatru românească, în regia lui Vlad Massaci, Cristi Juncu, Răzvan Mazilu,  Cristian Ban, Sânziana Stoican,  Radu Iacoban sau Slava Sambriș. Programul festivalului reunește producții ale instituțiilor teatrale: Teatrul Evreiesc de Stat București,   Teatrul   UNTEATRU,   Teatrul   Municipal   „Bacovia”   Bacău,   Teatrul   „Maria Filotti” Brăila, Teatrul „Nottara” București, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul „Toma  Caragiu” Ploiești și  Teatrul EXCELSIOR București.

De   asemenea,   festivalul are   în   program   o  expoziție   permanentă   de   costume elisabetane, „Shakespeare in Love” – curator: scenograf Ștefania Cenean -, un atelier de scenografie și un segment de spectacole în aer liber, destinat celor mici, care se va desfășura în toate zilele de weekend din cadrul festivalului (11, 12 și 18 iunie). Acesta prezintă producțiile originale marca Teatrul Oriunde: o adaptare originală a basmului „Croitorașul cel   viteaz”   de   Frații   Grimm   („Croitorașul   cel   mai   cel”)   și   o   demonstrație   de   teatru ambulant inedită,  „Farse Medievale în stil nemedieval”, spectacol dedicat întregii familii.

Care este programul spectacolelor intrate în competiție 

În data de 11 iunie, buzoienii vor putea vedea spectacolul Teatrului evreiesc, „Nepotul meu Veniamin”. A doua zi, pe 12 iunie, buzoienii sunt invitați de „UNTEATRU”, la spectacolul „California suite – piesă de teatru  recomandată celor cu vârstă de peste 14 ani . Teatrul municipal Bacovia va prezenta miercuri, 13 iunie, piesa „Căsătoria”. Joi 14 iunie, va sosi la Buzău trupa de actori a Teatrului Nottara, care va juca piesa „Mama”. Vineri, buzoienii sunt invitați la „Steaua fără nume”, în interpretarea actorilor Teatrului „Maria Filotti” din Brăila. Sâmbătă va fi „O noapte furtunoasă”, cu actorii Teatrului „Toma Caragiu” din Ploiești, pentru ca duminică, buzoienii cu vârsta de peste 16 ani să se bucure de interpretarea actorilor Teatrului Excelsior, care au pus în scenă „Opera de trei parale”. Toate spectacolele vor avea loc pe scena Teatrului „George Ciprian”, începând cu ora 19.00.

Biletele sunt disponibile la Teatrul „George Ciprian”, la Agenția de Bilete din Bdul Nicolae Bălcescu sau online. Mai multe AICI

 

 

Articole similare