Actualitate

Ce trebuie să știe buzoienii în „Miercurea alarmelor”

Astăzi este „Miercurea alarmelor”. După cum ne-au „obișnuit” pompierii, din 2017 încoace, în prima zi de miercuri a fiecărei luni pornesc alarmele. Spunem ,,obișnuit”, cu toate că sunetele transmise potrivit exercițiului de alarmare  stabilit  la nivelul IGSU de pregătire a populației în cazul unor situații de urgență, cum ar fi spre exemplu dezastrele naturale,  îi iau mereu prin surprindere pe buzoieni. În mod normal, oamenii ar cam trebui să știe despre ce este vorba.

Semnalele audio pe care le transmite ISU Buzău  în fiecare primă miercuri din lună reprezintă o avertizare pentru populație ca în cazul unei situații reale aceasta să știe ce urmează să facă. „Este vorba de alarma la dezastre și alarma aeriană. Acestea se completează cu încă două, prealarmă aeriană și încetarea alarmei. Sunt  patru tipuri de semnale pe care populația ar trebui să le recunoască, acesta fiind și scopul alarmărilor. Ele se intercalează astfel încât să putem auzi semnalele acustice atât pentru alarmă la  dezastre, cât și pentru alarma aeriană. Când aud alarmele miercurea, cetățenii ar trebui să conștientizeze că, în orice moment, se poate produce o situație de urgență; ar trebui să înțeleagă semnalele  care diferă foarte mult,  ca semnal acustic vorbind. Alarma aeriană are 15 sunete de câte 4 secunde cu câte 4 secunde între ele, pe când la o alertă la dezastre sunt cinci impulsuri a câte 16 secunde fiecare cu pauză de 10 secunde între ele. Ele sunt diferențiate atât de mult, astfel încât cetățea­nul să înțeleagă semnalul respectiv. Ar trebui să înțeleagă aceste semnale și, în cazul unei situații de urgență reale, să știe ce are de făcut. Este important să conștientizeze diferența între semnificația acestor sunete”, a spune Vasile Prahoveanu din cadrul ISU Buzău.

Se testează și funcționarea tehnicii din dotare

Alarmările mai testează și  tehnica din dotarea instituției pe lângă efectul scontat al avertizării efective a populației. „Exercițiile de alarmare sunt destinate testării mijloacelor tehnice existente la nivel național și îmbunătățirii timpului de reacție al autorităților în situații de urgență speciale. Exercițiul a  început în luna august a anului 2017, s-a continuat în 2018, și, se continuă  în cursul anului 2019. Ca și curs al unui astfel de exercițiu, eu nu știu ce tip de exercițiu vom avea mâine (n.r., miercuri, 3 aprilie), pentru că ele se desfășoară în timp real. Tocmai acesta este și scopul pentru a testa capacitatea noastră”, a explicat Vasile Prahoveanu de la ISU Buzău.

Pentru a fi în pas cu noutățile și cu timpi de reacție buni, ISU Buzău ia măsuri pentru modernizare. „La noi se upgradează lucrurile în permanență.  ISU Buzău a instalat o centrală de alarmare în dispeceratul Inspectora­tului. Astfel avem posibilitatea să acționăm o parte din sirene chiar din inspectorat. De ce zic o parte, pentru că  diferă gradul de tehnologizare  al unora dintre UAT-uri. ­Une­le au mai rămas în urmă, altele sunt mult mai avansate și există mai multe tipuri de sirene: sirenele electronice și cele clasice. 30% dintre  sirene sunt de model nou și pot fi acționate inclusiv de la noi. Restul se acționează pe plan local”, a explicat Vasile Prahoveanu, care spune că ,,în timp, se tinde ca toate să ajungă la același standard, acesta fiind  interesul nostru, astfel încât cetățenii să fie alarmați în timp util”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker