Economic

Ce subvenții se achită fermierilor până la finalul lunii

Șeful APIA, Adrian Pintea, a anunțat subvențiile care se achită fermierilor până la finalul lunii ianuarie. Astfel, APIA va începe plata pentru Ajutoarele Naționale Tranzitorii (ANT), atât pentru sectorul vegetal, cât și zootehnic, după mijlocul lunii ianuarie.

„Există fermieri care nu au prins bani deloc și aceștia care sunt, de exemplu, fermierii care au doar ANT-uri, acele ajutoare naționale tranzitorii și dacă ne referim la zootehnie, pentru că la vegetal probabil că au luat doar partea europeană, dar deja se lucrează în Ministerul Agriculturii. Știm că această subvenție se dă din bugetul anului următor, bugetul a venit la Ministerul Agriculturii, este repartizat pe agenții. Colegii din Ministerul Agriculturii lucrează la hotărârea de Guvern și eu preconizez că undeva după 15-20 ianuarie vom reuși să facem plățile și pentru ajutoarele naționale tranzitorii, atât în sectorul vegetal, cât și în sectorul zootehnic”, a explicat Adrian Pintea, pentru emisiunea Agrostrategia.

De asemenea, acesta a mai menționat că în fiecare zi sunt făcute plăți către fermieri. „În fiecare zi se fac plăți. La fel, după aceste sărbători, și Trezoreria, și băncile comerciale și-au reluat activitatea și deja cumva am intrat într-un normal, iar pentru plata finală s-au autorizat peste 680 de milioane de euro bani care au intrat sau sunt în curs de a intra în conturile fermierilor”, a mai completat  Adrian Pintea.

Articole similare