Actualitate

Ce strategie adoptă procurorii pentru a obţine pedeapsa maximă pentru ucigaşul Valentinei Nica

Ucigaşul Valentinei Nica, Cosmin Dan, a ajuns joi din nou în faţa instanţei în dosarul în care este judecat pentru omor deosebit de grav cu premeditare şi distrugere. Şedinţa nu a fost publică. Decizia a fost luată de magistratul de caz după ce, în urma audierilor de la termenul de luna trecută, în mediul online au apărut fotografii din sala de judecată.

Ieri, în sală au rămas doar cei patru martori citaţi la termenul de joi. Este vorba despre doi locatari din blocul în care locuia Valentina Nica şi două persoane din anturajul inculpatului. Aceştia nu au fost martori direcţi ai momentului din apartament.

Iubita inculpatului, martor în cauză, a venit din nou la Tribunalul Buzău, acolo unde s-au aflat sora şi tatăl lui Cosmin Dan. Tatăl Valentinei Nica, tânăra incendiată, nu a mai venit la instanţă.

La termenul de joi, au fost audiaţi cei patru martori citaţi, însă instanţa nu s-a pronunţat pe cererea procurorilor de schimbare a încadrării juridice a faptei. Procurorii cer schimbarea încadrării în omnor prin cruzimi, iar apărătorii inculpatului cer schimbarea în ucidere din culpă şi distrugere din culpă, aspecte asupra cărora judecătorul se va pronunţa luna viitoare. Următorul termen a fost fixat pentru 17 decembrie, când vor fi audiaţi încă trei martori.

Odată cu cererea de schimbare a încadrării juridice a faptei comise de Cosmin Dan, din omor deosebit de grav cu preme­ditare în omor prin cruzimi, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Buzău  încearcă obţinerea ma­ximului de pedeapsă prevăzut de Codul penal, detenţia pe viaţă. Cerea procurorilor vine după ce, la termenul trecut, inculpatul şi-a admis vinovăţia, deşi a declarat că, stropind-o cu benzină şi manevrând o brichetă, ar fi vrut doar să o sperie pe Valentina. Omorul calificat prin cruzimi este o faptă mult mai gravă, pentru care Codul Penal în vigoare prevede închisoare pe viaţă. În schimb, pentru omorul calificat cu premeditare, pedeapsa maximă ar fi fost de 25 de ani.

A ars de vie

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, în baza mandatelor de arestare preventivă, iar din iunie a fost transferat la Penitenciarul Focşani. Tragedia s-a produs în noaptea de 22 spre 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească noii sale iubite despre relaţia lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul al doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină.  Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios şi chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins şi a murit în chinuri groaznice. Procurorii şi-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deşi erau indicii că în apartament ar mai fi fost alţi patru tineri, între care şi Anisia, actuala prietenă a inculpatului. Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli şi certuri între Cosmin şi Valentina.  Atunci când li s-a solicitat să îi ducă benzina lui Cosmin, ei au crezut că îi este necesară la vreo maşină, nicidecum pentru incendierea Valentinei şi a apartamentului. Când au ajuns la uşă, cei doi prieteni au auzit scandalul din apartament şi s-au speriat. Unul ar fi decis să plece imediat, iar celălalt a apucat să intre, dar a fost dus în baie de Cosmin şi încuiat acolo.  După ce a stropit-o pe fată cu benzină şi i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, şi un puşti de 14 ani, martor şi el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie uşa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă. Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon şi a arsurilor, nefiind descoperite urme de violenţă.

Ce înseamnă omorul prin cruzimi

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că omorul se consideră săvârşit prin cruzimi atunci când făptuitorul a conceput şi ­exe­cutat fapta în aşa fel încât a produs victimei suferinţe mari, prelungite în timp, care depăşesc cu mult suferinţele inerente acţiunii de ucidere.

Fapta de a arunca un proiectil inflamabil prin geamul unui imobil, provocând arsuri persoanei aflate în imobil, întruneşte elementele constitutive ale tentativei la omor, cu reţinerea elementului circumstanţial de agravare referitor la omorul săvârşit prin cruzimi. Utilizarea unei substanţe inflamabile – de natură a cauza suferinţe suplimentare victimei, întrucât, în caz de incendiere, decesul nu survine instantaneu sau la scurt timp, ci după o suferinţă prelungită, de intensitate deosebită, determinată de arsurile corporale – se încadrează în noţiunea de „cruzimi”.

Propunerea de majorare a pedepsei pentru omorul calificat a trecut de Senat

Veştile pentru Cosmin Dan nu sunt tocmai bune. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea legii privind Codul penal care prevede majorarea pedepsei pentru omorul calificat a fost adoptată tacit, pe 26 noiembrie, de către Senat. Guvernul României a anunţat, în luna august, ulterior tragediei de la Caracal, că are în vedere înăsprirea pedep­selor pentru infracţiuni care implică crime.

Camera Deputaţilor va da votul final. Dacă legea va fi adoptată, aceasta va pleca spre promulgare la Klaus Iohannis, după care va fi ­pu­blicată în Monitorul Oficial.

Conform proiectului de lege, omorul calificat ar putea fi pedepsit cu închisoarea pe viaţă. Legislaţia actuală prevede ca o astfel de infracţiune să fie pedepsită cu 25 de ani de detenţie.

„Pentru săvârşirea orică­rei forme de omor calificat, pedeapsa constă în închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi”, conform le­gislaţiei în vigoare.

Pedeapsa cu închisoare pe viaţă s-ar putea aplica pentru următoarele infracţiuni: omor cu preme­ditare, omor din interes material; omor pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse; omor pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni; omor de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor; omor asupra a două sau mai multor persoane; omor asupra unei femei gravide; omor prin cruzimi.

2 Comentarii

  1. Ce strategie adopta procurorii buzoieni pentru a obtine condamnarea primarului din Sahateni care a incercat de trei ori consecutiv sa loveasca cu autoturismul primariei ( in timpul serviciului ) un cetatean aflat la doi metri de usa institutiei ?

    1. Aceeași strategie precum cea din cazul directoarei de la Școala 1 din Buzău, care nu doar a încercat, ci a și reușit, să lovească mai mulți părinți cu mașina în fața școlii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker