Politic

Ce spune Romașcanu despre recunoașterea căsătoriilor între persoanele de același sex

Liderul senatorilor PSD, Lucian Romașcanu, consideră că decizia definitivă a CEDO privind protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBT din România va trebui analizată de Guvern, explicată societății, iar la nivel european să se înțeleagă că există diferențe culturale importante între statele membre.

„România și-a asumat să recunoască căsătoriile între persoane de același sex din Uniunea Europeană, astfel încât să poată exista drept de ședere în România a celor care au încheiat asemenea căsătorii în alte state, membre UE. Legat de această decizie, va trebui să se discute la nivelul Guvernului și să vedem care sunt pașii următori. Există evident această direcție, pe care noi o acceptăm, suntem membri ai UE. În același timp, aceste lucruri trebuie făcute cu grijă, în timp, și cu explicarea suficient de clară către societate a ceea ce înseamnă acest lucru pentru că trebuie să înțelegem și trebuie să se înțeleagă la nivel european că există diferențe culturale importante între statele membre”, a spus Romașcanu, citat de „Agerpres”.

Lucian Romașcanu a adăugat însă că România își asumă toate obligațiile care îi revin din calitatea de membru UE, însă nu orbește, ci trebuie studiate și adaptate realității din țară: „Deși direcția este acolo, ne asumăm toate obligațiile care ne revin din calitatea de membru UE, avem și noi lucruri pe care trebuie să le spunem. O să vedem cum se va interpreta la nivelul Ministerului de Externe, a Ministerului Justiției, la nivelul Guvernului această decizie CEDO (…) La orice lucru decis la nivelul Uniunii Europene este firesc ca și România să adere. Uniunea Europeană și calitatea de membru în Uniunea Europeană ne-au adus extrem de multe beneficii, sigur, sunt și lucruri care nu ne convin întotdeauna, dar trebuie să le luăm în calcul. Întotdeauna deciziile sau directivele Uniunii Europene trebuie updatate legislativ în fiecare țară membră UE”.

Potrivit senatorului PSD, în acest domeniu este necesar un demers legislativ pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană. „Va trebui, cel puțin din părerea mea de acum, să existe un demers legislativ pentru armonizarea legislației naționale cu cea europeană. Ministerul de Justiție, Ministerul de Externe trebuie să se pronunțe, să vadă care este modul de aplicare și termenele și calendarul pentru asemenea decizii (…) Având în vedere diferențele culturale de care am vorbit, cu certitudine va exista un proces de negociere la Uniunea Europeană pe termene. Nu discutăm obligativitatea, pentru că, așa cum am spus, calitatea de membru UE presupune și obligații, dar calendarul, modul de adoptare vor trebui discutate la nivelul Guvernului și apoi la nivelul Parlamentului”, a spus Romașcanu.

Colegiul de judecători ai Marii Camere a CEDO a respins contestația făcută de Guvernul de la București asupra deciziei pronunțate în luna mai de Curtea Europeană a Drepturilor Omului prin care statul român e obligat să adopte o legislație pentru recunoașterea cuplurilor de același sex. În luna august, statul român a atacat la Camera Superioară decizia CEDO din 23 mai care obligă România să recunoască prin lege și să protejeze drepturile cuplurilor formate din persoane de același sex care vor să devină oficial o familie. Ministerul Afacerilor Externe este instituția care exercită, în numele Guvernului, prerogativele de agent guvernamental în fața CEDO.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker