Actualitate

Ce spune raportul specialiștilor în cazul fermei de porci incendiate la Stâlpu

În data de 5 ianuarie sute de animale și-au pierdut viața într-un incendiu care a cuprins un adăpost din localitatea Stâlpu. Potrivit reprezentatului ISU Buzău, Vasile Prahoveanu, la fața locului s-au deplasat, în urma unui apel la 112, și au intervenit 30 de salvatori cu șase autospeciale de lucru cu apă și spumă și o ambulanță SMURD. Astfel, zeci de salvatori s-au luptat, începând cu ora 3.00 noaptea, ore bune cu flăcările și au reușit să salveze o parte din animale.

Cele mai multe au murit, însă, fiind intoxicate cu monoxid de carbon. La sosirea pompierilor, incendiul, provocat cel mai probabil  de un scurt, circuit electric, era violent și erau degajări mari de fum și substanțe toxice. Focul a ars o suprafață de 6.500 mp de construcți, hale și birouri. Nu s-au înregistrat victime omenești, dar mai multe sute de animale nu au putut fi salvate, fiind intoxicate cu monoxid de carbon.

Ca urmare a acestui dezastru, produs de incendiul izbucnit la exploatația comercială de suine, cu profil de reproducție și îngrășare, din localitatea Stâlpu, o echipă complexă din cadrul D.S.V.S.A Buzău s-a deplasat la fața locului pentru a evalua situația. Echipa de specialiști din cadrul Direcției Sanitar-Veterinare Buzău a constatat distrugerea completă a două din cele șapte hale (adăposturi) ale exploatației, precum și înregistrarea unui număr foarte mare de cadavre acoperite de structurile constructive pră­bușite. Ei au mai luat act de distrugerea filtrului vestiar principal, a sălii medicului veterinar, a farmaciei și a zonei de recoltare materialului seminal.

Potrivit aceluiași raport al DSVSA Buzău, pe parcursul inspecției au fost identificate două suine adulte aflate în agonie și, întrucât leziunile provocate de incendiu erau incompatibile cu viața, s-a decis eutanasierea acestora. “Sui­nele cazate în adăposturile afectate de incendiu erau carbonizate, la o apreciere subiectivă, în proporție de 80-90%, numărarea acestora fiind imposibilă”, a stabilit comisia DSVSA Buzău.

Ce măsuri a dispus proprietarului halelor Direcția Sanitar-Veterinară

Având în vedere amplasarea și gradul de afectare a adăposturilor, reprezentanții DSVSA Buzău au dispus conti­nuarea activității în cele cinci adăposturi (hale) neafectate de incendiu și independente din punct de vedere al alimentării cu ­ener­gie, furaj și apă, condițiile de creștere nefiind perturbate. Ei au cerut proprietarului adăposturilor să reactualizeze de urgență stocurile de medicamente, substanțe dezinfectante, echipamente de protecție și alte materiale necesare și să amenajeze de urgență un filtru funcțional, precum și să delimiteze cu gard  zona de producție rămasă funcțională, în vederea reasigurării condițiilor de biosecuritate sanitar veterinară. De asemenea, aceștia au solicitat să se efectueze inventarierea efectivului de suine rămas, pe categorii de vârstă și clasă zootehnică, și  să  transmită și D.S.V.S.A. Buzău  un exemplar, în ori­ginal, al procesului verbal de inventariere.

Specialiștii DSVSA au mai solicitat și implementarea și asigurarea de proceduri de lucru, acces personal și utilaje care să garanteze biosecuritatea noii zone de producție pe parcursul efectuării acțiunii de ecarisare a zonei afectate.

“În contextul nou creat, Planul de Biosecuritate al fermei va fi actualizat și, având în vedere compromiterea implicită a condițiilor de biosecuritate ca urmare a intervenției echipelor specializate, efectivul de suine rămas va face obiectul unui screening serologic, în conformitate cu Manualul de Diagnostic pentru PPA”, informează DSVSA Buzău pe site-ul instituției.

D.S.V.S.A Buzău a solicitat și convocarea CJSU Buzău pentru identificarea  celor mai bune soluții pentru reducerea riscului biologic și neutralizarea rapidă a cadavrelor, având în vedere atât numărul mare de cadavre, gradul de carbonizare al acestora precum și posibilitatea extrem de limitată de extragere a acestora.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker