Cultură

Ce spune Lucian Romașcanu despre „bucuria unui moment istoric” pentru Ministerul Culturii

Un moment istoric pentru Ministerul Culturii s-a petrecut astăzi, 18 octombrie, când în  patrimoniul național a intrat moneda Aureus Hadrianus AD 117-138, unică în colecțiile publice din România, și moneda Solidus Gratianus AD aug. 367- nov. 375, din care, ne spune ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, mai există încă una, „ambele monede achiziționate fiind clasate în categoria juridică Tezaur a patrimoniului cultural național”. Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu,  a semnat contractul de achiziție pentru cele două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național.

Ministrul a transmis pe pagina sa de socializare că „Astăzi, 18.10.2022, am avut bucuria unui moment istoric pentru Ministerul Culturii: am semnat contractul de achiziție pentru două monede de valoare excepțională pentru patrimoniul istoric național.

Este prima oară, din ce știm, când după 1990 statul român, prin Ministerul Culturii, face o astfel de achiziție! Este o nouă premieră, după achiziționarea în acest an a manuscriselor Eliade și Cioran și după achiziționarea în 2017 a vilei Florica a Brătienilor. Sunt extrem de fericit și de mândru că aceste premiere au avut loc în timpul mandatelor mele”.

Monedele Aureus Hadrianus și Solidus Gratianus vor intra în administrarea Muzeului Național de Istorie a României din București, unde vor fi păstrate așa cum se cuvine și vor fi expuse spre bucuria iubitorilor de istorie românească.

Ministrul Lucian Romașcanu  a adresat felicitări echipei de negociere a Ministerului Culturii dar și  S.C. Claudius Gold Coins S.R.L., „care face un lucru excepțional identificând și punând în circulație obiecte de valoare ale istoriei și culturii noastre!”

Monedele, clasate în categoria Tezaur a patrimoniului cultural national, au fost înmânate de către Lucian Romașcanu, ministrul Culturii,  directorului general al Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu.
Cele două monede vor putea fi admirate de public în expoziția permanentă Tezaurul Istoric, începând cu data de 27 octombrie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker