Politic

Ce spune Liliana Sbîrnea despre discuțiile cu senatori francezi privind aderarea la Schengen

Senatorul social-democrat de Buzău Liliana Sbîrnea, a participat zilele acestea, alături de colegii săi, la ședința comună a Comisiilor pentru Apărare – a cărei membru este – și Politică Externă din Senatul României, și a Comisiei pentru Apărare din Senatul Franței, unde s-au discutat subiecte importante, printre care, agresiunea Rusiei față de Ucraina, dar și aderarea României la Spațiul Schengen. Ultimul subiect este important prin prisma faptului că Franța deține în acest moment preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, organismul guvernamental de care depinde aderarea noastră.

„În aceste zile am fost, alături de colegii mei, gazda unei delegații de senatori francezi. Alături de domnul Christian Cambon, Președintele Comisiei pentru Afaceri Externe, Apărare și Forțe Armate a Senatului Franței și senatorii francezi Gilbert Bouchet, Philippe Paul, Marie-Arlette Carlotti şi Olivier Cigolotti, în cadrul ședinței comune a Comisiilor pentru Apărare și Politică Externă din Senatul României și Comisiei pentru Apărare din Senatul Franței, am discutat două teme extrem de importante în actualul context european și internațional: situaţia creată de agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei şi faptul că forţa de reacţie a NATO din România va fi condusă de Franţa, dar și intrarea în Spațiul Schengen a României în contextul în care Franţa deţine în acest moment preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene”, a transmis senatorul buzoian, pe pagina sa de Facebook.

Aceasta a mai precizat că, de curând, a fost aprobată Rezoluția Consiliului Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), privind aderarea României la Spațiul Schengen. Liliana Sbîrnea a mai declarat că este onorată să facă parte, în numele poporului, din această delegație, ale cărei teme abordate sunt foarte importante pentru țara noastră, dar și pentru îmbunătățirea relațiilor cu Franța.

„Astfel, este important de știut și menționat că, prin sprijinul acestei țări prietene, de curând, a fost aprobată Rezoluția Consiliului OCDE privind deschiderea discuțiilor de aderare cu România! Este o onoare și o bucurie ca, în numele dumneavoastră, să fiu parte a unui demers menit să îmbogățească și mai mult relațiile bilaterale dintre țara noastră și Franța. Avem responsabilitatea să creăm cadrul necesar pentru ca România să își atingă obiectivele în cadrul UE și să își dezvolte statutul european și internațional”, a mai spus Liliana Sbîrnea.

Încă din anul 2012, Comisia Europeană a constatat oficial că România îndeplinește condițiile tehnice de aderare la Spațiul Schengen, dar, pentru a fi primită în zona de liberă circulație este nevoie ca statele membre UE să aprobe, în unanimitate, primirea țării noastre. De-a lungul timpului, Franța s-a numărat, alături de Olanda, Germania, Finlanda, printre țările care s-au opus aderării României și Bulgariei la zona Schengen. Neexistând un consens politic în Consiliu, intrarea noastră în Schengen nu a mai fost introdusă pe ordinea de zi a Consiliului Comitetului Reprezentanţilor Permanenţi (COREPER), pentru a nu fi respinsă. Astfel, de 15 ani, România este membră a Uniunii Europene, dar încă așteaptă la poarta Schengen. Separat, România se află de 15 ani și sub Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) pe Justiție, din partea Comisiei Europene, fapt care a fost invocat de statele membre pentru a se opune aderării noastre la Schengen.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker