Educație

Ce spune directoarea Liceului de Arte despre promovarea tradiției în comunitatea buzoiană

Ana Maria Găinușă este, dacă nu cel mai tânăr, printre cei mai tineri directori din învățământul buzoian. Ea este actualul director al Liceului de Arte „Margareta Sterian” și este absolventă a  Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” Buzău, promoția 2008. Și-a început cariera de cadru didactic, acasă, la Vintilă Vodă, unde a  profesat doi ani ca educatoare. Pentru ea Vintilă Vodă a însemnat o vreme acasă, deoarece familia sa și-a schimbat de mai multe ori domiciliul odată cu locul de muncă al tatălui, de profesie polițist. A mers astfel cu familia în mai multe comunități buzoiene. În momentul de față, acasă înseamnă Beceni, unde s-au stabilit părinții săi, după ce o vreme au locuit și în Sărulești.

Partea frumoasă a experienței de a te simți parte din mai multe comunități buzoiene, ne povestește directoarea de la Arte,  este posibilitatea de  a cunoaște oamenii de pe Valea Buzăului, cu obiceiuri cu tot. „Am cunoscut oamenii de pe Valea Buzăului, cu obiceiurile și tradițiile lor. Eu iubesc locurile acelea și m-aș întoarce oricând acolo. De aceea nici nu am vrut să vin foarte devreme în Buzău. De multe ori, mergeam cu copiii și colindam, mergeam la activități organizate de familii, iar pe Valea Buzăului oamenii sunt foarte primitori”, povestește directoarea Liceului de Arte.

Aici, la Liceul de Arte din Buzău, a încercat să fie un continuator al tradițiilor pe care le-a preluat de la oamenii de pe Valea Buzăului. „Au fost situații în care copiii mă întrebau ce înseamnă să mergi la colindat; aici la oraș, copiii au pierdut din ceea ce înseamnă a merge la colindat,  au pierdut puțin din tradiții. I-am ajutat să înțeleagă tradițiile. Ne  adaptăm și noi la vremurile generațiilor de azi, dar, în același timp, îi ajutăm și pe ei să înțeleagă  tradițiile  cum au fost și cum sunt încă purtate în suflet de bunicii lor”, mărturisește directoarea Alina Găinușă. O parte din aceste tradiții au fost integrate în spectacolul de Crăciun pe care Liceul de Arte l-a dăruit recent buzoienilor. A fost un spectacol cu colinde, muzică populară, cu decoruri deosebite, la care au fost implicați elevi de la clasa I până la clasa a XII-a . Orchestra liceului și tot ce s-a realizat a aparținut elevilor sub îndrumarea profesorilor lor. „Sărbătoarea aceasta, Nașterea Domnului, este foarte importantă și noi am avut posibilitatea să o marcăm. Și aceasta este o tradiție pentru Liceul de Arte, pentru că în fiecare an am organizat acest spectacol de Crăciun”, mai spune directoarea Ana Maria Găinușă.

Bucuria pentru tradițiile din zona în care s-a născut a făcut legătura cu Liceul de Arte. „Liceul de Arte  a fost alegerea mea. Eu când m-am pregătit pentru examenul de la Liceul Pedagogic, am mers de câteva ori la Liceul de Arte pentru a-mi pregăti  probele eliminatorii. La Arte m-a impresionat tot ceea ce se întâmpla în spatele ușilor. Acum vreau să ajut la buna funcționare a lucrurilor și lumea să fie fericită și mulțumită și liniștită”, mărturisește directoarea de la Arte.

Liceul de Arte, pe lângă evenimentele pe care le dăruiește buzoienilor, așa cum este Concertul de colinde, este implicat în multe evenimente culturale  ale comunității buzoiene organizate de alte instituții de cultură sau nu. Pe elevii de la Arte i-am întâlnit în ultima vreme la evenimente nonformale organizate de Poliția buzoiană, în concerte la Muzeul Județean, în deschiderea vernisajelor la Galeriile de Artă „Ion Andreescu”, la Casa Corpului Didactic, ca suport artistic pentru proiectele desfășurate aici, la Biblioteca Județeană la evenimente de lansare de carte, și bineînțeles  la cele organizate de Inspectoratul Școlar Județean Buzău, așa cum a fost participarea la activitatea „Mentorii noștri de ieri și de azi”.

„Nouă ni se solicită colaborarea și, bineînâțeles, că ne face plăcere să ducem copiii pentru  că au ce arăta și sunt niște copii speciali; sunt speciali cu toții, atât copiii cât și profesorii. Ei se pregătesc din timp. Pe holurile liceului se aud sunetele de la poartă. Ei studiază foarte mult, se pregătesc și este normal să cânte și în  public deoarece pentru asta se pregătesc”, spune directoarea Alina Găinușă.

Orchestra și interpreții au fost văzuți mai des, însă, în ultima vreme și-au făcut apariția în public, dincolo de porțile școlii, și elevii coordonați de profesorii de la Arte vizuale, design. „Și aceste activități sunt la fel de importante, nu doar cele de muzică, pentru că noi avem expoziții peste tot. La acest concert de Crăciun, în holul Consiliului Județean a fost realizată o expoziție de pictură și design, pentru că noi avem copii talentați la toate disciplinele. Colegii mei scot în evidență tot ceea ce este bun acolo”, mai spune Ana Maria Găinușă.

Liceul de Arte „Margareta Sterian” a luat fiinţă pe 4 octombrie 1957, sub denumirea de Şcoala de muzică de 7 ani, şi a funcţionat pentru început cu clasele I – IV. Din 1958, instituţia a primit numele Şcoala Elementară de Muzică şi Artă Plastică, prin crearea secţiei de artă plastică. După 1978, instituţia a funcţionat fără clasele liceale, acestea fiind reintroduse după Revoluţia din 1989. Din anul şcolar 1999 – 2000, conform planului de şcolarizare înaintat de conducerea liceului, s-au înfiinţat două noi profile, arhitectură şi actorie.

La împlinirea a 45 de ani de la înfiinţare, în toamna anului 2002, liceului buzoian de artă i-a fost atribuit numele „Margareta Sterian”, în semn de preţuire pentru cea care a fost deopotrivă artist plastic şi scriitor, născută la Buzău.

Instituţia de învăţământ, aflată în topul liceelor buzoiene, are din 2012 o sală de festivităţi care îi poartă numele regretatei soliste de muzică uşoară Mihaela Runceanu. Aceasta a absolvit Liceul de muzică şi arte plastice din Buzău ca şefă de promoţie.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker