Administrație

Ce spune deputatul Lungu despre legea pentru localitățile fără medici de familie

Camera Deputaților a adoptat, marți, un proiect de lege potrivit căruia cabinetele de medicină de familie vor putea deschide puncte secundare de lucru în mediul rural, în aceeași unitate administrativ-teritorială sau în alte unități unde există deficit de medici. Proiectul de lege, care are ca obiect de reglementare modificarea și completarea art. 75 din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, a primit 244 de voturi „pentru” și o abținere.

Potrivit celor adoptate, „cabinetele de medicină de familie pot deschide cel mult două puncte secundare de lucru dacă solicitantul asigură un program frac­ționat de minimum 10 ore pe săptămână în norma lui de bază sau peste norma lui de bază, iar punctele de lucru pot fi deschise în mediul rural în aceeași unitate administrativ-teritorială sau în alte unități unde există deficit de medici stabilit de către o comisie organizată la nivelul direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București, alcătuită din: un reprezentant al casei de asigurări de sănătate județene sau al municipiului București; un reprezentant al direcției de sănătate publică județene sau al municipiului București; un reprezentant al colegiului județean al medicilor sau al municipiului București”.

Noua lege este binevenită, dat fiind că, la sfârșitul anului 2021, președintele Colegiului Medicilor Romania, Daniel Coriu, atrăgea atenția că 470 de localități din țară nu aveau medici de familie, iar în peste o mie de alte localități numărul medicilor era insuficient pentru a acoperi populația. Deputatul PSD de Buzău Romeo Lungu a anunțat, de asemenea, vestea bună pe pagina sa de Facebook și a declarat că, în acest fel, oamenii vor avea acces la serviciile oferite de medicii de familie, așa cum este normal în fiecare comunitate.

Romeo Lungu

„Amendamentele pe care le-am propus la proiectul pentru modificarea legii privind reforma în domeniul sănătății au trecut de votul final în Camera Deputaților. Acest proiect de lege a venit cu o soluție pentru problema lipsei medicilor de familie din mediul rural. Cabinetele de medicină de familie vor putea să deschidă puncte secundare și în alte unități administrative în care există deja un cabinet medical, unde este deficit de mediu stabilit de o comisie organizată la nivelul DSP-urilor. Astfel, tot mai mulți cetățeni vor putea avea acces la un medic de familie”, a transmis Romeo Lungu.

Articole similare