Educație

„Ziua Satului Românesc“ la Buzău, dedicată olăritului

Muzeul Județean Buzău anunță organizarea ediției a III-a a „Zilei Satului Românesc”, care va fi dedicată, în premieră, olăritului, un meșteșug casnic, menit la începuturi să satisfacă doar necesitățile familiale, dar transformat, în timp, în meșteșug specializat, respectiv, în artă populară.

„Important este mesajul din spatele atelierului. Un atelier de olărit nu înseamnă numai să ai dibăcia mâinii și să realizezi produsul finit. Trebuie să-i înțelegi semnificația, impactul la nivel cultural al comunităților rurale din anii trecuți, din secolele trecute. Este important cine îl organizează și cum îl organizează”, explică directorul Daniel Costache, care reliefează importanța mesajului cultural, istoric și educativ pe care se bazează activitățile de olărit organizate de instituția pe care o conduce.

Atelierele sunt concepute, ne spune directorul Muzeului Județean, astfel încât cei care vor participa la acestea să fie cumva conectați la viaţa din sat, când oamenii transformau lutul în blide, oale, căni, ulcioare, pe care le foloseau în casă, și să înțeleagă în același timp că străchinile cu însemne solare sau florale nu sunt doar frumoase, ci şi necesare şi folositoare, că mâncarea gătită în vase de lut este gustoasă şi sănătoasă, că ulciorul de lut păstrează mai uşor prospeţimea apei de izvor sau că este vorba, în definitiv, despre tradiție și despre valori culturale care s-au transmis din moși strămoși.

„Ziua Satului Românesc” este un eveniment la concepția căruia se lucrează, spune directorul Muzeului Județean Buzău, aproape imediat după încheierea precedentei ediții. „Am analizat indicatorii, am analizat impactul, resursa utilizată și de atunci lucrăm la ediția a III-a. După ce se va implementa programul, după ce se va implementa proiectul și după ce vom trage concluziile post implementare, vom începe lucrul pentru ediția a IV-a din septembrie viitor”, spune directorul Daniel Costache. În ceea ce privește decizia de realizare a unor ateliere de olărit, ea are legătură și cu rezultatele activităților precedente în care Muzeul a organizat ateliere de încondeiat ouă, respectiv de tors, de cusut ornamente ce se regăsesc pe costumele populare.

Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”

 „La «Vergu Mănăilă» am început cu atelierele de încondeiat ouă. Apoi am redimensionat un pic atelierele în cadrul evenimentului de anul acesta <Dragobete versus Sf. Valentin>; am constatat că ni se confirmă impactul pe care îl au atelierele în rândul publicului. Anul acesta, de «Ziua Satului Românesc» vom avea un atelier și mai mare de olărit. Dacă lucrurile se reconfirmă, începând de la anul o să avem în mod distinct un program întreg de ateliere la Muzeul de Etnografie «Vergu Mănăilă»”, spune directorul Muzeului Județean Buzău

Muzeul Județean, instituție de cultură artă și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Buzău, propune publicului la această ediție un ansamblu de evenimente cultural-educative care se înscriu în cadrul „Zilelor Europene ale Patrimoniului”. Acestea vor fi organizate la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, din strada Războieni, și constau în organizarea unei expoziții temporare, susținerea unei prelegeri științifice, o demonstrație de lucru la roata olarului și un atelier de modelaj din lut.

„Ziua Satului Românesc” este o  sărbătoare instituită prin Legea nr. 44/2020. În lege se menționează că ea „poate fi organizată de către autoritățile administrației publice centrale și locale, de către celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social, cultural și științific în scopul de a aprecia și a promova satul românesc”.

Care este programul activităților de „Ziua Satului Românesc”

Duminică, 25 septembrie, ora 11.00, este programat vernisajul expoziției temporare „Lut, apă și foc – Ceramică tradițională din zona etnografică a Buzăului”. Expoziția temporară cuprinde o varietate de tipuri de piese ceramice utilizate în gospodăriile rurale buzoiene în secolul trecut. În cadrul acestei expoziții va exista și o secțiune dedicată procesului de realizare a vaselor ceramice în care vor fi expuse unelte și vase în diferite faze de lucru, precum și fotografii care ilustrează etapele transformării lutului într-un obiect funcțional.

În continuare va avea loc o prezentare „Despre utilizarea ceramicii tradiționale în cadrul obiceiurilor rurale”  pe care o va realiza Roxana Vișan, muzeograf, Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat. Apoi se va trece la partea aplicativă a programului, și anume, la o demonstrație de lucru la roata olarului. Cel care va coordona atelierul este Emil Matei, meșter olar din Mânzălești.

A doua zi activitățile vor continua începând cu ora 11.00, tot cu un atelier de modelaj în lut. De data aceasta, conducerea muzeului îl are ca invitat pe Tiberiu Popa, artist ceramist și membru al „Asociației Meșterilor Populari și Artiștilor Buzău”. În cadrul atelierului, participanții vor putea realiza câte un vas de lut inspirat din modelele aflate în colecția Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. La sfârșitul activității, fiecare participant va putea să ia acasă vasul astfel realizat. Numărul maxim de participanți la atelierul de modelaj în lut este de 30 persoane, iar accesul este gratuit. Pentru detalii și programări la acest atelier, se trimite un e-mail, la adresa [email protected].

În cazul participării persoanelor minore, este necesară completarea unei declarații pe proprie răspundere.

Edițiile anterioare ale acestei zile au fost marcate de Muzeul Județean Buzău prin expoziția temporară „Meșteșugul vopsitului cu elemente naturale, între tradițional și contemporan”, care s-a desfășurat la sediul Muzeului de Etnografie Vergu-Mănăilă – lucrările fiind realizate de artistul vizual Daniela Frumușeanu, conferențiar universitar la Universitatea Națională de Arte București, meșterul boiangiu și promotor al vopsitului cu plante Ana Ursescu, artistul vizual Nicoleta Bică Bucșaru, artistul vizual Dana Dincă, artistul vizual Ramona Șercăianu – și printr-o expoziție cu machete de case tradiționale românești, însoțită de prezentări despre arhitectura și universul satului tradițional românesc ale unor specialiști, etnografi, muzeografi și arhitecți.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker