Politic

Ce spune Ciolacu despre vizita preşedintelui Ungariei în România

Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, este de părere că preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a exagerat în cadrul vizitei sale în România şi a adus cu ea un „moment de provocare în societatea românească”. Ciolacu spune că Ministerul de Externe ar fi trebuit să reacţioneze imediat și că o discuţie pe această temă a avut loc în coaliţia de guvernare.

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, președinte al Camerei Deputaților, a declarat la Antena 3 că a avut loc o discuţie în coaliţia de guvernare pe tema vizitei preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, în România. „Am discutat acest lucru şi am văzut şi reacţia instituţională a statului român, prin ministrul de Externe, în ceea ce priveşte vizita doamnei preşedinte. Detaliile, faptul că Biserica Reformată a făcut invitaţia doamnei preşedinte înainte ca  dânsa să fie preşedinta Ungariei şi acum a venit în România. Există astfel de dialoguri. Nu sunt vreun fan al preşedintelui Ungariei, dimpotrivă, cred că a exagerat şi a adus un moment de provocare în societatea românească, mai ales în contextul a ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a declarat Marcel Ciolacu.

Întrebat cum a răspuns UDMR la discuţia avută pe tema vizitei preşedintelui Ungariei, Ciolacu a declarat că cel mai îndreptăţit să vorbească despre acest subiect este președintele Hunor Kelemen: „Cred că domnul Kelemen Hunor este cel mai îndreptăţit să iasă şi să spună cum a răspuns şi care  a fost discuţia. Dar a existat această discuţie, cum e şi normal să fi existat. Fără să ţin partea domnului Kelemen Hunor, dimpotrivă, am văzut că mai mulţi colegi de-ai mei au avut o reacţie clară, şi un domn senator, şi domnul Sorin Grindeanu, după meciul de hochei. Acum trebuie să alegem, după 30 de ani de democraţie, cu adevărat fragilă, ce abordare ne dorim, o abordare empirică, cea pe care am avut-o în anii revoltelor de la  Târgu Mureş, în ‘90-‘92 sau încercăm o abordare corectă şi un răspuns pe măsura statului când apar astfel de abordări”, a declarat Marcel Ciolacu.

Liderul PSD a subliniat că şi-ar fi dorit să vadă o reacţie promptă a Ministerului de Externe. „Eu mi-aş fi dorit o reacţie mult mai clară şi în timp real a Ministerului de Externe fiindcă aşa e corect. Nu  trebuie anumiţi oameni politici să iasă şi să spună anumite lucruri. Statul român trebuie să recaţioneze primul”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a transmis, vinerea trecută, după o postare a preşedintelui Ungariei, Katalin Novak, conform căreia prioritatea sa este să îi reprezinte pe toţi maghiarii, că, potrivit dreptului internaţional, un stat nu poate să îşi aroge drepturi de orice fel în raport cu cetăţenii altui stat. „Astfel de declaraţii nu corespund standardelor europene în materie”, a subliniat MAE.

Articole similare