Politic

Ce spune Ciolacu despre noua filosofie a impozitării locuințelor

O nouă discuție a fost stârnită în coaliția de guvernare, de data aceasta pe tema impozitului pe clădiri. Surse citate de G4Media spun că membrii coaliției ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește acest impozit, care ar urma să fie calculat în funcție de valoarea proprietății care se regăsește în grila notarială. Astfel, autoritățile locale pot aplica un impozit cuprins între 0,1 la sută și 0,2 la sută din valoarea de impozitare raportată.

Întrebat, la Palatul Parlamentului, despre noua formulă de impozitare, președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a răspuns: „În funcţie de valoare. E şi normal, cred că e un lucru de bun simţ. (…) Şi primarii au o marjă, ei hotărăsc un minim şi un maxim. Vorbim de descentralizare. Dar, în moment ce eu mă duc la notar şi vând un imobil, iar acolo există o grilă notarială de valoare, acea valoare să fie luată şi la impozitare. E o chestie cât se poate de normală”.

Marcel Ciolacu a adăugat că nu poate fi de acord ca pentru un apartament din Primăverii, de un milion de euro, să se plătească acelaşi impozit ca pentru un apartament din Buzău, de 80.000 de euro. „Există o grilă notarială în funcţie de unde este amplasată (clădirea, n.r.). Nu îmi cereţi ca un apartament din Primăverii, care face un milion de euro, să plătească acelaşi impozit cu un apartament din Buzău, care face 80.000 de euro, fiindcă nu voi fi de acord cu aşa ceva”, a menţionat acesta.

În cazul impozitării clădirilor, planul este să se treacă de la impozitul în funcţie de zonă şi materialele de construcţie folosite, la impozitul pe valoarea proprietăţii stabilită în funcţie de grila notarială. În acest caz, în timp ce în Bucureşti impozitul pe locuinţă ar creşte astfel, probabil, cu până la 60 la sută, iar în alte oraşe cu preţuri mari la case ar rezulta, de asemenea, majorări, în oraşele cu pieţe imobiliare neatractive, impozitele ar putea chiar să scadă. Chiar şi cu astfel de majorări, impozitele pe clădiri ar rămâne, totuși, destul de mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare