Politic

Ce spun liderii politici locali despre eşecul referendumului de duminică

Eşec al referendumului privind unirea Buzăului cu Ţinteştiul, pricinuit de prezenţa extrem de slabă înregistrată la nivelul municipiului. Duminică noapte, la ora 23.00, la închiderea secţiilor de votare, se prezentaseră la urne 11.512 buzoieni dintr-un total de 107.756 înscrişi pe listele electorale permanente, ­res­pectiv 10,68 la sută. Totuşi, dintre buzoienii prezenţi la vot, 10.032 au răspuns cu DA la întrebarea privind unirea celor două unităţi administrativ-teritoriale (88 la sută), 1.256 cu NU (11 la sută), iar alţi 224 (1 la sută) au introdus în urnă buletine de vot nule. La Ţinteşti însă, situaţia a fost total diferită: au votat 1.548 cetăţeni dintr-un total de 3.597 înscrişi pe listele electorale permanente, respectiv 40,03 la sută.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, pu­blicată la ora 23.00, imediat după închiderea sec­ţiilor de votare, primarul Constantin Toma le-a mulţumit buzoienilor care au ieşit duminică la vot:

„Dragi buzoieni, respect decizia dumneavoastră de a nu uni municipiul Buzău cu comuna Ţinteşti! Dar, indiferent de acest rezultat, cred cu tărie că un vot po­zi­tiv ar fi dat o şansă mult mai mare unui Buzău de top, în România. Începând de mâine, împreună cu echipa mea, vom munci, ca şi până acum, să vă îmbu­nătăţim viaţa de zi cu zi şi să identificăm şi să derulăm cât mai multe proiecte ce pot schimba în bine viitorul oraşului nostru. Ca primar, nu cred că este suficient să fiu doar un bun gospodar, ci să am inspiraţia, viziunea şi energia pentru a asigura un viitor cât mai bun Buzăului. Mulţumesc din tot sufletul buzoienilor ce şi-au sacrificat timpul lor pentru a veni la vot, crezând, ca şi mine, în acest proiect! Dar, în continuare, ţin să vă asigur că voi rămâne acelaşi primar al tuturor buzoienilor, motivat să schimb lucrurile în bine. Doamne ajută-ne!”, a scris primarul Constantin Toma pe pagina sa oficială de Facebook.

Eşecul referendumului a declanşat, cum era şi de aşteptat, un val de critici din partea opoziţiei locale. Astfel, Gabriel Avrămescu, liderul judeţean PNL, şi Mihai Răzvan Moraru, preşedintele USR-PLUS, nu au ratat ocazia să arate cu degetul către primarul Constantin Toma prin texte publicate pe Facebook, în care îi reproşează acestuia în primul rând cheltuirea banilor publici pentru un referendum despre care susţin că a fost din start sortit eşecului.

Avrămescu: ,,Nu mai merge cu vrăjeala!”

,,Buzoienii nu au tăcut prin neprezentarea la refe­rendumul primarului Toma, ci au transmis foarte multe prin această atitudine! Puţin peste 10% dintre buzoieni au ieşit la vot duminică pentru unirea municipiului Buzău cu Ţinteştiul; drept dovadă, ­re­ferendumul a fost un fiasco total pentru PSD şi, mai ales, pentru auto-intitulatul cuce­ritor, <valoare ­naţio­nală>, Constantin Toma. Buzoienii nu au tăcut, au transmis de fapt un mesaj clar: NU NE INTERESEAZĂ FORMELE FĂRĂ FOND! Mai exact, buzoienii nu au mers în secţiile de votare, deşi a fost o duminică cu vreme frumoasă, pentru că NU AU ŞTIUT ce şi pentru ce să voteze!

Referendumul şi ideea unirii municipiului cu Ţin­teştiul nu au fost prezentate buzoienilor conform unei strategii de dezvoltare. Oamenii NU au primit informaţii în legătură cu un eventual impact economic şi social ce ar putea rezulta în urma acestui demers. Pliantele colorate, bannerele, panourile publicitare şi articolele laudative în presa naţională, prin care a fost promovat un <Buzău Mare>, au stârnit ZERO interes buzoienilor. Nu poţi să înşiri pe o hârtie lucruri fară a fi fundamentate, fără o bază, fără cifre statistice. Locuin­ţe pentru tineri, spital şi tot felul de fantasmagorii care ar răsări peste noapte, doar dacă s-ar produce marea unire, sunt de-a dreptul aberaţii pentru oamenii care înţeleg cât de puţin sistemul administrativ.

Domnul Toma şi restul staff-ului de campanie al domnului primar, care s-a ocupat de marea campanie pentru referendum, ar trebui să ştie un lucru foarte simplu: nu mai merge cu vrăjeala! Au aruncat banii buzoienilor pe fereastră cu o campanie extrem de costisitoare şi ineficientă. Lucru pe care noi l-am semnalat în nenumărate rân­­duri! Buzoienii sunt oameni echilibraţi şi îşi doresc să fie informaţi, însă PSD a crezut că încă mai <merge şi aşa>. Ei bine, buzoienii au dat o lecţie despre dorinţa acestui electorat de a fi ­res­pectat tocmai printr-o bună comunicare şi transparenţă.

Domnilor de la PSD, periculos nu este să nu fiţi votaţi, ci periculos pentru Buzău este că le-aţi creat oamenilor impresia că votul lor oricum nu contează! Asta ar trebui să dea de gândit acestor politicieni învechiţi, lipsiţi de viziune şi poate chiar şi de raţiune. Buzăul nu a pierdut la re­fe­rendum, ci a câştigat o ge­neraţie, un electorat care transmite mult mai multe prin lipsa de interes pentru proiectele administrative”, a scris pe Facebook preşe­dintele organizaţiei jude­ţene a Partidului Naţional Liberal, deputatul Gabriel Avrămescu.

Moraru: ,,Cine va deconta acest eşec?”

,,Până la ora 13.00, doar 4.000 de buzoieni au votat la referendum! Cea mai mică prezenţă la vot din 1990 şi până acum! Sub 5%! <Ziua Istorică>, aşa cum a fost numită de Domnul Toma, va deveni <Ziua Ruşinii>! Dar nu din cauza prezenţei, va rămâne aşa pentru că administraţia Municipiului Buzău nu a reuşit să ofere un proiect credibil, informaţii corecte, obiective clare şi asumate, dar şi un consens politic local. Un buget de peste 1,5 milioane de lei a fost transferat către o ambiţie personală, nu către un proiect de dezvoltare. Şi pentru a-i con­vinge pe buzoieni că merită, zilele trecute Domnul Toma a inaugurat o baltă care a costat un milion de euro, împrumut bancar. Lacul Morilor, inaugurat înainte de finalizare, având un rezultat total diferit faţă de proiectul iniţial.

PSD şi Primarul Toma au crezut că votul obţinut în alegerile locale legitimează orice proiect propus. Dar au uitat că totuşi anul trecut acest rezultat a fost obţinut prin prezenţă foarte slabă!

Da, avem nevoie de reformă administrativă. Dar ziua de azi nu reprezenta reformă! Da, avem nevoie de proiecte, dar ele trebuie să schimbe în bine viaţa comunităţii, nu să oglindească interesul unui om sau al unui grup! Administraţia locală a demonstrat că nu poate obţine consens pentru teme importante, dar a demonstrat că e ruptă de problemele reale ale oamenilor, care în aceste zile se confruntă cu un cost al vieţii tot mai mare şi cu o situaţie medicală la limită.

Cine va deconta acest eşec, pentru că nici măcar cei care l-au votat pe Domnul Toma nu se prezintă azi la vot?”, a scris pe Facebook preşedintele organizaţiei judeţene a USR-PLUS, Mihai Răzvan Moraru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker