Politic

Ce spun Ciolacu și Romașcanu despre ultimul scandal privind PNNR

Comisia Europeană a trimis guvernului o serie de observații la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) trimis formal de România la 31 mai, potrivit unor documente consultate de Economedia.ro, citate de G4media.ro. Mecanismul de feedback este unul prevăzut de regulamentul european care guvernează mecanismul de reziliență și permite Comisiei Europene să ceară fiecărui stat membru informații suplimentare despre proiectele trimise pentru finanțare.

În documentele consultate de G4Media.ro, Comisia Europeană semnalează o serie de erori, inadvertențe și lipsuri din documentația trimisă de România: standarde de cost inexistente sau fără justificare, diferențe între sumele cerute, lipsă de metodologie, amestecarea unor subcomponente etc.

Cum funcționează PNRR: statele membre au avut termen-limită de trimitere a planurilor naționale până la 31 mai (nu toate s-au încadrat în termen), după care urmează două luni de consultări între Comisia Europeană și fiecare stat membru. În cadrul mecanismului de consultări, Comisia poate cere lămuriri, corecții, informații suplimentare și poate respinge cu totul anumite componente, proiecte sau capitole dacă acestea nu respectă cerințele stabilite prin regulamentul UE. Abia după dialogul fiecărui stat membru cu Comisia Europeană va exista un vot final în Consiliul UE pentru aprobarea sau respingerea planului de investiții trimis de fiecare stat membru.

Vineri dimineață, într-o postare pe Facebook, Florin Cîțu a declarat că ”PNRR nu a fost respins. PNRR nu a fost retrimis”.

Iată câteva dintre observațiile critice ale Comisiei Europene:

  • Fondul local pentru tranziția verde și digitală: Comisia arată că „justificarea costurilor e insuficientă sau lipsește” și cere costurile defalcate pe fiecare sub-unitate de investiții: mobilitate urbană, digital;
  • Turism și cultură: Comisia arată că ”justificarea costurilor e insuficientă sau lipsește”;
  • Sănătate – subcapitolul infrastructură spitalicească nouă: Comisia arată inadvertențe între costurile dintr-un fișier Excel și cele dintr-un fișier Word. Astfel, totalul prevăzut într-o parte este de 570 milioane de euro, iar în altă variantă este 517 milioane euro;
  • Infrastructură socială – Informațiile furnizate nu includ o metodologie detaliată și verificabilă;
  • Întărirea dialogului social: Nu există nicio justificare pentru costuri;
  • Subcapitolul Eficientizarea achizițiilor publice: Nu au fost furnizate documente justificative. Costurile detaliate pentru componenta de profesionalizare au fost furnizate, dar nu și o explicație validă pentru acihizițiile centralizate la nivel regional
  • Capitolul România educată: „Pentru a ține mai bine socoteala costurilor, vă rugăm să inserați costuri pe fiecare investiție, nu să amestecați toate investițiile la un loc. Numele date unor investiții sunt lipsite de acuratețe, vă rugăm să le îmbunătățiți”;
  • La construcția de creșe, Comisia Europeană arată că tabelul cu costuri citează studii existente, fără a le indica însă.
  • De asemenea, Comisia Europeană arată că există un cost „neclar” de 100 milioane euro legat de subcapitolul „reducerea abandonului școlar”

Ciolacu: „Ghinea, ești un dezastru!”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, cere demisia ministrului Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, despre care afirmă că „n-a convins pe nimeni cu inteligența sa, dar i-a zăpăcit pe toți cu tâmpeniile sale”: „Ce demisii ceri tu, Cristian?! N-ai plecat? Încă mai ești în Guvernul României?! Când toată lumea îți spune că ești un dezastru național, tu încă mai ai tupeu să scrii baliverne pe Facebook?! Cristian, Comisia Europeană a avut timp – în doar 4 ZILE! – să-ți citească PNRR-ul. Da, cel pe care tu l-ai trimis la Bruxelles. FĂRĂ SĂ-L CITEȘTI! Au citit și s-au crucit! Cristian, nu ți-a fost rușine să ieși la televizor, acum două zile, și să minți nonșalant că totul e ok, deși știai foarte bine ce observații devastatoare ai primit de la Comisia Europeană??! Cristian, TU ești un dezastru! ZERO! Cum să îți spun în <penerereză> ca să înțelegi și tu: PLEACĂ ACASĂ!!!!”, a scris Ciolacu pe Facebook.   El mai afirmă că parlamentarii PNL și UDMR vor răspunde în solidar cu Ghinea dacă nu vor vota moțiunea simplă depusă de PSD împotriva acestuia: „Dacă parlamentarii PNL și UDMR nu votează moțiunea simplă pe care am depus-o împotriva lui Ghinea, atunci vor răspunde în solidar cu acest ministru ZERO care și-a dorit ca miliardele din PNRR să se ducă la firmele de consultanță și clienții săi politici!!!!”.

Reacția liderului social-democrat vine după ce Cristian Ghinea i-a propus lui Marcel Ciolacu să-și dea demisia dacă PNRR va fi aprobat de Comisia Europeană, iar dacă nu va fi, își dă el demisia: „Ciolacu, hai să discutăm cu demisia pe masă!”. Ghinea avansează însă data de 30 septembrie 2021 pentru aprobarea PNRR.

Romașcanu: „Nu e prima oară când tembelii de la guvernare își dau proba hoției și incompetenței”

La rândul său, senatorul social-democrat Lucian Romașcanu a postat pe Facebook un text, „#festivalulidioteniilor”, în care cere demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate: „Cel mare rău e când îți dorești să n-ai dreptate și ai… Am avertizat de nenumărate ori că PNRR (Planul Național Al Ratărilor cu Repetiție) este un amestec de hoție cu prostie. Cum nu puteam să ne dăm dreptate singuri, Comisia Europeană a preluat această neplăcută sarcină și a arătat, încă o dată, că planul actualului guvern al României este PROST, PROST, PROST! Nu ar fi prima oară când tembelii de la guvernare își dau proba hoției și incompetenței, dar de data asta este în joc chiar viitorul României, șansa de a ne apropia de statele dezvoltate ale Europei. Un asemenea rateu are o singură finalitate – DEMISIA! Iar Dl. Iohannis trebuie să-și asume rolul de președinte și să obțină o majoritate în favoarea ALEGERILOR ANTICIPATE! Actualul parlament nu mai reprezintă voința poporului, voință perturbată la precedentele alegeri de minciuni și implicări partizane. Rușine să vă fie, Cîțu & Co., pentru bătaia de joc la adresa României și a românilor!”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare

error: Continut protejat!!