miercuri, 20 ianuarie 2021

Ce scenarii sunt agreate pentru stabilirea salariului minim de anul viitor

Sindicatele au cerut de mai multă vreme Ministerului Muncii să ia în calcul o majorare a salariului minim pe economie pentru anul 2020. Pentru această cerere, pe care au susținut-o și o susțin în continuare și sindicaliștii buzoieni care fac parte din Cartel Alfa, liderii lor la nivel național au adus și foarte multe argumente, printre care unele de care, vrând-nevrând, și Guvernul este interesat, precum cea referitoare la faptul că un salariu minim mai mare înseamnă și mai mulți bani din taxe și contribuții la bugetul de stat și la bugetele de asigurări sociale, de care este atât de mare nevoie în condițiile crizei.

Luni, 28 decembrie, reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social au avut o întâlnire pe această temă cu premierul și cu ministrul Muncii. Singurul lucru cert rezultat în urma discuțiilor este faptul că hotărârea privind stabilirea salariului minim brut pe țară garantat în plată va fi adoptată în ședința Guvernului din 30 decembrie 2020. În rest, prim-ministrul, ministrul Muncii și reprezentanții partenerilor sociali au agreat încheierea, în prima jumătate a anului viitor, a unui Acord tripartit prin care să fie stabilit un mecanism de creștere a salariului minim brut pe economie pentru următorii patru ani, astfel încât să fie asigurată stabilitatea și predictibilitatea evoluției acestui indicator salarial, iar Guvernul va avea în vedere creșterea salariului minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2021 cu un nivel care să depășească rata inflației, respectiv cu 70 de lei brut, de la 2230 de lei la 2.300 de lei brut/lunar. Acest nivel a fost stabilit în contextul în care reprezentanții sindicatelor au solicitat creșterea salariului minim pe economie la 2.400 de lei/lunar, iar cei ai patronatelor au solicitat înghețarea salariului minim pe economie la nivelul actual, cel puțin pentru primele luni ale anului viitor, argumentând situațiile dificile cu care se confruntă anumite sectoare economice.

1 COMENTARIU

  1. În consiliul vieții tripartit reprezentanții lanțurilor de hipermarketuri care au făcut anul acesta profituri fabuloase au tăcut ca chestia aia în păpușoi! De ce să le dea și sclavilor un baton de salam în plus la salariu! Să fie mulțumiți că au unde pleca dimineața și de unde să se întoarcă seara târziu!
    70 lei brut înseamnă 41 lei în plus pe cardurile sclavilor.

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!