Politic

Ce salarii vor avea aleșii locali care atrag fonduri europene

Guvernul a hotărât că aleșii locali care lucrează în instituții care implementează proiecte cu finanțare externă vor avea salariile mărite cu până la 50 la sută. De exemplu, primarul general al Capitalei ar putea ajunge la o leafă brută de 31.200 de lei.

Salariile președinților și ale vicepreședinților de consilii județene, dar și ale primarilor și viceprimarilor care implementează proiecte finanțate din fonduri europene și prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) vor fi majorate cu până la 50 la sută, prevede o ordonanță dezbătută marți de Guvern. În prezent, acest spor este de 25 la sută, iar autoritățile române consideră că majorarea este necesară pentru a stimula șefii de consilii județene și primarii să atragă fonduri europene.

Potrivit proiectului, majorările vor putea fi aplicate în cazul demnitarilor care implementează astfel de proiecte „în limita bugetului aprobat cu această destinație”. În momentul de față, indemnizația este de 20.800 de lei brut, cât are edilul general al Capitalei, Nicușor Dan. Indemnizația lui Nicușor Dan va putea crește la 31.200 de lei brut. Salariile din primărie vor putea ajunge la un maxim de sumă cât va avea viceprimarul, adică 28.080 de lei, potrivit reglementărilor legale.

Și funcționarii vor putea ajunge la această sumă, fără probleme, pentru că, deși salariul de bază e mai mic față de al unui demnitar public ales, un funcționar din primărie cu o poziție de conducere sau execuție mai are și spor de 15 la sută de condiții vătămătoare, plus eventual spor de doctorat. Cei care sunt în zona de control financiar au și un alt spor de 10 la sută.

Și lefurile președinților de consilii județene și ale primarilor de municipii vor ajunge la 28.080 de lei, în timp ce cele ale vicepreședinților de consilii județene și ale viceprimarilor ar ajunge la 24.960 de lei. Practic, aceste categorii de demnitari publici aleși ar ajunge la exact aceeași leafă cu a șefului statului, scrie adevărul.ro.

La polul opus al salarizării demnitarilor publici aleși va fi viceprimarul de comună cu mai puțin de 3.000 de locuitori, care poate sări de la o leafă de 6.240 de lei la 9.360 de lei. Tot până la acest nivel poate să ajungă și salariul celor din primărie care muncesc pe PNRR.

Ce spune ministrul Marcel Boloș

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a precizat, într-o intervenție la DIGI24, că aleșii locali merită asemenea măriri: „Primarul care își face treaba merită cu vârf și îndesat acest spor dacă are contracte de finanțare și proiecte atrase. Munca lui zilnică, faptul că renunță la multe lucruri din viață ca să o ducă mai bine comunitatea, asta ne motivează ca să acordăm acest spor. Nu e o formă mascată de majorare a salariului, ci o formă directă de a stimula conducătorii de instituții – primarii și consilii județene pentru atragerea de fonduri și e un demers pe care l-am făcut și îl considerăm echitabil. Era nefiresc că sporul funcționarului aflat în subordinea primarului să fie de 50 la sută și primarul care își asumă responsabilitatea activității să aibă 25 la sută. Un populism care nu e foarte bun, pentru că România e angajată în acest proces de absorbție a 80 de miliarde de euro”, a declarat Marcel Boloș.

Articole similare