Actualitate

Ce salarii uriașe iau grefierii care blochează instanțele și parchetele

Încasează sporuri de praf, de stres și de condiții grele

Grefierii au declanșat, la sfârșitul săptămânii trecute, proteste „spontane” la nivel național, blocând, în intervalele în care opresc lucrul, activitatea instanțelor judecătorești. În centrul protestelor se află salariile, în condițiile în care ei încasează, lunar, „sporuri nesimțite” de mii de lei, cum ar fi cele de stres, condiții de muncă grele.

30 de grefieri ai Judecătoriei Buzău au declanşat, vineri, un protest spontan timp de o oră, nemulţumiţi de neplata integrală a salariilor. Potrivit unei notificări transmise de personalul auxiliar din cadrul acestei instanţe, mişcarea de protest este rezultatul eșuării negocierilor dintre sindicalişti şi Ministerul Finanţelor.

„Începând cu data 8 decembrie 2023, şi în continuare până la rezolvarea revendicărilor noastre, în intervalul orar 11.00-12.00 înţelegem să intrăm în protest spontan, ca urmare a nemulţumirilor noastre în raport de concluziile de la întâlnirea avută de reprezentanţii sindicatului în data de 7 decembrie 2023 la sediul Ministerului Finanţelor”, a transmis prin intermediul unei notificări personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul Judecătoriei Buzău. Angajaţii Judecătoriei Buzău solicită printre altele plata integrală a salariilor şi decontarea chiriilor sau a transportului: „Motivele acestui protest sunt: drepturile salariale neachitate integral, astfel cum au fost stabilite prin acte administrative de preşedinţii curţii de apel, nerespectarea hotărârilor judecătoreşti şi neachitarea tranşelor devenite scadente, neplata chiriilor, a transportului, a medicamentelor şi a altor drepturi de natură salarială”, se mai arată în comunicatul transmis de salariaţi.

Proteste spontane au avut loc, vineri, în mai multe instanţe din ţară, inclusiv la Tribunalul Buzău și la Judecătoria Pătârlagele; la această ultimă instanță, protestul grefierilor a fost susținut și de magistrați. Grefierii au anunţat că, nemulţumiţi de rezultatul întâlnirii pe care au avut-o cu reprezentanţii Ministerului Finanţelor pe tema plăţi salariilor şi a sumelor cuvenite prin decizii judecătoreşti, vor organiza proteste spontane în instanţe. Ei reclamă condiţiile de muncă, dar şi faptul că, de şase ani, nu le-au mai crescut deloc salariile. Angajaţii au întrerupt lucruri şi au ieşit pe scările sau holurile instanţelor.

De asemenea, Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” a anunţat, duminică seara, proteste pe termen nelimitat, din cauză că nu au fost găsite soluţii la revendicări, nici la întâlnirea de la Ministerul Finanţelor, nici la întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, potrivit unui comunicat de presă. De luni, ei participă doar la şedinţele considerate urgente, reduc la jumătate programul de lucru cu publicul şi nu mai asigură permanenţă. În ziua votării bugetului pentru 2024 vor întrerupe lucrul timp de 4 ore.

Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare „Dicasterial” anunţă că, începând cu data de 11 decembrie 2023, pe perioadă nedeterminată de timp, personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete va adopta următoarele forme de protest:

  •  grefierii vor participa la şedinţele de judecată sau, după caz, la activităţile de urmărire penală pentru soluţionarea cauzelor cu arestaţi în materie penală şi în alte materii, pentru cauzele privind obligaţiile de întreţinere de orice fel, asigurarea dovezilor, soluţionarea cererilor de ordonanţă preşedinţială, precum şi în alte cauze considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor instanţelor şi a parchetelor în care îşi desfăşoară activitatea;
  • grefierii desemnaţi să efectueze lucrările prevăzute de art. 51 din HCSM nr. 3243/22.12.2022 pentru aprobarea Regulamentului de ordine interioară al instanţelor, în faza de procedură prealabilă şi de cameră preliminiară, vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanţele în care îşi desfăşoară activitatea;
  • compartimentele auxiliare ale instanţelor şi parchetelor îşi vor reduce la jumătate programul de lucru cu publicul;
  • personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete nu va mai efectua niciun fel de act de procedură în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;
  • personalul auxiliar de specialitate şi conex din instanţe şi parchete nu va mai răspunde la telefonul personal după terminarea programului de lucru legal şi nu va mai asigura niciun fel de permanenţă în afara programului de lucru legal, în zilele de repaus săptămânal sau zilele de sărbătoare legală;
  • în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 se va întrerupe activitatea în instanţe şi parchete timp de 4 ore, în intervalul orar 10.00-14.00, timp în care se va asigura participarea grefierilor numai la şedinţele de judecată şi la activităţile de urmărire penală considerate urgente, potrivit legii, sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor şi procurorilor din cadrul instanţelor şi parchetelor în care îşi desfăşoară activitatea.

Cât câștigă grefierii

Potrivit unui document oficial, citat de „Newsweek România„, salarizarea personalului auxiliar de specialitate, respectiv grefierii, cuprinde, pe lângă remunerația de bază care, în cazul șefilor ajunge și la peste 14.000 de lei lunar, și sporuri „nesimțite” cum ar fi „spor risc și suprasolicitare neuropsihică”, „spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase” și „spor de confidențialitate”, care adaugă câteva mii de lei bune la salariu în fiecare lună.

  • Astfel, un grefier șef secție ajunge să câștige 14.028 lei salariu de bază, la care se adaugă următoarele: spor risc și suprasolicitare neuropsihică: 1.403 lei; spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase: 2.104 lei; spor de confidențialitate: 701 lei.
  • Un grefier șef serviciu câștigă lunar 12.120 lei salariu de bază la care se adaugă următoarele sporuri: spor risc și suprasolicitare neuropsihică: 1.212 lei; spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase: 1.818 lei; spor de confidențialitate: 606 lei.
  • Un grefier începător cu experiență între 1 și 5 ani (gradația 5) încasează 9.230 lei salariu de bază, la care se adaugă 923 lei spor risc și suprasolicitare neuropsihică, 1.385 lei spor pentru condiții de muncă grele, vătămătoare sau periculoase și 462 lei pentru spor de confidențialitate.

Revendicările grefierilor sunt următoarele:

  • plata integrală a salariilor înaintea oricăror obligaţii băneşti ale angajatorilor;
  • achitarea integrală a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023, aferente lunii noiembrie 2023, astfel cum procedează Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru aparatul propriu;
  • prevederea şi asigurarea în bugetul pentru anul 2024 a sumelor necesare pentru achitarea integrală, în continuare, a salariilor recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin actele administrative emise în anul 2023 și pentru achitarea drepturilor salariale restante aferente lunilor aprilie-octombrie 2023, inclusiv, astfel cum au fost recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi acordate prin administrative emise în anul 2023;
  • asigurarea resurselor materiale necesare funcţionării în condiţii normale a instanţelor judecătoreşti;
  • emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari şi terţiari de credite pentru uniformizarea modului de eliberare a adeverinţelor necesare în vederea stabilirii dreptului la pensie al personalului auxiliar de specialitate; emiterea unui îndrumar către ordonatorii secundari de credite (curţile de apel) pentru uniformizarea, la nivel naţional, a salariilor de bază/indemnizaţiilor brute lunare prin respectarea prevederilor Deciziei Curţii Constituţionale a României nr. 794/2016; iniţierea negocierii colective în vederea încheierii contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă – Justiţie, pentru personalul auxiliar de specialitate, conex şi contractual din cadrul instanţelor judecătoreşti.

3 Comentarii

    1. Rușine celui care a scris articolul! Eu sunt grefier de 22 de ani și am 5300, cu toate sporurile! Și toți colegii mei au cam asa. Grefierii șefi au puțin mai mult…dar nu foarte mult.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker