Actualitate

Ce s-a întâmplat cu numeroasele dosare pentru zădărnicirea combaterii bolilor deschise la Buzău

Peste 20 de dosare penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor au fost deschise de procurori de la începutul pandemiei de coronavirus, însă niciun sfert dintre ele nu au ajuns în instanţă. Asta, pentru că – susţin surse judiciare – persoanele vizate nu ar fi provocat îmbolnăvirea celor cu care au intrat în contact, o condiţie obligatorie prevăzută de Codul Penal.

La Buzău, cinci persoane au fost deferite justiţiei pentru zădărnicirea combaterii bolilor, doar patru fiind din judeţ. Nici chiar în cazul acestora nu s-a dovedit că ei au îmbolnăvit alte persoane când au fugit din spital sau din centrul de carantină – ca infectaţi sau doar ,,suspecţi” -, sau când au părăsit cartierul carantinat la acel moment, precum în cazul unei femei care a fentat filtrele şi a ieşit la cumpărături.

Până în acest moment doar o parte dintre dosare au trecut de camera preliminară, iar judecarea cauzelor va fi reluată după vacanţa judecătorească. În alte dosare trimise în instanţă, cum ar fi cel în care au fost deferţi justiţiei buzoianul găsit responsabil de împrăştierea ­coro­navirusului în cartierul Poştă şi socrul său din Ialomiţa, nici măcar nu s-a stabilit un termen în camera preliminară, deşi au ajuns pe masa judecătorilor în urmă cu o lună.

Buzoianul Comitet şi socrul său din Ialomiţa, Gongoi, responsabili de instituirea carantinei în cartierul Poştă din municipiul Buzău – după ce ar fi împrăştiat în familie noul coronavirus în urma unor deplasări nejustificate între judeţe în perioada stării de urgenţă -, au fost trimişi în judecată pe 14 iulie pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

Poliţiştii de investigaţii criminale au înaintat, la sfârşitul lunii mai, Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău referatul cu pro­punerea de punere în mişcare a acţiunii penale şi de luare a măsurii preventive a controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de doi bărbaţi de 41 şi 51 de ani din Buzău, respectiv Ialomiţa, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de zădărnicirea combaterii bolilor.

Bărbatul de 41 de ani, Gheorghiţă Constantin, zis Comitet, este considerat sursă a răspândirii COVID-19 în cartierul Poştă, ca şi socrul acestuia, cunoscut ca Gongoi, din localitatea ialomiţeană Bărbuleşti.

Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat că, în perioada 18-19 aprilie, cei doi bărbaţi nu au respectat în totalitate prevederile legale şi măsurile instituite pentru prevenirea şi ­li­mitarea răspândirii virusului SARS-CoV 2. Ulterior, atât cele două persoane, dar şi alţi membri ai familiilor acestora, au fost diagnosticaţi cu virusul în cauză. Astfel, prin neres­pectarea prevederilor legale, cei doi bărbaţi au încălcat măsurile privitoare la prevenirea sau comba­terea bolilor infectocontagioase, fapt ce a avut ca urmare răspândirea bolii. Procurorul de caz a dispus luarea măsurii controlului judiciar pentru 60 de zile faţă de cele două persoane.

Pe 18 aprilie, Gongoi, bărbatul de 51 de ani, şi-a vizitat fiica la Buzău.  Deplasarea s-a făcut cu declaraţie pe propria răspundere, chiar dacă astfel de vizite erau interzise în starea de urgenţă, acesta fiind chiar oprit în trafic de Poliţie. A doua zi, Comitet a plecat cu socrul său în Ialomiţa, tot  în baza declaraţiei pe propria răspundere, pe care au bifat necesitatea asigurării cu alimente şi alte bunuri de strictă necesitate. A fost, de asemenea, oprit în trafic şi verificat de poliţie, dar a motivat că îşi duce socrul acasă pentru că urma să păstreze maşina acestuia. Câteva zile mai târziu, Gongoi a ajuns la spital cu simptome de COVID-19. Pe 28 aprilie, a ajuns la spital şi Comitet cu afecţiuni pulmonare, fiind ulterior diagnisticat şi el cu SARS-CoV 2. Bărbatul a fost internat pe 1 mai la Spitalul ,,Victor Babeş“ din Capitală, fiind diagnosticat cu infecţie cu coronavirus, iar sâmbătă, 8 mai, a fost externat, ajungând acasă la orele serii. În total, 30 de persoane au fost infectate din rândul contacţilor săi, din cartierele Poştă, Mihai Viteazu şi Dorobanţi.

La nivel naţional, aproape trei sferturi din cele peste 400 de dosare penale deschise pentru zădărnicirea comba­terii bolilor, după declanşarea pandemie, au fost clasate.

De la declanşarea crizei medicale s-au înregistrat peste 600 de dosare penale, din care 200 sunt pentru fals în declaraţii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker