Cultură

Ce proiecte pentru promovarea Buzăului are „Zestrea Bisoceană” în acest an

Asociația „Zestrea Bisoceană”, în spatele căreia se află trei absolvente de studii universitare (Facultățile de  Medicină, Matematică și Farmacie), respectiv Elena, Aura și Cristina, reprezintă în prezent o poveste modernă despre salvarea și valorificarea tradițiilor. Cele trei surori s-au întors acasă, în comunitatea în care s-au născut, unde și-au făcut o datorie din promovarea valorilor locale, atât materiale, dar și imateriale, ale oamenilor care mai pot spune povești frumoase despre istoria locurilor, care cunosc  obiceiurile,  care pot vorbi despre meșteșugurile pe care le practicau ei sau părinții lor, care mai au prin case ladă de zestre cu obiecte de la bunici și străbunici, acum devenite de patrimoniu.

Așa se face că anul trecut, peste 1.000 de oameni au aflat despre comunitatea buzoiană din zona Bisoca într-un mod aparte, diferit de tot ceea ce s-a realizat până acum pentru promovarea zonei. Povestea comunității a fost spusă oamenilor de către Zestrea Bisoceană printr-un proiect care valorifică un tezaur inestimabil al buzoienilor: „cămașa în broci”. „Cămașa în broci – povestea unei comunități” este un proiect inițiat de Zestrea Bisoceană, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cu sprijinul financar Bakery Fromare Service. „Cămașa în broci – povestea unei comunități” este un proiect de recuperare și protejare a patrimoniului cultural creat în jurul „cămășii în broci” (ie românească cusută cu fir de lână vopsit în culoarea grena din rădăcina unei plante denumite local broci). Am organizat astfel acțiuni de recuperarea tehnicilor de realizare, documentare video a poveștilor ultimilor bătrâni, documentarea foto a ultimilor cămăși, creșterea conștientizării valorii patrimoniului către meșteri/artizani și autorități din zonă. A fost creată o grădină tinctorială și o expoziție finală cu caracter permanent, dar au mai fost create și filme cu caracter documentar al traseului cămășii în broci. Suma investită a fost de peste 80.000 lei. Cele trei surori au înnobilat eforturile pentru salvarea tradiției locale cu științele pe care le-au studiat în Capitală, iar proiectele lor au devenit și resurse educaționale pentru copiii din comunitate și nu numai. Și amintim aici proiectul de mare impact în comunitatea buzoiană „Învățăm fizica de la bunici”  pe care asociația l-a implementat în cadrul Fondului Știinteșcu, reușind ca în curtea Hubului Țărănesc Zestrea Bisoceană  să construiască, la scară redusă, trei instalații țărănești, din vremea bunicilor: o moară, o piuă și o vâltoare, care funcționează prin forța apei.

Copiii care au ajuns aici  au avut șansa să vadă cum funcționează acestea și au înțeles mai ușor care sunt principiile fizice care se aplică pentru  funcționarea fiecărei instalații în parte. În acest fel, cu o investiție de 22.410 lei, elementele de etnografie, civilizație sau folclor promovate de Asociația Zestrea Bisoceană, sunt îmbinate cu principii de fizică și matematică.

La fel de instructiv pentru copii este și proiectul prin care este promovată zona pe înțelesul pasionaților de drumeții și de  natură. Este vorba despre proiectul  „Promovăm Bisoca”, prin care  Zestrea Bisoceană  a realizat anul trecut acțiuni de popularizare a peisajelor și obiectivelor turistice din comuna Bisoca.

Peste 80 de persoane au bătut poteci de munte, printre case și poieniledin Bisoca. Pentru cei mai mulți a fost primul contact cu această comunitate buzoiană, deci și prima ocazie de a descoperi peisajele, obiectivele turistice, gastronomia și oamenii locului. „Prin acest mecanism de atragere de vizitatori reușim să aducem resurse în comună și să transformăm patrimoniul material, imaterial și natural în resursă financiară pentru întreaga comunitate, încercând să creăm un model sustenabil”, spune Aura Cășaru, fondatoare a Asociației „Zestrea Bisoceană”.

Zestrea Bisoceană își are rădăcinile în Bisoca, la granița a trei regiuni istorice: Moldova, Muntenia și Transilvania. Comuna se află la poalele munților Carpați, în apropierea vârfului Furu, cel dat de însuși Ștefan cel Mare fiului Vrâncioaiei, ca răsplată pentru vitejia din luptă. Acestea sunt locurile de unde Miorița a fost culeasă și unde păstoritul a reprezentat până de curând nu doar sursă de hrană și de venit, ci o misiune a locuitorilor.

Planuri de dezvoltare a comunităților de pe Valea Râmnicului și Valea Slănicului

Zestrea Bisoceană începe anul cu noi planuri de promovare a tradiției. De această dată privirile asociației sunt îndreptate către dezvoltarea comunitățior de pe Valea Râmnicului și Valea Slănicului.În primul rând, organizația buzoiană dorește să deschidă un  atelier de tâmplărie prietenos cu cei mici. „Visul nostru este să creăm un atelier de tâmplărie adaptat celor mici, cu unelte prietenoase și nepericuloase. Astfel dorim să readucem copiii în medii în care își pot dezvolta manualitatea, creativitatea, colaborativitatea și pot sta mai departe de tehnologie. Poți fi parte din acest proiect oferind contribuție financiară (suma estimată 40.000 lei). Poți oferi expertiză de specialitate în artă, arhitectură și design, social media, antreprenoriat, coaching”, spune Aura Cășaru. Și ca o completare în această direcție, Zestrea Bisoceană dorește dezvoltarea proiectului „Școlii de meșteșuguri”. „Ne dorim să continuăm și în anul 2024 școala de meșteșuguri pentru copii. Aici copiii vor avea parte de o altfel de vacanță, plină de jocuri de patrimoniu, ateliere de meșteșuguri și un mediu prielnic de socializare. Poți fi parte din acest proiect oferind contribuție financiară ( suma estimată 6.000 lei sau poți oferi ateliere pentru copii în domeniul tău de expertiză”, mai spune Aura Cășaru. Tot pe tărâmul atelierelor, dar de data aceasta de sunet, Zestrea Bisoceană dorește să valorifice și muzica instrumentală rurală. „Am crescut într-o zonă în care sunetele fluierelor și cavalelor au însoțit bunicii noștri Pe cărările de munte, păzind turmele de oi. Muzica i-a însoțit la fericire sau la necaz, le-a cântat dorurile și speranțele. Visul nostru este de a crea un spațiu în care poți experimenta, poți asculta, poți înțelege aceste povești ce dau viață sunetelor. Și cel mai important, poți învăța să creezi sunetele, ca o terapie și o incursiune în timp”, povestește Aura Cășaru.

În domeniul educației pentru elevi, organizația bisoceană are în vedere realizarea  unui proiect de cercetare și documentare, pe care l-a creionat de prin 2014, dar care până în prezent nu a fost pus în aplicare. „În 2023 am reușit pentru prima dată să realizăm acest lucru cu o echipă mixtă de etnografi, fotografi și videografi. Iar rezultatul a fost pe măsură, reușind să obținem materiale cu valoare de document pe care le utilizăm deja în proiectele noastre pentru ca poveștile bătrânilor să fie cât mai aproape de oameni”, afirmă reprezentanta Asociației Zestrea Bisoceană.

Și pentru că totul a pornit din dorința de promovare a zonei, de prezentare a ei în fața lumii și „cu straiele de sărbătoare” dar și cu unicitatea și frumusețea locurilor în care își duc traiul oamenii frumoși, și în acest an organizația va continua să deschidă drumuri pentru turiști.

Aura Cășaru spune că se va continua activitatea de marcare trasee tematice- drumeții prin satele de munte. „Ne dorim să creăm o rețea de trasee tematice în satele de munte de pe Valea Râmnicului și Valea Slănicului, astfel încât să încurajăm oamenii să petreacă cât mai mult timp în aceste zone izolate și să sprijinim astfel o dezvoltare sustenabilă a comunităților. Poți fi parte din acest proiect oferind contribuție financiară (suma estimată 30.000 lei)”, spune Aura Cășaru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker