Actualitate

Ce nereguli a descoperit primul control la Programul „Cornul şi laptele” de la Buzău

Reprezentanţii instituţiilor care ar fi trebuit să se autosesizeze încă de acum o săp­tămână, după ce în mass-media locală au apărut informaţii despre disfuncţionalităţile în derularea programului „laptele şi cornul”, s-au convins că sunt probleme. Comisia de control constituită la ordinul prefectului a mers miercuri în şcolile şi grădiniţele din comuna Mărăcineni.

Cum era de aşteptat, cornuri mucegăite nu s-au găsit şi nici ambalaje nemarcate cu data fabricaţiei şi termenul de valabilitate; în schimb, produsele de panificaţie sunt aduse în saci din plastic, transportaţi în maşini direct pe paleţi din lemn, nu în lăzi sau cutii speciale în condiţii igienice. Pe de altă parte, produsele ajung târziu şi nu pot fi împărţite copiilor în timp util. Situaţia este absolut normală atât timp cât firmele care furnizează biscuiţii şi cornurile sunt din Alba, cu punct de lucru în Turda, judeţul Cluj, şi din Galaţi.

„În baza unui ordin al Prefectului s-a constituit o comisie formată din reprezentanţii Inspectoratului şcolar, ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Protecţiei Consumatorului. Am luat şi eu parte la acest control. Am verificat unităţile de învăţământ din comuna Mărăcineni, respectiv cinci şcoli şi grădiniţe. După reclamaţiile primite în legătură cu calitatea cornurilor şi lipsa datei de expirare de pe ambalajul lor, am constatat că ieri (miercuri, n.r.) cel puţin în şcolile unde am efectuat controale, problema se remediase. Cornurile aveau dată de expirare, erau proaspete şi gustoase. Singurele probleme pe care le-am constatat au fost legate de transportul produselor în şcoli. Unele produse au ajuns după ce copiii de grădiniţă au plecat acasă, în alte părţi cadrele didactice au apucat să le dea la plecarea copiilor, iar cu alţi transportatori ne-am întâlnit pe drum. Vom continua aceste controale pe parcursul unei săptămâni în şcoli unde am primit diverse sesizări din partea directorilor”, a declarat Nela Wamsiedel, inspector general adjunct al Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Controalele vor continua până la sfârşitul săptămânii, iar la final un raport va fi transmis Instituţiei Prefectului.

Pe parcursul săptămânii, unui preşcolar sau elev i se acordă gratuit două porţii de mere (luni şi marţi), două porţii de lapte (miercuri şi joi), o porţie de iaurt (vineri) şi cinci porţii de produse de panificaţie (biscuiţi — luni şi marţi, corn — miercuri, joi şi vineri). Produsele de panificaţie sunt preparate din făină integrală, fără adaos de zahăr sau îndulcitori şi alţi aditivi alimentari. Putem spune că sunt să­nătoase, deşi gustul acestora lasă de dorit. Prin urmare, cele mai multe alimente ajung la coşul de gunoi. În alte unităţi de învăţământ din judeţ, directorii au refuzat gustările după ce au fost observate modificări organoleptice.

Programul „Laptele şi cornul”  a fost iniţiat în România în urmă cu 15 ani. De-a lungul timpului a suferit numeroase modificări, iar medicii nu­tiţionişti au încercat de la bun început să le atragă atenţia autorităţilor că laptele nu trebuie combinat cu carbohidraţi la aceeaşi masă, pentru că astfel copiii pot deveni obezi. La noi primesc corn şi lapte sau iaurt trei zile din săptămână. Ineficienţa programului „cornul şi laptele” a fost semnalată inclusiv de Ministerul Sănătăţii. Cu toate acestea, copiii nu au primit o masă sănătoasă, deşi aşa se doreşte.

Din meniu nu lipseşte însă mărul din Polonia

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker