Politic

Ce miză are pentru Ciolacu decizia de comasare a alegerilor

Dincolo de consultările oficiale pe care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă le au cu liderii din teritoriu, decizia este luată deja, iar alegerile locale vor fi comasate cu alegerile europarlamentare și se vor desfășura în luna iunie. Miza comasării celor două tipuri de alegeri are mai multe ramificații și face parte dintr-un scenariu mai amplu gândit de liderii politici împreună cu președintele Klaus Iohannis și validat tacit de oficialii de la Bruxelles, potrivit surselor HotNews.

Prin comasarea celor două tipuri de alegeri PSD și PNL mizează pe o prezență mai mare la vot prin mobilizarea electoratului cu ajutorul primarilor. Acest lucru ar maximiza procentele celor două partide. Miza este limitarea ascensiunii partidelor conduse de Simion și Șoșoacă și creșterea numărului de mandate PSD și PNL la europarlamentare. Practic, PSD își securizează poziția și maximizează procentele, în timp ce PNL încearcă să câștige locul doi la europarlamentare și să fie înaintea partidului lui Simion. „Mizăm pe primari că vor mobiliza electoratul tradițional și vor ridica șansele pentru a obține cât mai multe mandate în Parlamentul European. Ascensiunea partidelor extremiste la nivel european ne-a dat girul oficialilor de la Bruxelles pentru a comasa cele două tipuri de alegeri”, susțin sursele HotNews.

Prin comasarea celor două tipuri de alegeri PSD și PNL ating două obiective: Ciolacu și Ciucă își reconfirmă pozițiile de lideri în interiorul propriilor partide și, în același timp, încearcă să blocheze ascensiunea Dianei Șoșoacă în Parlamentul European și să limiteze numărul de mandate AUR.

Parlamentul are la dispoziție o lună să modifice legea

Decizia de comasare cu europarlamentarele ar presupune organizarea alegerilor locale cu trei luni înainte de termen, urmând ca cei aleși pe funcții în administrația locală să aștepte trei luni până la preluarea mandatului. Procedural, alegerile locale trebuie organizate pe 29 septembrie 2024, iar noii aleși locali trebuie validați în funcție în termen de 20 de zile de la data alegerii.

Guvernul este cel care stabilește data organizării alegerilor prin Hotărâre de Guvern. Decizia politică trebuie luată la începutul lunii februarie 2024, pentru a permite Parlamentului să modifice legile și, în cazul unei contestări la Curtea Constituțională, să se încadreze în timp pentru a veni decizia. Guvernul trebuie să emită hotărârea de organizare a alegerilor europarlamentare la începutul lunii martie.

Parlamentul urmează în perioada următoare să modifice Legea 215 privind administrația publică locală. Potrivit surselor citate, parlamentarii PSD și PNL ar urma să introducă noi modificări care să permită posibilitatea organizării alegerilor locale înainte de a expira mandatele aleșilor locali. De asemenea, o altă modificare care ar trebui să se facă este mărirea termenului de validare a mandatelor aleșilor locali. De precizat este că în prezent în lege este prevăzut ca în termen de 20 de zile de la alegerea în funcție, primarul trebuie să-și primească mandatul.

Lupte subterane în PSD și PNL și calculele pentru câștigarea alegerilor

Conform calculelor interne, prin mobilizarea primarilor, PNL ar putea avea șansa să obțină locul doi la alegerile pentru Parlamentul European înaintea partidului lui George Simion. „Am putea obține șase-șapte mandate de europarlamentari, iar AUR sub noi, cu cinci mandate”, explică pentru HotNews surse din interiorul PNL.

De asemenea, un loc doi la europarlamentare pentru PNL ar securiza poziția lui Nicolae Ciucă în partid. Reamintim că Ciucă este contestat în interiorul PNL și un eșec la europarlamentare i-ar permite fostului șef SRI, Eduard Hellvig, să coaguleze o majoritate și să preia conducerea de la Ciucă.

De partea cealaltă, la PSD Sorin Grindeanu și Mihai Tudose încearcă să submineze puterea lui Marcel Ciolacu și un scor sub 30 la sută al partidului la europarlamentare le-ar da pretextul contestării acestuia. Surse social-democrate susțin că Grindeanu ar fi avut în interiorul partidului poziții contrare cu Marcel Ciolacu, dar a evitat să intre în conflict direct cu acesta.

„Intrarea în campanie a aleșilor locali ar crește procentajul partidului și implicit numărul de mandate pentru PSD. Miza pentru Ciolacu este de 30 la sută ca să închidă gura <prietenilor>. În plus, cu un PNL aproape de 20 la sută, cele două partide și-ar continua colaborarea, iar Ciolacu și Ciucă și-ar consolida poziția”, explică sursele HotNews.

De altfel, conducerea PSD i-a chemat marți pe liderii locali la sediul din Kiseleff să-i întrebe dacă vor să meargă pe liste comune cu PNL sau separat și despre varianta comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare.

Cum s-ar putea împărți puterea politică în România

Scenariul comasării alegerilor are implicații în jocul politic pentru împărțirea puterii politice în România. Surse politice din interiorul PSD-PNL au confirmat pentru HotNews că cele două partide își vor împărți sfera de influență la nivel local și central.

În perioada următoare se vor clarifica și candidaturile la primăriile reședință de județ și modul în care PSD și PNL își vor împărți sferele de influență în țară. De altfel, la finalul întâlnirii conducerii PSD cu liderii din teritoriu mesajul a fost, potrivit surselor social-democrate, că în cursul lunii februarie se va decide tot calendarul electoral pentru acest an.

De asemenea, varianta comasării localelor cu europarlamentarele ar fi fost agreată în interiorul PSD cu condiția ca după acest moment, Coaliția să stabilească care sunt etapele următoare. Potrivit surselor citate, Marcel Ciolacu nu a exclus un tandem cu liberalii la principalele funcții din stat, tandem ce ar urma să fie anunțat tot în februarie.

PNL dă prezidențiabilul, PSD menține puterea executivă, Iohannis pleacă la Bruxelles

În contextul ascensiunii partidelor extremiste în Europa și situației instabile din Ucraina, liderii politici au un scenariu extins cu aportul președintelui Klaus Iohannis. „În acest context european, scena politică românească trebuie întărită prin izolarea partidelor extremiste în Parlament (AUR și S.O.S România, n.r.) și continuarea unei guvernării PSD-PNL. Cum? PNL va păstra președinția și PSD va menține puterea executivă: Parlamentul și Guvernul”, susțin sursele HotNews.ro.

Scenariul se poate aplica după alegerile europarlamentare. România are dreptul de a candida la nivelul Comisiei Europene pentru patru funcții: șefia Consiliului European, Înalt Reprezentant European, președinte al Parlamentului European sau Comisar european. Președintele Klaus Iohannis vizează una dintre aceste funcții. Șeful statului ar urma să-și dea demisia, iar fotoliul de la Cotroceni ar reveni, până la expirarea mandatului prezidențial, președintelui Senatului, Nicolae Ciucă. Din această postură de președinte interimar, Ciucă ar beneficia de o mai mare vizibilitate și notorietate, de care are nevoie în perspectiva unei candidaturi la prezidențiale.

De partea cealaltă, cu o poziție întărită în partid, Marcel Ciolacu își va menține puterea executivă și funcția de premier al României.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker