Cultură

Ce legătură este între domnitorul Cuza și familia Marghiloman

Primarul Constantin Toma  a sărbătorit în avans Unirea Principatelor Române alături de conducerea Liceului Tehnic care face demersuri pentru a lua numele  domnitorului  de care se leagă Unirea Principatelor Române. A organizat în  acest sens un eveniment în prezența mai multor invitați: Bogdan Cuza, strănepotul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, comandorul Marius Nicoară, profesorii Constantin Coman și Doru Brătulescu, inspector istorie, profesoara Ana Preda Tudor și strănepoata  lui Alexandru Marghiloman, Irina  Vlăduca Marghiloman. Participant la acest eveniment, primarul a amintit  un moment istoric petrecut la Buzău și care face o punte peste timp cu evenimentele petrecute la Liceul Tehnic, când au stat la aceeași masă urmașii lui Alexandru Marghiloman și al lui Alexandru Ioan Cuza. „Este remarcabil că în 23 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza, în drumul său spre București, a fost întâmpinat la Buzău, de Irina Marghiloman, străbunica doamnei Irina Vlăduca Marghiloman, însoțită de copilul ei de 5 ani, Alexandru Marghiloman. Iar sărbătorirea unui an de la Unirea Principatelor nu s-a făcut nici la Iași și nici la București, ci la Buzău, iar numele de Cuza Vodă, acordat pentru prima dată unei străzi din România, se pare că este Strada Cuza Vodă din Buzău”, spune primarul Constantin Toma.

În ceea ce privește evenimentul organizat de Liceul Tehnic din Buzău, primarul  spune că a fost organizat impecabil: „Într-o organizare ireproșabilă, conducerea acestui liceu, formată din doamna director Corina Moise-Poenaru și domnul director adjunct Robert Narcis Harabagiu, împreună cu colectivul de profesori și elevi, au reușit să realizeze o sărbătoare unicat, cel puțin în istoria învățământului buzoian. Sărbătorirea Zilei Unirii s-a făcut și prin acordarea numelui marelui domnitor Alexandru Ioan Cuza, Liceului Tehnic Buzău, dar și prin conferința la care a participat ultimul descendent, domnul Bogdan Cuza, un om de o mare anvergură intelectuală și un bun român. Iar ca sărbătoarea să fie completă, ne-am bucurat și de prezența doamnei Irina Vlăduca Marghiloman, ultimul descendent al lui Alexandru Marghiloman, cel care din postura de Prim-ministru al României, a făcut posibilă Unirea cu Basarabia, din 27 martie 1918”.

Un comentariu

  1. Cu siguranță acest comentariu nu va fi urcat. Este politica ziarului. Articolul este puțin forțat, iar adevărul istoric este altul. Dacă vrem să intuim că Alexandru Ioan Cuza ar fi trecut prin Buzău în data de 23 ianuarie și că ar fi fost o legătură anume cu familia Marghiloman, e regretabil. Cuza a venit în București abia pe 6 februarie 1859, iar în ce privește familia Marghiloman, în raport cu Ion zis și Iancu,domnitorul a avut o atitudine reținută ca să folosesc cuvântul dispreț. Înainte de a publica prostioare, documentați-vă!

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker