Actualitate

FOTO/VIDEO | 300 de buzoieni s-au prins în Hora Unirii

Toate eforturile, luptele, jertfele și frământările care  își au originea în trecutul îndepărtat al istoriei poporului nostru și-au aflat încununarea pe 24 ianuarie, în urmă cu 165 de ani, când în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei a fost ales și domn al Țării Românești.

Acest eveniment a fost sărbătorit la Buzău, la Centrul Muzeal „I.C. Brătianu”, în prezența a 300 de oameni, fiind intitulat simbolic „Hai să dăm mână cu mână”.Au fost prezente și oficialități: senatorul Lucia Romașcanu, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, prefectul județului Daniel Țiclea, vicepreședintele Consiliului Județean, Adrian Petre și directorii de instituții , respectiv directorul Muzeului Județean, Daniel Costache și directorul Centrului Județean de Cultură și Artă. Au mai fost prezenți directori ai unor instituții județene,  șeful Jandarmeriei buzoiene Virgil Cueru – care a asigurat buna desfășurare a evenimentului -, și ca în fiecare an, preotul Mihail Milea, un mare patriot,  ambasador al limbii și culturii române în Basarabia și peste tot în lume unde se află români, de mai bine de 30 de ani, care s-a prins în hora unirii alături de ceilalți participanți la eveniment. De asemenea, a participat la eveniment președintele Uniunii Artiștilor Plastici, Valeriu Șușnea.

Evenimentul cultural care a rememorat unirea Principatelor Române a fost organizat de Consiliul Județean Buzău, alături de Muzeul Județean Buzău, Teatrul ”George Ciprian” și Centrul Județean de Cultură și Artă Buzău. Buzoienii au asistat la o piesă de teatru istoric „Mari români” și în final s-au prins în  Hora Unirii, așa cum au făcut și înaintașii lor. Evenimentul a fost finalizat  cu un concert  al Ansamblului etnofolcloric „Plaiurile Mioriței”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker