Cultură

Ce legătură are Dragobetele cu furca de tors? Răspunsul îl are Muzeul Județean!

Anul acesta, Muzeul Județean organizează, în premieră, un eveniment de tradiție din calendarul activităților salei, ajuns deja la a VI-a ediție, sub titulatura  „Dragobete vs. Sfântul Valentin”, eveniment care va avea loc la  sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă” din strada Războieni, nr. 8.

Începând din acest an, Dragobetele va fi marcat la „Vergu Mănăilă”, spune managerul Muzeului Județean, Daniel Costache, pentru că este o sărbătoare de interes etnografic, care nu poate să fie mai bine marcată decât în cadrul unui muzeu de profil.

O altă premieră este expoziția în sine, care prezintă furci de tors de brâu, despre care Costache spune că avem de-a face cu o interesantă tradiție a zonei Subcarpaților de Curbură, aproape uitată, dar readusă la lumină de cercetările etnografilor: „Lemnul din care erau realizate furcile de tors era strâns în ziua de Dragobete, de aceea, există această legătură dintre furca de tors și Dragobete”. Prin urmare, Dragobetele, zeul dragostei din Panteonul autohton, va poposi luni, 24 februarie, la  sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”, la expoziția temporară cu furci de tors din zona etnografică Buzău, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipal „Octavian Moșescu” Râmnicu Sărat, și intitulată „Furca de brâu, simbol al dragostei la români”. „Cea mai mare parte a exponatelor sunt din colecțiile destul de bogate, de altfel, ale muzeului nostru, în zona de patrimoniu etnografic, însă există și piese care fac parte din patrimoniul Muzeului municipal <Octavian Moșescu> din Râmnicu Sărat, partener al evenimentului nostru din acest an, pentru că aproape în fiecare an am marcat ziua de Dragobete prin ansamblul de activități care au avut parteneri instituții muzeale din țară și din străinătate”, spune managerul Daniel Costache. Expoziția are câteva elemente de inedit: „Expoziția va fi integrată celei de bază. Obiectele vor fi expuse însă într-o manieră cu totul nouă și neobișnuită pentru publicul nostru, pentru că vom avea un grad de interacțiune mult mai mare  a publicului cu ea. Pentru aceasta am asigurat participarea unui meșter popular, care va exemplifica, pe viu, această activitate de tors”, mai spune Daniel Costache.

De asemenea, evenimentul va fi transmis live pe paginile de Facebook ale instituției.

Programul activităților culturale în cadrul acestui eveniment este următorul: ora 11.00 – Vernisajul expoziției temporare „Furca de brâu, simbol al dragostei la români”; ora 11.30 – „Furca de tors – prezentare”, invitat dr. Doina Ciobanu; ora 12.00 – „Semnificațiile zilei de Dragobete în cultura tradițională românească – prezentare”,  muzeograf etnografie Raluca Brașoveanu, Muzeul Județean Buzău; ora 13.00 – vizitarea gratuită a expozițiilor de la sediul Muzeului de Etnografie „Vergu-Mănăilă”. Expoziția temporară cu furci de tors din zona etnografică Buzău, realizată în parteneriat cu Muzeul Municipal Octavian Moșescu Râmnicu Sărat, poate fi vizitată până în data de 14.03.2021. Programul de vizitare este între orele 9.00 și 17.00 (1 octombrie – 30 aprilie) ultima intrare la 16.15, fiind deschis în zilele de marți – duminică. Accesul publicului larg este permis – în ziua vernisajului vizitarea fiind gratuită -, începând cu ora 13.00. Pe lângă expoziția de bază, expoziția temporară va putea fi vizitată până pe data de 14 martie.

 

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker